Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Ny HTC One er lansert

Fjorårets lekreste smartmobil har fått en etterfølger som er like elegant som forgjengeren, men kommer med et par nye triks i ermet.

Skrevet av / 25.03.14 - 17:12
Ny HTC One er lansert

HTCs nye flaggskip er en realitet. Som fjorårets prisbelønte modell får den navnet HTC One, men det nøyaktige modellnavnet er HTC One M8. Den første HTC One forblir nemlig på markedet, så for å unngå total forvirring blir den nå kjent som HTC One M7.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 14.57.13

I flere uker opp til dagens lansering har vi kunnet lese om rykter og lekkasjer om den nye telefonen, og nå når vi kjenner alle fakta, må det sies rett ut at HTC rett og slett er elendige til å holde på en hemmelighet! Tidligere i dag gjorde vi status over alle ryktene om spesifikasjoner og funksjoner, og vår artikkel viste seg å holde vann. Den nye HTC One er nøyaktig som vi hadde regnet med.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.17.32

Den kommer altså med 5” Super LCD 3-skjerm med Full HD 1080p oppløsning, med en 2,3 GHz Snapdragon 801 quad-core prosessor og med 16 gigabyte innebygd minne samt støtte for microSD-kort inntil 128 gigabyte.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.22.37

Nøyaktig som den første HTC One er den nye modellen skåret og formet ut av ett stykke aluminium. HTC One M8 er imidlertid ikke helt maken til forgjengeren. Designen har fått en overhaling, og HTC One M8 er nå mer avrundet, så telefonen blir mer behagelig å holde, og grepet blir mer fast. Utover dette har metalloverflaten blitt børstet, hvilket skaper en hårfin tekstur og et nytt formspråk i forhold til HTC One M7, som kom med en matt og ensartet overflate.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 14.58.46

Også alle våre forutsigelser vedrørende kameraet viste seg å være sanne. Allerede med den første One-modellen gikk HTC mot strømmen og introduserte det såkalte Ultrapixel-kameraet. I stedet for å bare gjøre som konkurrentene og oppgradere kameraet med enda flere megapiksler for hver nye modell, valgte HTC i stedet et kamera med vesentlig færre megapiksler, som til gjengjeld – kombinert med en fysisk større bildesensor – var blitt større og dermed kunne fange mer lys. Og den filosofien har HTC holdt fast i med den nye HTC One, som altså igjen kommer med et Ultrapixel-kamera på 4,1 MP.

Men man kan jo ikke introdusere en ny telefon uten å komme med et par nye funksjoner, så Ultrapixel-kameraet på den nye HTC One er ikke alene. På baksiden sitter nemlig ytterligere et 2 MP kamera, men som utelukkende skal brukes til å måle avstanden til motivet. Denne konstellasjonen kaller HTC for Duo Camera, og det åpner opp for en rekke nye fotofunksjoner, som ikke var mulige med den gamle One-modellen.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.05.37

Først og fremst dreier det seg om uFocus, som kort og godt gjør det mulig for fotografen å endre fokus på et bilde etter det har blitt tatt. Altså stille skarpt på en gjenstand, som på det opprinnelige fotografiet for eksempel fremsto uskarpt i bakgrunnen. Den samme funksjonen har for øvrig også den kommende Samsung Galaxy S5, men HTC fremhever at med sin versjon, som er hardware-basert, er telefonen er ikke nødt til å ta flere bilder for å samle inn den nødvendige informasjonen. I stedet blir opplysningene fra sekundærkameraet gjemt i bildefilens metadata, hvor den forblir, inntil man eventuelt har endret fokus. Hvert eneste bilde som blir tatt med telefonen vil inneholde informasjonen uFocus skal bruke, og telefonen tar kun ett bilde om gangen – i motsetning til for eksempel Samsung Galaxy S5, som bruker software-basert HDR for å skape den samme effekten og derfor er nødt til å kombinere flere bilder.

HTC’s løsning fungerer imidlertid ikke hvis man for eksempel har brukt blits eller ved meget dårlig belysning. Ved bruk av blits har man til gjengjeld nytte av den nye Dual Colour Flash, hvilket er HTCs navn for de to LED-blitsene til den nye HTC One. Dermed opplyses motivet med to forskjellige lystemperaturer, hvilket skal gi mer naturtro bilder. En funksjon som den nye HTC One for øvrig har til felles med iPhone 5S.

En annen, ny kameraeffekt heter Foregrounder. Her kan man redigere bildet, så personen i forgrunnen forblir i normal tilstand, mens baggrunden for eksempel endres til å ligne et svart/hvitt-bilde eller en blyanttegning.

Frontkameraet på 5 MP (f2.0) er det store selfie-kameraet, som også byr på forskjellige filtre og redigeringsmuligheter i kamera-programvaren, så man kan gjøre seg riktig fin, før man deler selvportrettet med vennene på Facebook eller Instagram.

Av andre nye funksjoner kan vi nevne Motion Launch, som gjør det mulig å vekke telefonen fra dvale kun ved å prikke to ganger på skjermen, nøyaktig som vi kjenner det fra LG G2 og G Flex. Man kan også vekke kameraet og ta et bilde lynraskt kun ved å holde telefonen horisontalt og så trykke på lydnivåknappen.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.10.18

Som forgjengeren kommer HTC One M8 med fremadrettede stereohøyttalere, som HTC kaller BoomSound, som i denne, nye inkarnasjonen skal by på 25% høyere volum og en forbedret forsterker, hvilket angivelig betyr bedre og mer detaljert lyd.

Skærmbillede 2014-03-25 kl. 15.08.08

En ekte nyhet, som vi imidlertid også allerede kunne fortelle om tidligere, er derimot den nye Extreme Power Saving-tilstanden, som ved 5% strøm igjen på mobilen stenger for alle funksjoner unntatt de viktigste. På den måten kan HTC One forbli tent i opptil ytterligere 15 timer, selv om batteriet nesten er dødt.

Pris og tilgengelighet
HTC One M8 kommer i butikkene i første uke av april. Prisen blir 5.995 kroner for 16 gigabyte-utgaven, som er den eneste som lanseres på det norske markedet. Fjorårets modell, HTC One M7, vil fremdeles være å finne i butikkene til en lavere pris. Den nøyaktige prisen for forgjengeren vil være opp til forhandlerne, opplyser HTC.

Spesifikasjoner:
OS: Android 4.4.2 KitKat
Skjerm: 5″ Full HD 1920 x 1080p Super LCD 3, 441 ppi
Prosessor: 2,3 GHz Snapdragon 801 quad core
Minne: 2 GB RAM / 16 GB lagring + microSD (inntil 128 GB)
Kamera: 4,1 MP (Ultrapixel) f2.0 + 5 MP f2.0
Trådløst: 802.11 ac/a/b/g/n, BT 4.0, NFC, 4G/LTE (Cat 4), IR
Størrelse: 146.4 x 70.6 x 9.4 mm
Vekt: 160 gram
Batteri: 2600 mAh

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top