TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Nye Android 5.0 er her

Og navnet er Lollipop. Her er de viktigste nyhetene.

Under utviklingen har 5.0-versjonen gått under navnet Android L, men nå når den lanseres blir navnet i stedet Lollipop. Den inneholder mange nyheter, blant annet:

Ett nytt, helhetlig grensesnitt bygget på hva man kaller Material Design Principles. Hovedsakelig innebærer det at utviklere kan lage apper som ser like ut ikke bare på mobiler og nettbrett, men også på nettet, i bærbare datamaskiner og andre enheter som kan tenkes å bruke Android-plattformen.

 

Et nytt notifiseringssystem. Man kan komme til alle beskjedene fra apper direkte på låseskjermen, forstørre dem for å se mer og til og med låse opp enheten. Dessuten kan notifiseringer vises i et lite vindu over en annen app. Man kan også her forstørre dem, gi kommandoer eller gå ut av dem uten å forlate appen.

notifications

Ikke-forstyrr-funksjon. Sitter man opptatt kan man tie alle notifiseringer en viss tid, eller til man iverksetter dem igjen. Men man kan også gi visse beskjeder prioritet, slik at viktige personer kan nå en.

quick settings

Flere hurtiginnstillinger. Man kan nå slå på internettdeling, låse skjermroteringen, samt anvende lommelyktfunksjonen direkte fra hurtiginnstillingene.

Batterisparefunksjon. En ekstrem funksjon som redder deg når batteriet begynner å ta slutt. Visse mobilprodusenter har hatt det tidligere, nå er det standard.

Android-L-Recents

Lettere å veksle mellom apper. Den nye funksjonen kalles Recents, hvor både apper og faner i Chrome får «kort» som man sveiper imellom.

Lås opp mobilen med smartklokken. Er de i nærheten av hverandre kan man slippe å taste inn koder.

Kryptering er standard. Man skal ikke behøve å vite hvordan man skrur på beskyttelse av mobilens innhold, så det er nå påslått fra starten.

Flere brukerkonti. Før var det bare på nettbrett man kunne ha flere brukere, men nå kan man ha det også på mobilen.

Lettvekt mobil. Det er nok å ta den i hånden for at skjermen skal skru seg på. Om selve telefonen (hardvaren) støtter det.

 

https://www.youtube.com/watch?v=TRmgMe2STL0

 

Legg igjen en kommentar

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.