Vi har den!

I går ble det bekreftet at Nokia Lumia 920 kommer i salg i norske butikker den 29. november. Vi har allerede prøvd den, og her er vårt førsteinntrykk.
forfatter

Hvis Nokia feiler med sitt nye Windows Phone 8-flaggskip, Nokia Lumia 920, er det like før det finske firmaet godt kan slukke for saunaen og gå tilbake til å produsere gummistøvler. Denne telefonen må og skal bli en suksess for firmaet, som i gamle dager totalt dominerte mobilmarkedet verden over.

Vi har nettopp fått telefonen utlevert til test, og selv om testen naturligvis langt fra er ferdig, vil vi gjerne dele vårt førsteinntrykk med dere her. Og det er – kanskje dessverre for Nokia – ikke utelukkende positivt.

Straks man pakker telefonen ut av esken tenker man: “Oi, denne var stor og tung!”

Med sine 10,7 mm er Nokia Lumia 920 ikke den tynneste smartmobilen i klassen. til gjengjeld har den trådløs lading, hvilket demonstreres her på bildet.

Det var også tilfellet med forgjengeren Lumia 900, men i det minste får man med Lumia 920 fullt utbytte av den 4,5” store skjermen, som byr på hele 1280 x 768 pikslers oppløsning. Forgjengerens skjerm var 4,2”, men hadde kun en oppløsning på 800 x 400 piksler, den nye skjermen er dermed en markant forbedring. Den så skarp (332 ppi) at man nesten kan skjære seg på den!

I det hele tatt later Lumia 920 til å være utrolig sterk på bildesiden. Vi har ennå ikke gjennomtestet kameraet, men med 8 MP og såkalt PureView-teknologi, som blant annet stabiliserer bildene, er det mye som tyder på at Lumia 920 blir den nye kamerakongen på mobilmarkedet. Legg til en masse spesielle foto-apper som Smart opptak (som kan sette sammen ett bilde med de beste elementer fra flere enkelte bilder av samme motiv, også kjent som HDR – High Dynamic Range) og Bildeopptaker, og det er lagt opp til at denne telefonen for alvor skal kunne erstatte og kanskje overgå selv halvdyre kompaktkameraer.

Det er nok ikke lett å se på bildet, men Nokia Lumia 920 har en skjerm så skarp som svigermors tunge. 332 ppi kan den by på. Til sammenlikning har den nye iPhone 5 en skjerm på 326 ppi.

Og det med ekstra funksjoner later til å være et viktig salgsargument for Nokia, som også byr på Nokia Kjøring og Nokia Byoversikt blant andre apper som skal gjøre Lumia 920 annerledes fra konkurrentene.

Og det er kanskje også nødvendig. Vi har nettopp testet Windows Phone 8X fra HTC, som virkelig både er en lekker, rask og ikke minst lett telefon. Det kan man ikke akkurat si om Nokia Lumia 920. Den er flott, og Nokia har gjort et stort nummer ut av at det fysiske ytre er helt glatt og stilrent. Således står det ingen tekniske detaljer som serienummer eller andre opplysninger på telefonens chassis. Slike er skjult underlige steder inne i telefonen – alt for å bevare en design og et optisk uttrykk som skal skille Lumia 920 fra de andre på markedet. Men det endrer ikke på at denne telefonen veier for mye. Hele 185 gram skal man slepe rundt på i lommen med Lumia 920, og det gir snarere minner om tidligerer tiders håndverkertelefoner enn om en moderne smartmobil. De kommende dager vil vise om det blir for anstrengende i lengden.

Nokia Lumia 920 er nederst og Windows Phone 8X by HTC øverst i denne litt pikante stillingen. Bildet viser at sistnevnte telefon er en smule slankere enn den finske modellen.

Regn med å kunne lese den ferdige testen her på lydogbilde.no i løpet av helgen, kanskje allerede fredag.

Nokia Lumia 920 kommer i gul, rød, hvit og svart og kjører både LTE og HSPA+. Nokia Lumia 920 har en veiledende utsalgspris på 4.900 kroner uten abonnement.

nokia.com/no-no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.