Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Verdenspremierer på høyttalere

Den aller første messerapporten fra High-End 2010, handler bare om høyttalere. Hvert fall nesten. Her er Audiovectors nye flaggskip, Dalis nye Ikon-serie, og en genial iPod-høyttaler, med mer:

Skrevet av / 06.05.10 - 15:36
Verdenspremierer på høyttalere


Ingen ting er som musikk til arbeidet. Disse karene sørget for at man ikke skulle glemme hvor man var. Litt ompamusikk på morgenen hører med når man tross alt er i hjertet av Bayern.
Som så ofte før, er det alltid en verdenspremiere eller ti, på en messe som dette. Nordiske produsenter har fått fotfeste i det tyske markedet, og med unntak av Island, er alle nordiske land representert med minst én produsent på High-End 2010.
Danske Audiovector har nylig oppdatert flere av høyttalermodellene, og så gar laget vegghøyttalere med bånddiskanter. Høyttalerne finnes forøvrig i innfellingsversjoner også, men denne gang var det noe ganske annet som fanget oppmerksomheten.

Ole Klifoth og Peter Stenberg viste frem og demonsterte Audiovector R11 Arreté. Flaggskipet er utviklet fra grunnen av, men i umiskjennelig sober stil, og med noen radikale grep som nesten kunne ta pusten fra en under demonstrasjonen.

Reference 11 har nemlig åtte basser på baksiden, som tilsvarer arealet til et 16-tommers basselement, noe jeg kan garantere at man kjenner fra hårøttene til skosålene når man drar på litt.
Høyttalerne bruker to båndiskanter, som til sammen har 14 ganger arealet til et konvesjonelt 25 mm stort diskantelement. De to bånddiskantene spiller i det samme frekvensområdet – til over 40.000 hz for luftigere klang – men den ene er dempet noen dB for å forbedre spredningskarakteren i det vertikale planet.

To mallomtoner med superlette titanspoler overlapper hverandre frekvensmessig, og R11 Arreté spilte da også særs homogent og ikke minst kraftfullt. Få andre høyttalere på messen kunne oppvise maken til detaljrikdom og åpenhet, og med Naim-elektronikken som drev høyttalerne, sparket de skikkelig i fra i bassen.

Med de åtte bassene plassert som en linjekilde bak, må de store høyttalerne litt vekk fra bakveggen, men jø og fyse for en kontant stempelbass de produserte.

De hviler selvsagt på Audiovector superstand, som fjærer litt for å dempe resonanser, og har kabelføring på undersiden av høyttalerne. Her er terminalene vist med dekselet som skjuler kablene av, med det på skjules både kabler og terminaler.

Audiovector R11 kan bestilles i den utførelse man måtte ønske, standardutvalget er rødt, sort lakk og den lekre treutførelsen man kan se på utsnittet her. Audiovector R11 Arreté kommer til å koste 158.000. Euro. En ekte high-end høyttaler på alle måter altså.
Men det var ikke bare Audiovector som viste nye høyttalere på messen. Danske Dali viste frem den oppgraderte Ikon-serien som koster adskillig mindre enn Audiovector R11 Arreté. Ikon mk 2 er for det brede lag av folket.
Med priser under 3.000 kroner paret, er ikon mk 2 serien langt mer oppnåelig for oss vanlige dødelige, som bare vil forbedre anlegget med bedre høyttalere.

Lars Worre fra Dali fortalte at tilbakemeldinger fra kunder var årsaken til at de oppgraderte den populære Ikon-serien. Foruten en sort i stedet for grå frontplate, er diskant og superdiskant den samme som før, men kabinettene i vinyl eller hvit lakk, inneholder et nytt delefilter og langt bedre bass- og mellomtoneelementer enn forgjengerne.

Dali ville skape et fyldigere lydbilde med mk2 utgavene, og derfor behøvde de bedre basselementer. Alle modellene fra bakhøyttalerne/vegghøyttalerne til den Ikon 7 mk2 har gjennomgått den samme oppgraderingen.

Flytter man seg til den andre siden av dammen, finner man high-end’s vugge. Litt lengre nord, og man finner Canadas kanskje mest kjente høyttalerprodusent.
PSB viste egentlig ingenting nytt, men et Image-serien (se test i siste nummer) var selvsagt på plass i glossy hvit eller sort lakk. Hvilket bør falle i smak, tresorter i ulike varianter har en tendens til å plutselig se litt bortkommen ut når husets sjef har kjøpt nytt salongbord i eik, i stedet for kirsebærtre som høyttalerne er trukket i.

White is the new black, sies det, og det gjelder ikke bare biler som BMW-er i hvitt over alt hvor man snur seg i gatene i Munchen, men også høyttalere. Ta en titt på veggfargene hjemme og hos kjente, så skjønner man hvorfor hvite høyttalere vokser i popularitet.

Hvis man skulle være i tvil, PSB høyttaleren kommer fra Canada, ikke USA.
I avdelingen for «hvorfor har ingen tenkt på det før», presenterer vi herved Finite Elements smarte iPod-høyttaler, som også er en vegghylle:

Vegghyllen har integrerte høyttalere og en liten forsterker innebygget. Hohrizintal 51 kalles den og høyttalerne drives av en 25 w forsterker, og hyllen kan leveres i en av flere farger.
Den har fjernkontroll til betjening av iPoden eller iPhone, og har så gar en videoutgang slik at man kan vise bildene fra iPoden på en tv i nærheten.Tallet 51 forteller om høyden, eller tykkelsen i millimeter, på hyllen som er 30 cm dyp og en meter bred.

Mens vi først snakker om små og lekre høyttalere, skal selvsagt Sonus faber Toy nevnes. Faktisk hele serien. For nå kan Toy (se bildet), den gulvstående Toy Tower og senterkanalen i samme serie, endelig leveres i tidsriktig hvit utflørelse.
Om Tannouy kan levere denne giganten i hvitt, er vel tvilsomt. Kingdom Royal er den tøffeste Tannoy-en på lenge, fra skottene som nesten oppfant koaksialelementet på egen hånd.

Tannoy Kingdom Royal er så visst ikke noe leketøy. Med en nettovekt på 120 kilo blir de ikke flytttet på når det støvsuges i hjemmet. Dermed er den perfekte plasseringen bevart for evig tid. Høyttalerne sies å kunne strekke seg fra seriøs dypbass på 24 hz, til ultrahøye 54.000 hz, noe som burde være nok til å få med det meste av under- og overtoner i musikken.
En demo ga virkelig mersmak, musikken fløt uanstrengt og dynamikken var mektig med Kingdom Royal drevet av Esoteric elektronikk.

En keramisk superdiskant sitter på toppen av høyttaleren, og i kabinettet sitter et 12-tommers koaksialelement med diskantelementet i midten (Dual Concentric) og lengre ned en 15-tomers bass med fiberbasert membran og 3-tommers kobberspole som motor. Delefilteret er kryogenbehandlet, noe som sørger for at alle verdier holder seg konstante, uansett tilført effekt eller varemutvikling, et fenomen vi har bevitnet effekten av flere ganger tidligere.
Dette skulle nesten bare handle om høyttalere, men man må ta med hodetelefoner, de er også høyttalere, om enn i mindre skala.

Dette paret er tyske Ultrasones nye Edition 8 Limited, som egentlig er en Edition 8 i brunt skinn og med en egen kasse til å oppbevare dem i. Hodetelefonene som Julia fra Ultrasone viser her, er lydmessig identiske med Edition 8 i vanlig utgave, hvilket basert på en liten lytt på messen, betyr simpelthen fantastisk. Hvis lykken står den kjekke bi, satser vi på å få til en test av disse hodetelefonene ganske snart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top