Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Sony lanserer den tredje utgaven av Xperia 1 og Xperia 5

To nye mobiler med fokus på kameraet.

Skrevet av / 14.04.21 - 09:35
Sony lanserer den tredje utgaven av Xperia 1 og Xperia 5

Xperia 1 III og Xperia 5 III er navnet på Sonys nyeste modeller, disse er utviklet i samarbeid med ingeniørene bak Sony Alpha-seriens kameraer. Begge mobilene kommer derfor med bl.a. rask og kontinuerlig autofokus på alle objektiver samt med Eye AF i realtid.

Xperia 1 III oppgraderer objektsporing til sporing i realtid, som gjør det mulig for brukerne å ta bilder av utfordrende motiver i bevegelse med presist fokus, lover Sony.

Takket være algoritmer samt 3D iToF-sensoren som måler avstanden til motivet, skal det med sporing i realtid-funksjonen være mulig å registrere og fokusere på et motiv og fortsette å spore det, selv om motivet beveger seg ut av bildet i et lite sekund, lyder påstanden. Det skal bli spennende å teste dette i praksis.

Xperia 5 III kommer med objektsporingsteknologi som gjør det mulig for fotografen å ta nøyaktige bilder av motiver i bevegelse med et enkelt trykk på skjermen.

Begge modellene tilbyr også kontinuerlig AF, som gjør AF/AE-beregninger 60 ganger i sekundet. Det gjør det mulig å ta 20 bilder med serieopptak (20fps) med presist fokus og optimert eksponering – en funksjon som Sony lanserte i fjor på Xperia 1 II.

Sony Xperia 5 III
Den kompakte Sony Xperia 5 III kommer bl.a. i en skinnende grønn farge. Mobilen får 8 GB RAM og enten 128 GB eller 256 GB innebygd lagring. (Foto: Sony Mobile)

Variabelt telefotoobjektiv

Xperia 1 III og Xperia 5 III er de første smarttelefonene som kommer med et variabelt teleobjektiv sammen med en Dual PD-sensor, som kan oppnå en brennvidde på 105 mm, samtidig som begge har rask autofokus takket være Dual PDAF-sensoren. Når man bytter mellom 70 mm og 105 mm justeres fokuset øyeblikkelig, loves det.

Telefonene kommer også med hele fire objektiver med brennvidder på henholdsvis 16 mm, 24 mm, 70 mm og 105 mm. Begge mobilene er utstyrt med Zeiss-optikk samt Zeiss T*-belegg som reduserer refleksjoner.

Cinematography Pro-appen som ble introdusert i fjor sammen med Xperia 1 har blitt oppgradert igjen. Mobilen klarer nå 4K HDR 120 fps slowmotion-opptak, som kan filme og spille av opptil 5x slowmotion, når den er stilt inn på 24 fps. Man kan også ta opptak i 21:9-format med 24/25/30/60 fps.

LensComparison_portrait_16mm_with_logo-scaled LensComparison_portrait_24mm_with_logo-scaled LensComparison_portrait_70mm_with_logo-scaled LensComparison_portrait_105mm_with_logo-scaled
<
>
Fire bilder tatt med Xperia 1 III med brennvidder på hhv. 16 mm, 24 mm, 70 mm og 105 mm. Selv når man bruker telelinsen zoomes det ikke inn på vanlig måte. I stedet byttes det øyeblikkelig mellom 70 mm og 105 mm med lynrask fokus. (Foto: Sony Mobile)

Skjerm og lyd

Xperia 1 III kommer med en 6,5″ 4K HDR OLED-skjerm i 21:9-format med en oppdateringsfrekvens på 120Hz, som er en markant oppgradering i forhold til de forrige Xperia 1-modellene.

Den mer kompakte Xperia 5 III må nøye seg med en 6,1″ HDR OLED-skjerm i 21:9-format og FHD-oppløsning. Men oppdateringsfrekvensen er lik med 120Hz.

Likt som forgjengerne kommer begge mobilene med X1-prosessorer til mobilenheter, som med BRAVIA HDR-remasterteknologi forbedrer alt brukeren ser.

Både Xperia 1 III og Xperia 5 III har blitt utviklet i samarbeid med Sony Music Entertainment for å sikre en autentisk lytteopplevelse, forklarer Sony Mobile.

De nye modellene kommer med en nyutviklet høyttaler, som gjør Xperia 1 III og Xperia 5 III til verdens første smarttelefoner som kan gjengi 360 Reality Audio i høyttalerne. Dermed kan brukerne fordype seg i så autentisk lyd, at det føles som å være på livekonsert eller i et lydstudio, garanterer produsenten.

Lyd i høy kvalitet kan selvfølgelig også oppleves med hodetelefoner – både trådløst eller med 3,5 mm-jack. Lydstyrken gjennom lydutgangen (via 3,5mm-jack) har blitt forbedret med ca. 40%, og lydkvalitetens har blitt optimert for å gi mindre forvrengning ved maks volum.

Utover støtten av lyd i høy oppløsning (Hi-Res Audio, Hi-Res Audio Wireless, LDAC) kommer både Xperia 1 III og Xperia 5 III med DSEE Ultimate.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III kommer bl.a. i en matt svart farge. Telefonen får 12 GB RAM og enten 256 GB eller 512 GB innebygd lagring. (Foto: Sony Mobile)

Ytterligere funksjoner

Begge de nye Xperia-mobilene er basert på Qualcomms nyeste Snapdragon 888-prosessor med innebygd 5G. Begge telefonene kommer dessuten med et batteri på 4500 mAh,, som kan lades opp til 50% på kun 30 minutter med den medfølgende 30W laderen (ZXQ-UC1). Xperia 1 III tilbyr også trådløs oppladning samt en batteridelingsfunksjon som gjør det mulig å bruke mobilen som en oppladningsstasjon for andre enheter.

Xperia 1 III kommer med en skjerm av Gorilla Glass Victus, mens Xperia 5 III må nøye seg med Gorilla 6. Begge modellene kommer i et IP65/IP68-vannavvisende og støvsikret design.

Pris og tilgjengelighet

Xperia 1 III blir tilgjengelig med Android 11 i fargene svart og lilla. Pris og tilgjengelighet vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt.

Xperia 5 III blir tilgjengelig med Android 11 i fargene svart, rosa og grønn. Pris og tilgjengelighet vil også bli offentliggjort på et senere tidspunkt.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Xiaomi lanserer Flip-konkurrent

HMD Skyline: en overraskende kul mobil

Google står selv bak en stor lekkasje

Youtube finner sangen du nynner på

Neste Sony-mobil kan mangle viktig kamerafunksjon

OnePlus er klar for en kjølig sommer med hotte produkter

Lekkasje av Google Pixel 9

Slutt på monopol for Apple Pay

Flytt bildene dine fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er så godt som "dødt"

Endelig hastighet i Google Maps

Samsung baner ny og bedre vei med kunstig intelligens

Scroll to Top