Det går vedvarende rykter om et mulig samarbeid mellom tre viktige kinesiske mobilprodusenter: Xiaomi, BBK Group (som blant annet står bak OnePlus og Oppo) og Huawei. Formålet med dette samarbeidet er angivelig å utvikle og lansere et Google-fritt alternativ til Android. Hvis ryktene stemmer, kan det potensielt omdefinere smartphonemarkedet slik vi kjenner det.
Bakgrunnen for et slikt skifte ses som en direkte konsekvens av utfordringene Huawei har stått overfor siden mai 2019, da selskapet ble underlagt amerikanske restriksjoner som tvang dem til å slutte å bruke Googles versjon av Android og deres app-butikk. Begrensningen kostet Huawei store markedsandeler i Europa, men var også lærerik, da det tvang firmaet til å utvikle sitt eget interne HarmonyOS og de tilhørende app-tjenestene (HMS) som et alternativ til Googles tjenester og app-butikk.
Fra krise til styrke
I dag, seks år senere, er Huawei ikke bare i live, men er nå den største leverandøren av mobiltelefoner i Kina.
Nylig har Huawei annonsert at deres HarmonyOS Next nå støtter 10 000 apper og tjenester. Samtidig har de fjernet muligheten for å bruke en bakdør til å installere Android-apper. Huawei har altså vendt en krise til en styrke. Men der hersker dog stadig skepsis om, hvorvidt Harmony-apps også dækker alle behovene for eksempelvis skandinaviske brugere.
Et potensielt samarbeid mellom Xiaomi, BBK Group og Huawei ville skape et teknologisk kraftsenter. Sammen representerer disse selskapene en betydelig andel av det globale smarttelefonmarkedet. Ved å slå sammen ressurser kunne de dele utviklingskostnader for et felles, Google-fritt operativsystem og utvikle et mer attraktivt alternativt app-miljø.
Det ville dessuten forbedre deres forhandlingskraft over for globale partnere og – ikke mindst – beskytte dem mod fremtidige amerikanske handelsrestriktioner.
Å kunne tilby et levedyktig alternativ til Google kan ses som en form for forsikring mot geopolitiske risikoer.
Xaiomi vil sannsynligvis være forsiktige
Men for Xiaomi, som i dag er en av verdens største produsenter av Android-smarttelefoner (en plass de overtok fra Huawei), ville et fullstendig farvel til Google innebære en enorm risiko. Xiaomi har bygget opp sitt globale merke ved å levere telefoner med mange funksjoner og full Google-støtte til konkurransedyktige priser. Hvis Xiaomi droppet Googles tjenester, kunne det potensielt fremmedgjøre et stort antall brukere utenfor Kina, som kunne frykte at nettopp deres lokale apper kunne mangle i app-butikken. Risikoen er betydelig tap av markedsandeler.
Hvis ryktene om en felles strategi er mer enn bare spekulasjoner, er det derfor usannsynlig at Xiaomi planlegger et umiddelbart og fullstendig brudd med Google. En mer sannsynlig strategi vil trolig være en gradvis overgang. Xiaomis eget HyperOS, som nettopp har kommet i versjon 3.0, som avviker fra «stock» Android, nevnes av teknologimagasin WinFuture som et potensielt skritt på veien for Xiaomi til gradvis å bevege seg bort fra Googles økosystem.
Selv om et totalt farvel til Google i vestlige markeder sannsynligvis ville være skadelig for selskaper som Xiaomi, understreker ryktene et klart ønske blant store kinesiske teknologiselskaper om å oppnå større uavhengighet og motstandsdyktighet i et globalt teknologilandskap preget av økende kompleksitet og geopolitiske spenninger. Og for noen, spesielt i globale sør, kan usikkerhet rundt amerikansk programvare føre til et ønske om å kvitte seg med den.
Kilder: XiaomiTime, Techloy, WinFuture.de,