Raskere iPad med HD-skjerm, 5 Mp kamera og 4G mobilsurfing

Apples Tim Cook presenterte den nye iPad 3 i Yerba Center, San Francisco. Med bedre skjerm, bedre kamera, bedre ytelse og støtte for 4G LTE, neste generasjons lynraske mobilnett.

(Bilde: Engadget)

Selv om den ligner på iPad 2, er alt nytt. Til og med skjermen. Størrelsen er omtrent det eneste som er tett på iPad 2, men iPad 3 – eller bare New iPad, som Apple selv kaller den – er blitt lit tykkere og tyngre.

9,4 mm og 635 gram for å være nøyaktig.

Sylskarp skjerm

Men det er skjermen de fleste vil få hakeslipp over. Den har nemlig fått 50 prosent bedre oppløsning, sammenlignet med vanlig HD som du har på tv-en hjemme, 44 prosent bedre fargemetning, og tilsvarende sylskarpe bilde som en iPhone 4S. Bare i 9,7-tommers størrelse.

Retina-skjermen, som Apple kaller den, har betydelig bedre skarphet enn skjermen på iPad 2, med hele 2048 x 1536 punkter tilsvarende 3,1 Mp –  eller 264 punkter per tomme. Det skal gjøre det mulig å se bittesmå detaljer selv på en armlengdes avstand, og nesten gjøre pikslene usynlige, selv om man holder skjermen nærmere.

Kjappere prosessor – bedre grafikk

Den er også blitt langt raskere, i følge Apple. Med en ny A5X prosessor og firekjerners grafikkprosessering, skal den være både kjappere i bruk, og bedre på spill og film.

4G mobilsurfing

iPad-en kommer også i versjoner som støtter 4G LTE, neste generasjons lynraske mobilnett. Men bare i noen markeder. Hvert fall til å begynne med, så vidt vi har forstått Apple. 4G LTE, er mye raskere enn dagens 3G-nett. Selv sammenlignet med såkalt turbo-3G.

Sammenlignet med en iPad 2s 3.1 Mbps på EV-DO, og 7.2 Mbps  på HSPA-nett, kan den nye iPad-en kjøre med hele 21 Mbps HSPA+ nedlastingshastighet, og DC-HSDPA på 42 Mbps, med LTE-støtte opp til 73 Mbps. Det gjør nedlasting av for eksempel film til noe som tar sekunder, mot flere minutter tidligere. For ikke å snakke om hva det kan betyr for strømming av musikk i full kvalitet.

Bedre kamera

Den har også fått iSight kamera på fronten for videkoonferanse, og en ny 5 mp bakbelyst bildebrikke med 5 linsers objektiv på baksiden. Med autoeksponering, autohvitbalanse og autofokus, og nå kan den ta opp video i full 1080p HD-kvalitet.

Blant de andre nyhetene er stemmestyrt diktering med dedikert skjermtast, men foreløpig bare med støtte for US engelsk, britisk engelsk, australsk, fransk, tysk og japansk.

Batteritiden har ikke gått ned som følge av den nye skjermen, raskere prosessor eller heftigere grafikk, og er fremdeles på 10 time, eller! 9 timer på 4G-nett.

Til Norge 23. mars

iPad 3, som vi velger å kalle den nå, er tilgjengelig 16 mars i USA, Canada, England, Frankrike, Tyskland, Sveits og Japan. Resten av verden starter salg av den nye iPad-en 23. mars.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Vil erstatte HBO Nordic i løpet av 2021, med premiere på en rekke storfilmer!
Nettopp kjøpt deg ny TV til PS5 eller Xbox? Vi viser deg hvordan du aktiverer den beste og raskeste spillmodusen!
Qualcomm har i forbindelse med Snapdragon Tech Summit lansert etterfølgeren til Snapdragon 865. Den nye Snapdragon 888 vil være å finne i en rekke Android-flaggskip i 2021.
Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.