data-srcset

40 år med dansk dynamitt!

Dynaudio har gjennom fire tiår laget høyttalere av ypperste kvalitet. Og ambisjonene har bare vokst med årene.

Danmark er et høyttalerland. Neppe noe annet sted på kloden finnes et så stort antall høyttalerprodusenter per 1000 innbyggere som der. En av de mest suksessfulle er Dynaudio fra Skanderborg i Midtjylland.

Selskapet Dynaudio ble offisielt stiftet i 1977 av Ejvind Skaaning og Gerhard Richter. Mot slutten av 70-tallet kom også Wilfried Ehrenholz med blant eierne. I starten leverte Dynaudio løse høyttalerenheter til andre produsenter, men etter hvert oppnådde de også stor suksess med komplette, egenproduserte høyttalere.

Dynaudios høyttalere kan i dag kjøpes overalt på kloden, og brukes i både private hjem og i profesjonelle lydstudioer. Man kan også ta høyttalerne med på kjøreturen, da Dynaudio leverer lydsystemer til Volkswagen. Selveste Bugatti la også turen til Skanderborg, da de skulle utvikle lydsystemet i superbilen Peyron.

Dynaudios merittliste er full av klassiske høyttalere. Ingen så anerkjent som den enorme Consequence, som fortsatt produseres etter mer enn 30 år, og som av noen regnes som den ultimate high-end høyttaler. En ære den imidlertid må dele med den nyere og enda mer enorme Evidenser. Et bud på en kommende klassiker er til gjengjeld den bitte lille EMT M10, som er en perfekt begynnelse på det første stereoanlegget.

Dynaudio ble i oktober 2014 overtatt av kinesiske Groer-tek. De nye eierne har imidlertid ingen planer om å flytte produksjonen til Kina: Tvert imot vil de styrke fabrikken i Skanderborg.

Selv om suksessen må sies å være på plass, hviler ikke Dynaudio på laurbærene. Selskapet har investert kraftig i utvikling de seneste årene, både når det gjelder fasiliteter og mannskap. I 2016 innviet de sitt nye R&D Center, med blant annet et lyddødt rom som er blant de mest avanserte i Europa. Her kan man blant annet foreta grundige målinger på et øyeblikk, som det tidligere ville ha tatt timer å gjennomføre.

Hvis man skal dømme etter de høyttalerne som er kommet fra Dynaudio i 2017, har investeringene båret frukter. High-end serien Contour har vunnet priser på rad og rekke. Også i denne kavalkaden. Jubileumsmodellen Special Forty har også imponert våre journalister. Og når det gjelder aktive, digitale høyttalere, er Dynaudio til stede i aller fremste rad.

annonse

Dynaudio vinner årets hederspris for sin ukuelige innsats for bedre lydkvalitet, og ikke minst viljen til å satse tungt på teknisk utvikling i en tid hvor mange bare leter etter den billigste utvei. Dynaudio har fylt 40 år, men har tilsynelatende bare akkurat begynt! Vi gleder oss til fortsettelsen.

annonse

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Les også