Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

For både liten og stor

Årets kavalkade inneholder et eventyrlig utvalg av høyttalere i alle prisklasser, størrelser og fasonger, fra bitte små bokhyllemodeller til høyttalere store som kjøleskap!

Skrevet av / 27.11.14 - 06:00
For både liten og stor

Valg av høyttalere er et høyst personlig valg. Noen ønsker seg bare en liten nusselig høyttaler eller to, til bakgrunnsmusikk i lesekroken. Andre vil ha rockehøyttalere som kan blåse sokkene av seg og skremme naboen til fjells. Og noen vil rett og slett flytte konsert- eller kinosalen inn i stua og komme så tett på realismen man bare kan. Derfor er det naturligvis rom for mange tolkninger av hvordan en høyttaler skal se ut, hvordan den skal låte og hva den bør koste. Noe utvalget blant våre ”anbefalte høyttalere” viser i år også.

Det er høyttalerne som lager lyden du hører. Selv etter at lydsignalet har gjort en humpete ferd gjennom adskillige meter med ledninger og elektronikk, er det deres ansvar å gjøre elektriske signaler om til lydbølger. De har faktisk så stor innvirkning på lyden,, at mange regner den som den viktigste komponenten i hele anlegget! Men selv ikke den beste høyttaler kan lage vann til vin, og de krever en bra kilde og forsterker for å yte sitt beste.

Trådløse høyttalere

I år inkluderer kategorien også trådløse høyttalere. Små og store høyttalere med innebygde forsterkere og elektronikk, fri for tradisjonelle høyttalerkabler, blir stadig mer populære. Takket være utviklingen innen streaming og trådløs teknikk begynner endelig lydkvaliteten også å bevege seg i riktig retning. Det betyr at selv hi-fi entusiastene bør få ørene opp for hva de trådløse høyttalerne kan gi av brukervennlighet og musikkglede.

De forskjellige kategoriene

Kompakthøyttalere

Kompakthøyttalere – populært kalt bokhyllehøyttalere – er den minste typen høyttalere til hi-fi bruk. De kommer i mange fasonger  og prisklasser, men kjennetegnes ved at de har små høyttalerelementer og små kabinetter. En typisk kompakthøyttaler er ikke stort større enn en skoeske og har to høyttalerelementer (diskant og bass/mellomtone). Kompakthøyttalere har begrenset lydstyrke og dynamikk, og de mangler den dypeste bassgjengivelsen. Derfor trives de best i små rom, med enkel musikk på moderate lydnivåer.

Små gulvhøyttalere

De kompakte gulvhøyttalerne har vokst til å bli et populært alternativ til stativ- og bokhyllemodellene. De tar ikke større gulvplass enn kompakthøyttalere på stativ, men fordi kabinettet går ”helt ned” har de større volum og plass til et ekstra basselement. Det åpner for et bredere frekvensområde, høyere lydstyrke og ikke minst, mer dynamikk!

Store gulvhøyttalere

Store gulvhøyttalere er typisk 1 meter høye eller mer og er som regel en treveis konstruksjon med dedikert diskant, mellomtone og ett eller flere basselementer. Dette gjør dem i stand til å spille høyere og renere, med mer nyansert gjengivelse av de enkelte toneområdene. Disse høyttalerne kjennetegnes også ved at de trenger mer pusterom og bør plasseres med rikelig avstand til bak- og sidevegger.

Toppklasse høyttalere

I toppklassen finner du alt fra kompakthøyttalere til store gulvhøyttalere med en ting til felles – ekstra høy kvalitet. Her har produsentene gjort seg ekstra flid med kabinettet, som tåler mer lyd uten å gi resonanser, og utvalgte høyttalerelementer, som resulterer i en vesentlig høyere lydkvalitet enn budsjettmodellene. Ofte er det her vi finner de virkelig gode kjøpene som kan gi deg en smak av high-end lyd uten den høye prislappen.

High-end høyttalere

I high-end klassen finnes det ingen begrensning for hvor store og dyre høyttalerne kan bli, men en fellesnevner for disse er at de bruker avanserte konstruksjonsprinsipper, eksotiske materialer og ikke minst, svært høy kvalitet i alle ledd. High-end høyttalere er ment for de ekstra kresne lytterne som stiller de høyeste forventninger til musikkgjengivelse i hjemmet og er villig til å betale for det. For deg som har krevende musikksmak og for eksempel lytter mye til klassisk musikk, kan slike påkostede høyttalere gi stort utbytte.

 

 

Sony SRSX5_R_Red_cw2_990

Årets bærbare høyttaler

Sony SRS-X5

Eleganse og kraft

Med et stilfullt ytre, praktiske funksjoner og imponerende lyd er dette en vinner.

NO gullikon 2014.indd

Sin vane tro er Sonys reisehøyttaler et stilfullt apparat som kan fås med rød, hvit eller svart front. Den kantete formen føles ikke hvass takket være de avrundede hjørnene, og konstruksjonen er stabil og tillitvekkende. Høyttalergitteret er av metall og plasten som brukes er av høy kvalitet.

På baksiden finner man også en USB-port som gir tilstrekkelig med strøm til å lade både mobil og nettbrett når man er på farten. Om man ikke vil benytte ledningstilkoblingen er det enkelt å koble til høyttaleren med mobil takket være NFC. Da det ikke finnes noen app må man bruke touchknappene for å velge lydinngang og lydprofil. Man kan også trykke på telefonknappen om det ringer og benytte apparatet som høyttalertelefon.

Sony pleier å være dyktige på å klemme ut bra lyd selv fra sine mindre høyttalere, og X5 er intet unntak. Tre fremoverrettede elementer og en bassport på baksiden gir en stor og rik lyd med overraskende bassresurser. Det er først når man drar på høyeste volum med krevende musikk at den bryter opp. Uansett musikksjanger nikket vi fornøyd. Det gjelder spesielt om man benytter en mobil som støtter aptX-standarden. Det høyner helt enkelt kvaliteten ytterligere et hakk.

Tross den litt kantete formen har Sony lykkes meget bra med designen og aksentfargene. Den føles stabil og har tross litt plast en bra kvalitetsfølelse. Det er enkelt å koble sammen høyttaleren med mobilen takket være NFC, og touchknappene på toppen gjør det enkelt å betjene den. Har man glemt å lade mobilen kan man praktisk nok plugge den inn på baksiden og låne strøm fra batteriet. Men det mest imponerende er lyden, som slår det meste vi har hørt fra en liten bærbar høyttaler.

(04/14) JE
Karakter: 5
Pris: 1.650 kr
Les hele testen av Sony SRS-X5

 

Harman Onyx Front_990

Årets trådløse høyttaler

Harman/Kardon Onyx

Kraft og eleganse

Onyx låter like spennende som den ser ut og er full av brukbare finesser.

NO gullikon 2014.indd

Harman viste allerede med sine Go + Play høyttalere at man kan bygge vellydende trådløse høyttalere som dessuten ser spennende ut. Onyx er en direkte etterfølger i den tradisjonen med sin avrundede form og skråstilte stativ som også fungerer som bærehåndtak. Hele høyttaleren oser kvalitet og gjennomtenkt formgivning. Til og med baksiden er dekket av skinn, for her fuskes det ikke med detaljene.

På toppen sitter touchknapper for volum, lydkilde og en måler for batteriet. Benytter man remote-appen er det enda enklere å velge lydkilde, gjøre innstillinger, oppdatere, velge musikk og styre avspillingen. Hyggelig nok kan man foruten Bluetooth spille via Airplay eller spille musikk direkte fra DLNA-kompatible nettverksdisker. Alt i alt føles den brukervennlig, fullført og gjennomtenkt.

Av alle høyttalerne i testen må dette sies å være den mest allsidige. Uansett hvilken musikksjanger vi forsøkte å plage den med, briljerte den med å spille all musikken som den skal låte uten å virke det minste anstrengt. Den store bakoverrettede slavebassen gjorde at til og med Silent shout med The Knife låt så tung som den skal, og de fire fremadrettede elementene gjorde at all følelse og alle nyanser i jazz traff oss med full kraft. Den har til og med tilstrekkelig med resurser for partymusikk.

Onyx er en høyttaler som ikke bare er et produkt. Det er et mesterverk som snakker direkte til våre sinn. Den ser vakker og spennende ut samtidig som den er praktisk. Og når den spiller vil man le, danse eller gråte alt avhengig av sjanger. Den lokker frem ens følelser akkurat som musikk skal på et godt anlegg. At den dessuten har batteridrift og at man kan spille fra alle mulige musikkilder er en velkommen bonus, og det som til slutt fikk oss til å dele ut den store gullmedaljen.

(09/14) JE
Karakter: 6
Pris: 4.200 kr
Les hele testen av Harman/Kardon Onyx

 

System Audio Saxo 1 Active_990

Årets budsjetthøyttaler

System Audio Saxo 1 Active

Rimelig og vellydende

System Audios første aktive høyttaler er basert på deres populære budsjettmodell Saxo 1. Med lav pris og høy ytelse er dette et hyggelig bekjentskap!

NO gullikon 2014.indd

System Audio har en lang tradisjon med å levere høyttalere med et gunstig forhold mellom pris og ytelse. Vi har flere ganger blitt imponert over hvor god lydkvalitet den danske produsenten greier å klemme ut av konstruksjonene sine, uten at prisen fyker i været.

Nå har de ”aktivisert” den populære budsjettmodellen Saxo 1 med innebygd forsterker og kretsløp: Saxo 1 active kommer med forsterkere og lydinnganger i den ene høyttaleren, mens signalet sendes videre til høyttaler nummer 2 gjennom en medfølgende høyttalerkabel.

Saxo 1 active leverer en kjapp og distinkt bassgjengivelse, fokusert diskant og fyldig mellomtone. Bassen går ikke kjempedypt, og slår ikke nødvendigvis like hardt og presist som på noen av de dyrere modellene, men det er liten tvil om at den aktive Saxo 1 gir svært mye lyd for pengene, og er et utmerket valg for deg som vil forbedre lyden fra TV, nettbrett eller mobil uten å knuse sparegrisen.

(03/14) AH
Karakter: 5
Pris: 4.500 kr
Les hele testen av Saxo 1 Active

 

DYN_Xeo4_white_pair_990 

Årets kompakthøyttaler

Dynaudio XEO 4

Trådløs vinner

Xeo er ikke bare høyttalere, det er et helt anlegg fra Dynaudio. Et meget bra anlegg!

NO gullikon 2014.indd

Da Dynaudio kom med sin XEO-serie for et par år siden var man i prinsippet først med å kunne tilby et helt anlegg med trådløse høyttalere som både var prismessig overkommelige og som også spilte virkelig bra. Dynaudio lover at man har forbedret Xeo på flere punkter: fleksibilitet, brukervennlighet, pålitelighet og ikke minst lydkvaliteten.

Fleksibiliteten, brukervennligheten og påliteligheten handler ikke minst om den forbedrede huben, eller kontrollboksen. Den har fått en digital koaksialinngang og man kan nå oppgradere programvaren via USB-porten. Alle de tre digitale inngangen kan klare 24 bit/96 kHz. Det har kommet med en Extender som kan lenke signalene videre om det er lang avstand til for eksempel høyttalere i et annet rom. Det er også blitt plass til en Link, som tar imot signalene fra Xeo hub, men har analoge og digitale utganger.
Oppå høyttalerne finner man nå et lite påbygg som ser ut litt som luftinntaket på en amerikansk muskelbil. Her kan du justere volum og on/off. Systemet føler selv når det kommer et signal inn i kontrollboksen, slår selv over på rett inngang og begynner å spille.

Jeg likte Xeo 3, men Xeo 4 er etter min mening en enda litt mer harmonisk høyttaler. Etter min mening føles det som om lydbildet har fått mer dybde og blitt (enda) litt større på alle plan. Det er sikkert et resultat av at man har arbeidet med høyttalerens utstråling både horisontalt og vertikalt.
Det er litt mer stabil gjengivelse som helhet, bassen føles litt renere og dermed oppleves også mellomregister og diskant som noe forbedret i forhold til forgjengeren.

Dynaudio har lykkes fint med den vanskelige kunsten å oppdatere en suksess.

Xeo er et helt anlegg, det skal man ha klart for seg når man tenker over forholdet pris/ytelse. Man får virkelig mye for pengene.

(10/14) SB
Karakter: 5
Pris: 14.995 kr per sett ekskl. Hub – Hub 2.495 kr
Les hele testen av Dynaudio Xeo 4

 

 DALIRUBICON8HGBK_1_990

Årets toppklasse høyttaler

Dali Rubicon 8

Terningen er kastet

Dali tar erfaringene fra den roste Epicon-serien en god bit ned i pris. Resultatet er strålende.

NO gullikon 2014.indd

Det er ingen hemmelighet at vi i Lyd & Bilde likte Dalis siste serie Epicon. Geir Nordby utnevnte Epicon 6 til Årets high-end høyttaler, og jeg selv testet både den minste (2) og den største (8) modellen og var lyrisk. På årets Münchenmesse presenterte man Rubicon, en helt ny serie som bygger på teknikkene fra Epicon. Som helhet gir høyttaleren et inntrykk av å være fantastisk gjennomtenkt og hvor ikke noe, absolutt ikke noe, overlates til tilfeldighetene. Her har folk tenkt når de har konstruert.

Du kan spille lavt og likevel få den fine musikkopplevelsen med mengder av detaljer og oppløsning. Liker man å spille musikk på sene kvelder er det en nødvendighet at man også kan spille lavt med full beholdning.

Mellomregisteret er som et vidåpent vindu til musikken. Det låter helt enkelt som om det er en mye dyrere høyttaler du har med å gjøre. Dynamikken er utmerket med liv og glede, en rapp spillestil hvor du kan få den der ettertraktede snerten og kjappheten i lyden som kjennetegner en virkelig bra gjengivelse. Lydbildet er stort, fint tredimensjonalt og meget veldefinert med en svart bakgrunn som er nærmest enestående i prisklassen.

Rubicon 8 er et fint eksempel på at utviklingen innen høyttalerkonstruksjon gjør at du får bedre høyttalere til en billigere penge. En lyd av denne kaliber til denne prisen var ikke å tenke på for bare noen få år siden.

Rubicon 8 har et stort slektskap til Epicon 8. Jeg har spilt mye ulik musikk på høyttaleren og kjenner hele tiden igjen de herlige kvalitetene som Dali lykkes å utstyre sine siste modeller med. De som tidligere har fnyst litt av Dali burde låne et øre til Rubicon 8, som er en fullvoksen høyttaler som virkelig gir valuta for hver krone den koster. Jeg gir en toppkarakter og en stor applaus til Dali!

(09/14) SB
Karakter: 6
Pris: 35.996 kr/par
Les hele testen av Dali Rubicon 8

 

Sonus Faber OLYMPICA III_990

Årets high-end høyttaler

Sonus faber Olympica III

Drømmelyd med italiensk eleganse

De nydelige Olympica er mye mer enn en oppdresset høyttaler. Her får du substans i form av praktfullt håndverk, og sublim lyd på kjøpet.

NO gullikon 2014.indd

I Italia er design kunst, ikke bare form og funksjon, som vi skandinaver er kjent for. Slik har det øyensynlig vært i tusenvis av år. Man trenger bare se seg rundt, så skjønner man at det er noe med italiensk design. Enten det handler om en Canali-dress, en buldrende Maserati, eller en renessansebygning.

Et par Sonus faber Amati, Cremona eller Stradivari, har alle en klangkarakter som er umiskjennelig for modellen. En slags signatur som mange elsker. De nye Olympica har også det, men den er annerledes. Friskere. Kontrastfull. Dynamisk. Fokusert.

Men med en nydelig varm bunnklang.

Lydbildet er mye friskere enn jeg har hørt fra noen Sonus faber-høyttaler på denne siden av Amati. Det spruter spilleglede av dem.

Orkesteret på opptaket med Sir Neville Marriner i en Philips-innspilling fra 1988, kan jeg faktisk høre hele dybden på. Akustikken er nemlig en fremtredende del av opplevelsen, og her er den frapperende ekte gjengitt. Det er ingen toner som stikker seg ut, bare ren og skjær varme og klangfylde.

Akkurat på det området minner de litt om Piegas toppmodeller, men her er det mer gylden varme i klangfargene. Uten at det blir ullent.

En annen live-innspilling verdt å nevne er John McLaughlin Live in Paris. Her er bassen forbausende potent, uten at jeg føler et den stikker veldig dypt. Men det er full balanse i lydbildet og dynamikken er bedre enn jeg har hørt fra noen Sonus faber på denne siden av 200.000 kr.

De ser rett og slett nydelige ut, uansett fargevalg, og når man stryker hånden over treverket, skjøter, skruer og kjenner på materialkvaliteten, skjønner man et dette er noe spesielt. Det kan hende en Mercedes-Benz er et bedre valg for mange, men den mangler en Maseratis stil, særegenheter og emosjonelle appell. Slik er det også med Olympica III.

(01/14) LS
Karakter: 6
Pris: 84.000 kr
Les hele testen av Olympica III

 

xtzcinema_990

Årets surroundhøyttaler

XTZ Cinema

Hjemmekino til budsjettpris

XTZ Cinema er det beste hjemmekino høyttalersystem vi har hørt som fortsatt går an å betale!

NO gullikon 2014.indd

Systemet består av en fronthøyttaler med skråstilt front som også kan benyttes som senterhøyttaler. Bak- eller surroundhøyttalerne kan benyttes på forskjellige måter. Enten som ”vanlig” høyttaler, som dipol eller som ”3D dipol”. Av aktive subwoofere finnes det to ulike å velge mellom, en med et 12” element og en med tre 12” elementer.

XTZ vier en lydgjengivelse som jeg ikke helt trodde var mulig fra et surroundsystem i denne prisklassen. Så bra hadde det bare aldri hørt ut før. Bra – eller kanskje heller riktig.

Uansett hva jeg satte på ble jeg værende. Det var ikke bare det at det var spektakulært når det skulle være spektakulært. Taleforståelsen var også kanon og naturligheten slående. Spredningen er påfallende bra og oppløsningen er overraskende god, noe som gjør at lydbildet puster på den rette måten. Det er stille når det skal være stille, noe som gjør at effekter og musikk bare låter bedre. For ikke å snakke om dialogen.

Med 3 x 18” subwooferen i systemet får jeg virkelig følelsen av at jeg sitter på en ”riktig” kino. Aldri har det blitt flyttet så mye luft i bassområdet i mitt rom. Men, måten det flytter luft på er likevel kontrollert og i pakt med den øvrige gjengivelsen. Dette er fantastisk kompetent.

XTZ Cinema er et meget velkonstruert og fantastisk vellydende surroundhøyttaler system som helt  enkelt setter nye grenser for pris/prestasjonsforholdet for slike system. Det er fantastisk bra gjort. Jeg har ikke mye å innvende, gå og lytte selv og bli overrasket over hvor bra det kan bli til en overkommelig pris.

(09/14) SB
Karakter: 6
Pris:
M5 13.490 kr/par
S6 9.990 kr/par
Sub 1×12 7.500 kr
Sub 3×12 18.000 kr
Les hele testen av XTZ Cinema

 

Stadium-Angle_990

Årets lydprodukt

Klipsch Stadium

Den nye vinen

Glem fordommene mot trådløse anlegg. Klipsch vet hvordan det skal gjøres og lykkes totalt med Stadium-anlegget.

NO gullikon 2014.indd

Man regner ikke med at den nye trådløse generasjonen bordhøyttalere, nærmest spiller uten begrensninger. Tvert i mot er de stappfulle av begrensninger. Ikke spiller de særlig høyt, ikke går de dypt i bassen. Kort sagt er begrensningene ofte flere enn fordelene, men så koster de fleste av dem en brøkdel av Klipsch brutale Stadium-høyttaler.

Den lever i høy grad opp til navnet, for Klipsch har klart å pakke et veritabelt lydfyrverkeri inn i den 53 cm brede høyttaleren.

Stadium er egentlig et fullverdig anlegg. Hvis man ser bort fra fraværet av CD-spiller og radio, finnes det mange tilkoblingsmuligheter. Slik at man kan bruke den sammen med tv-en, nettbrettet og en laptop. Eller strømme musikken trådløst fra mobilen.

Du merker det godt på Eric Claptons Crossroads-prosjekt. Live-musikk med ham selv og andre artister, gjengitt med gnistrende dynamikk fra Klipsch-høyttaleren, som får det til å knake i skapstammer og riste i bokhyller. Samtidig er lyden klar og tydelig, med bare unntaksvis antydning til litt hardere diskant, når man spiller riktig høyt. Dave Matthews Grux og Shake Me Like A Monkey, fra Big Whiskey and the GrooGrux King, kjenner du i magen når trommene og bassen velter ut i rommet. Det er makeløst lydtrykk fra en så liten høyttaler!

I Stadium viser Klipsch veien for fremtidens trådløse anlegg, med en pakke som kan alt og ser kul ut i tillegg.

(03/14) LS
Karakter: 6
Pris: 17.995 kr
Les hele testen av Klipsch Stadium

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

Rullesten til skrivebordet

0
Scroll to Top