Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

iPad Pro er en realitet

Steve Jobs snur seg graven idet Apple lanserer et nytt nettbrett med stylus-penn!

Skrevet av / 09.09.15 - 20:48
iPad Pro er en realitet

Den første iPad var ikke Apples første nettbrett. På 90-tallet solgte de leseren Newton, som kom med en såkalt stylus-penn. Da Apple-stifter Steve Jobs returnerte til selskaået i 1997, var noe av det første han gjorde å ta livet av Newton. Under lanseringen av den første iPhone i 2007 ble den presentert på en slide, hvor det stod: “Who wants a stylus?” Senere ble han sitert: “It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it!”

"Who wants a stylus?" spurte Steve Jobs ved iPhone-lanseringen i 2007. Nå ser det ut til, at Apple gjerne vil ha en stylus likevel! Foto: Apple
“Who wants a stylus?” spurte Steve Jobs ved iPhone-lanseringen i 2007. Nå ser det ut til, at Apple gjerne vil ha en stylus likevel! Foto: Apple

Steve Jobs var absolutt ingen fan av å bruke pennen som til å betjene et nettbrett eller en mobilskjerm. Derfor må vi gå ut fra at han nå vender seg heftig i graven over Apples senest lansering, iPad Pro. En forstørret iPad med 12,9” skærm, med to essensielle tilbehørsprodukter: Smart Keyboard og Apple Pencil!

iPad Pros skjermoppløsning er på 2732 x 2048 piksler, hvilket gir samme pikseltetthet som iPad Air 2. Foto: Apple
iPad Pros skjermoppløsning er på 2732 x 2048 piksler, hvilket gir samme pikseltetthet som iPad Air 2. Foto: Apple

Den 12,9” store skjermen har en oppløsning på 2732 x 2048 pixel, hvilket gir iPad Pro en pikseltetthet på 264 ppi (piksler per tomme) – altså den samme bildeskarphet som på iPad Air 2. Skjermen er like høy som iPad Air 2 er bred, og kan dermed kjøre vanlige iPad-apps i full størrelse, og samtidg ha plass til enda en app ved siden av. Dette er mulig ved hjelp av den nye multitasking split screen-funksjoen, som kommer til iPad med iOS 9.

Tim Cook presenterer iPad Pro. Foto: Apple
Tim Cook presenterer iPad Pro. Foto: Apple

Nåvel, tilbake til Apple Pencil. Det er nemlig en mening bak galskapen. Under presentasjonen forklarte Apple hvordan iPad Pro-skjermen er laget for å kunne registrere meget nøyaktige bevegelser fra pennen, hvor hardt man trykker, hvilken vinkel den har og så videre. Apple brakte firmaer som Microsoft og Adobe opp på scenen for at demonstrere nye apps laget spesielt for iPad Pro og Apple Pencil.

Foto: Apple
Foto: Apple

Produktivitet og kreativitet står i fokus med den nye Adobe-appen Photoshop Sketch, som lar tegnere og illustratører tegne direkte på skjermen og skifte lynraskt til andre Adobe-apps, hvor illustrasjonen umiddelbart kan integreres. Også Microsofts nye Office-pakke til iPad byr på en mengde funksjoner basert på Apple Pencil.

Microsoft på scenen under en Apple-lansering? Utrolig men sant! Foto: Apple
Microsoft på scenen under en Apple-lancering? Utrolig men sant! Foto: Apple

iPad Pro kommer med en splitter ny 64-bit A9X-prosessor, som er nesten dobbelt så rask som A8X-prosessoren i iPad Air 2. Vekten er 712 gram, mens iPad Pro måler 6,9 mm i tykkelsen – bittelitt mer enn iPad Air 2 sine 6,1 mm.

Med sine 6,9 mm er iPad Pro en smule tykkere enn iPad Air 2. Foto: Apple
Med sine 6,9 mm er iPad Pro en smule tykkere enn iPad Air 2. Foto: Apple

Batteritiden oppgis til å være ti timer, og iPad Pro har ellers et 8 MP kamera, et oppgradert lydsystem med 4 høyttalere, 4G/LTE og 802.11 ac – og ikke minst Touch ID-fingeravtrykk-scanner. Den kommer i tre versioner med enten 32, 64 eller 128 GB lagringsplass, og koster henholdsvis 799, 949 og 1.099 US dollars, mens Smart Keyboardet kommer til å koste 169 dollar. Litt overraskende følger ikke Apple Pencil med på kjøpet, men må kjøpes som tilbehør for USD 69. Norske priser vet vi ikke enda, men iPad Pro rammer butikkerne til november.

Adobe presenterer nye apps til iPad Pro. Photoshop Sketch virker å være basert på Apple Pencil. Foto: Apple
Adobe presenterer nye apps til iPad Pro. Photoshop Sketch virker å være basert på Apple Pencil. Foto: Apple

Foruten iPad Pro lanserte Apple også iPad mini 4. Den er maken til dagens eksisterende iPad mini 3, men får samme spesifikasjoner – inkludert prosessorkraft – som iPad Air 2. Den gamle iPad minien utgår dermed innstegsmodell, mens iPad mini 2 overtar som den minste og billigste iPaden i sortimentet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Google står selv bak en stor lekkasje

Youtube finner sangen du nynner på

Neste Sony-mobil kan mangle viktig kamerafunksjon

OnePlus er klar for en kjølig sommer med hotte produkter

Lekkasje av Google Pixel 9

Slutt på monopol for Apple Pay

Flytt bildene dine fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er så godt som "dødt"

Endelig hastighet i Google Maps

Samsung baner ny og bedre vei med kunstig intelligens

Nye smartklokker fra Samsung med fokus på helse og friluftsliv

Galaxy Ring kommer ikke til Norge helt ennå

Scroll to Top