TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Vi har prøvd YotaPhone

Er du klar for en russisk smartmobil med skjerm på begge sider?

forfatter
Publisert 06.03.13 - 00:29

YotaPhone er en Android-basert smartmobil med to skjermer: På forsiden har den en helt alminnelig LCD touch-skjerm, på baksiden en skjerm med elektronisk blekk (e-ink), lik den man finner på e-boklesere som f.eks Amazon Kindle. Begge skjermene er 4,3 tommer store, men har forskjellige funksjoner og formål.

Hovedskjermen brukes til vanlig betjening av telefonen, mens e-ink skjermen er velegnet til å lese lengre tekster som bøker eller nettartikler. Telefonen sørger også for å holde viktig innhold synlig uten å tømme batteriet. Boardingkort, adgangskort, billetter, e-bøker og annen viktig informasjion blir vist, selv hvis batteriet er flatt.

YotoPhone ser forfra ud som en helt almindelige smartphone.
Forfra ser YotaPhone ut som en helt vanlig mobil.

Firmaet bak YotaPhone, Yota Devices, er russisk og har en bakgrunn som teleoperatør. En av sjefene, Lau Geckler, er dansk, og vi møtte ham på Mobile World Congress, hvor vi også fikk mulighet til å se nærmere på den spesielle YotaPhone.

Telefonen er basert på en standardutgave av Android 4.2 Jelly Bean – eneste unntak er at man har fjernet Hjem- og Tilbake-knappene, og i stedet navigerer ved hjelp av fingerbevegelser nederst på skjermen, hvor knappene er erstattet med et kapasitivt felt.

”Vi mener at gesture control er fremtiden. Hvis man ser på barn og unge, så er det helt naturlig for dem å navigere med fingerbevegelser. Tester i fokusgrupper har også vist at brukerne lærer bevegelsene utrolig raskt. Vi vil gjerne oppnå at telefonen blir naturlig og intuitiv å bruke” sier Geckler. Han legger til at man har valgt gestures for at betjeningen skal være den samme enten man bruker LCD-skjermen eller e-ink-skjermen, og sistnevnte har ikke touch-betjening, men også her et berøringsfelt under skjermen.

E-ink-skjermen kan til gjengjeld vise innhold fra alle alminnelige apps. Hvis man for eksempel på den finner en artikkel i web-browseren eller mottar en e-post man vil lese senere, kan man velge å flytte innholdet til baksiden med en fingerbevegelse. Men man kan typisk ikke kommunisere med selve app-en på blekkskjerm-siden. Til dette kreves spesialutviklede apps.

Men på bagsiden sidder en e-ink-skærm, som åbner op for en række, nye muligheder.
På baksiden har Yota Phone en skjerm med elektronisk blekk, som åpner for en rekke nye muligheter.

Stor utviklerinteresse
Selv om Yota Devices er en liten aktør på det globale mobilmarkedet, er interessen stor for å utvikle apps som kan utnytte telefonens blekkskjerm, forsikrer den danske sjefen. ”Hvis du er en liten spiller, så må du satse på en stor platform.” sier Geckler.

”Vi har vår egen SDK, som app-utviklere kan bruge til å lage apps som er interaktive på blekkskjermen, men mange er også interesserte i å lage apps spesielt for denne skjermen. For eksempel er man i gang med en musikkspiller, som viser album/artistinfo på blekkskjermen for å spare batteri,” forteller Geckler.

YotaPhone kommer på markedet i slutten av 2013. Først i Russland, og deretter på det europeiske markedet. Den blir ikke billig, men vil plassere seg på høyde med andre premium Android toppmodeller.

www.yotaphone.com

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Google sier farvel til spill-streaming Den 18. januar 2023 stenger Googles cloud-baserte spilltjeneste. Brukerne får pengene sine tilbake.
Nå er "USB-C" loven vedtatt Forbrukerne vil snart kunne bruke én enkelt ladeløsning for sine elektroniske enheter, melder EU-parlamentet.
For feinsmeckeren Garmin gjør virkelig sitt ytterste for å kunne tilby en klokke for alle smaker. Nå har de presentert en smartklokke med så klassisk utseende at den ofte tas for å være en tradisjonell analog klokke.
Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
Følg Lyd & Bilde