SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Vi har prøvd YotaPhone

Er du klar for en russisk smartmobil med skjerm på begge sider?

YotaPhone er en Android-basert smartmobil med to skjermer: På forsiden har den en helt alminnelig LCD touch-skjerm, på baksiden en skjerm med elektronisk blekk (e-ink), lik den man finner på e-boklesere som f.eks Amazon Kindle. Begge skjermene er 4,3 tommer store, men har forskjellige funksjoner og formål.

Hovedskjermen brukes til vanlig betjening av telefonen, mens e-ink skjermen er velegnet til å lese lengre tekster som bøker eller nettartikler. Telefonen sørger også for å holde viktig innhold synlig uten å tømme batteriet. Boardingkort, adgangskort, billetter, e-bøker og annen viktig informasjion blir vist, selv hvis batteriet er flatt.

YotoPhone ser forfra ud som en helt almindelige smartphone.
Forfra ser YotaPhone ut som en helt vanlig mobil.

Firmaet bak YotaPhone, Yota Devices, er russisk og har en bakgrunn som teleoperatør. En av sjefene, Lau Geckler, er dansk, og vi møtte ham på Mobile World Congress, hvor vi også fikk mulighet til å se nærmere på den spesielle YotaPhone.

Telefonen er basert på en standardutgave av Android 4.2 Jelly Bean – eneste unntak er at man har fjernet Hjem- og Tilbake-knappene, og i stedet navigerer ved hjelp av fingerbevegelser nederst på skjermen, hvor knappene er erstattet med et kapasitivt felt.

”Vi mener at gesture control er fremtiden. Hvis man ser på barn og unge, så er det helt naturlig for dem å navigere med fingerbevegelser. Tester i fokusgrupper har også vist at brukerne lærer bevegelsene utrolig raskt. Vi vil gjerne oppnå at telefonen blir naturlig og intuitiv å bruke” sier Geckler. Han legger til at man har valgt gestures for at betjeningen skal være den samme enten man bruker LCD-skjermen eller e-ink-skjermen, og sistnevnte har ikke touch-betjening, men også her et berøringsfelt under skjermen.

E-ink-skjermen kan til gjengjeld vise innhold fra alle alminnelige apps. Hvis man for eksempel på den finner en artikkel i web-browseren eller mottar en e-post man vil lese senere, kan man velge å flytte innholdet til baksiden med en fingerbevegelse. Men man kan typisk ikke kommunisere med selve app-en på blekkskjerm-siden. Til dette kreves spesialutviklede apps.

Men på bagsiden sidder en e-ink-skærm, som åbner op for en række, nye muligheder.
På baksiden har Yota Phone en skjerm med elektronisk blekk, som åpner for en rekke nye muligheter.

Stor utviklerinteresse
Selv om Yota Devices er en liten aktør på det globale mobilmarkedet, er interessen stor for å utvikle apps som kan utnytte telefonens blekkskjerm, forsikrer den danske sjefen. ”Hvis du er en liten spiller, så må du satse på en stor platform.” sier Geckler.

”Vi har vår egen SDK, som app-utviklere kan bruge til å lage apps som er interaktive på blekkskjermen, men mange er også interesserte i å lage apps spesielt for denne skjermen. For eksempel er man i gang med en musikkspiller, som viser album/artistinfo på blekkskjermen for å spare batteri,” forteller Geckler.

YotaPhone kommer på markedet i slutten av 2013. Først i Russland, og deretter på det europeiske markedet. Den blir ikke billig, men vil plassere seg på høyde med andre premium Android toppmodeller.

www.yotaphone.com

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.