Apple vil bli teleoperatør

Mobilselskaper i USA og Europa forhandler med Apple, som gjerne vil tilby kundene telefoni og data direkte.

Skrevet av / 05.08.15 - 10:31
Apple vil bli teleoperatør

Apple har ingen planer om å bygge opp sitt eget mobilnettverk, men teknologigiganten er for tiden i forhandlinger med operatører i Europa og USA om å kunne bruke deres nettverk som såkalt MVNO – Mobile Virtual Network Operator. Det skriver Business Insider.

En MVNO er et mobilselskap som leier seg inn på andre operatørers nettverk, og selger kapasiteten videre til forbrukerne under sitt eget navn. Fordelen ved å være MVNO i stedet for å eie sitt eget nettverk, som de store operatørene gjør, er at man kan tilby brukerne sine egne produkter og priser uten å ha besværet og omkostningene ved å bygge ut og vedlikeholde den dyre mobil-infrastrukturen. I Norge er selskap som Chess, OneCall og TalkMore alle MVNO-er, som bruker nettvrerkene fra Telenor, Netcom, osv.

Apple SIM og e-SIM
Det er ingen garanti for at Apples planer om å bli et mobilselskap blir en realitet, men hvis det skjer, så har elektronikkjempen fra Cupertino allerede utviklet eller er på vei med teknologier som vil skille selskapets mobilservice fra det eksisterende teleoperatører og MVNO-er har å by på.

Allerede i 2014 lanserte Apple det såkalte Apple SIM, som er innebygd i amerikanske og britiske utgaver av iPad Air 2 og iPad mini 3. Det er snakk om et fysisk SIM-kort, men det kan styres direkte fra innstillingene i iOS og gir brukeren mulighet for å velge og skifte mellom forskjellige tilbyderes mobildatapakker.

Skærmbillede 2015-08-04 kl. 14.59.36

For få uker siden skrev Financial Times at Apple jobber med et såkalt e-SIM (embedded SIM), som er innebygd i brukerens smartmobil eller nettbrett, og som vil la brukeren programmere og styre sine abonnement fra sin enhet uten noensinne å være nødt til å fysisk skifte SIM-kort.

Med et e-SIM-kort i alle iPhones og iPads, som kan aktivere et Apple-mobilabonnement direkte fra innstillingene, vil det være meget enkelt for Apple å få bygd opp en stor kundekreds på meget kort tid.

Apple skal også være på vei med en ny funksjon ved navn iCloud Voicemail, som bruker Siri som telefonsvarer og lar henne oversette inntalte maldinger, som deretter blir sent til brukeren som tekst.

OPPDATERING (torsdag den 6. august)

Apple har nå offisielt kommentert på ryktet. Og skal vi tro selskapets egne uttalelser, så har Apple ingen aktuelle planer om å bli mobiloperatør: “We have not discussed nor do we have any plans to launch an MVNO,” uttalte en talsperson fra Apple tirsdag.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Kjærlighet ved første møte?

Pixel Watch oppgraderes

iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren

Her er iPhone 15 Pro

Scroll to Top