Besøk hos Q Acoustics

Globalt gruppearbeid er hemmeligheten bak en av de raskest voksende høyttalerprodusentene i England.

Det engelske stedet Woking, som ligger i Surrey, en times kjøring fra London, er ikke kjent for så mye. Formel 1-elskere kjenner det som hjemstedet til bilprodusenten McLaren, og science fiction-nerder vil huske at det var nettopp der science fiction-forfatteren H.G. Wells lot marsboere innlede sin invasjon av jorden i boken “Klodenes kamp”. Men det de færreste vet, er at satellittbyen også er hjemstedet til en av de yngste og raskest voksende høyttalerprodusentene i England: Q Acoustics.

Q Acoustics er ikke en klassisk høyttalerfabrikk, og som besøkende blir man skuffet hvis man forventer en omvisning gjennom produksjonshaller, hvor hvitkledde teknikere kvalitetstester høyttalerenheter i den ene enden, mens snekkere legger siste hånden på kabinettenes finish i den andre. Selskapet holder til i et forstadsindustrikvarter, hvor rekker av lave bygninger rommer små kontorvirksomheter. I samme bygning finner man også et salgskontor for melkeprodukter.

At det ikke er et revisjonsfirma, men den engelske delen av utviklingsavdelingen for en høyttalerprodusent, vitner måleutstyret i noen av kontorbåsene om. Men Q Acoustics, som for øvrig er en del av gruppen Armour Home Electronics, fungerer først og fremst gjennom internasjonalt gruppearbeid.

Globalt samarbeide
Når de innledende strekene er satt på papiret i Woking, blir den teknisk tunge delen av beregningene, og prototypene, laget i Essen i Tyskland. Etter omkring et års tid med prototyper, testing, møter og flere nye prototyper, er den nye høyttaleren ferdig – og godkjent av ledelsen i Skottland. Deretter kan produksjonen, som skjer i Hong King, begynne. Forvirrende! Nei, det er bare den måten hi-fi lages i en global verden.

Q Acoustics Concept 500 er en slank og forholdsvis diskré toveis-gulvmodell. Foto: Q Acoustics.

Det er kanskje ikke spesielt romantisk, men det betyr på den andre siden at man ikke lenger trenger å ha en tommetykk lommebok og en stor stab av medarbeidere for å begynne som hi-fi-produsent.

I vår hjemlige hi-fi-verden har vi, side og side med kjemper som Bang & Olufsen, Dali og Dynaudio, en underskog av miniputtvirksomheter med fem, tre eller bare en enkelt medarbeider, som er med på å sette Skandinavia på hi-fi-verdenskartet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Concept 500
Men tilbake til Woking. Årsaken til at vi tok turen til Storbritannia var å få en smugtitt på Q Acoustics’ mest ambisiøse produkt til dags dato, høyttaleren Concept 500.

Concept 500 er Q Acoustics’ suverent dyreste høyttaler hittil. Med en pris på omkring 40 000 kroner for et par, er den i toppklassen, men imidlertid fortsatt tilgjengelig for andre enn de mest dedikerte og velbeslåtte entusiastene. Den krever heller ikke en total ommøblering av bolig og samlivsforhold. Faktisk har man bestrebet seg på å skape noe som kan gli inn i, og fungere, i en gjennomsnittlig moderne stue.

Det er gjort mye for å dempe vibrasjoner i kabinettet, som består av tre lag tre, adskilt av en geleaktig masse. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Kabinettet er tofarget. Front og sider er enten hvite eller sortlakkerte, mens den bakerste tredelen og bakplaten er finert med lyst eller mørkt tre. Det er en toveishøyttaler med to 6,5″ bass/mellomtoneenheter i D’Appolito-konfigurasjon på hver sin side av en 1″ softdome.

Kabinettet er den dyreste delen
Det er en konfigurasjon som virker tillitvekkende, men på ingen måte stikker seg ut fra mengden av høyttalere de seneste årene.

“Det interessante er ikke så mye høyttalerenhetene, for de fleste moderne enheter er faktisk i glimrende kvalitet. Den største delen av arbeidet og prisen ligger i kabinettet”, sier Karl-Heinz Fink, som har hatt hovedansvaret for den tekniske utviklingen av Concept 500.

Karl-Heinz Fink står bak den tekniske siden av høyttaleren. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Kabinettet er bygget opp som en sandwich-konstruksjon i fem lag. De tre lagene av tre er adskilt av to lag av en geleaktig masse som aldri stivner. Og det virker. Det tilsynelatende uskyldige kabinettet er et av de mest lyddøde jeg har hatt fornøyelsen av å slå knokene på, og hele høyttaleren, inklusiv sokkelen i frest aluminium, veier hele 42 kilo.

Unngå dårlige vibrasjoner
Mens det er gjort mye ut av kabinettveggene, finner man færre interne avstivninger enn vanlig blant kostbare høyttalere. Q Acoustics kaller systemet “Point to Point Bracing”, og det går ut på å bare stive av på de stedene hvor det faktisk trengs, siden man angivelig ved å avstive ukritisk, risikerer å spre vibrasjoner rundt til steder hvor det ikke var problemer i forveien. Man finner til gjengjeld et indre rør som skulle motvirke trykkforskjeller internt i kabinettet på grunn av stående bølger. Det ligner en blanding av sort magi og datagrafikk, men Concept 500 var på den andre siden ualminnelig fri for resonanser og farging under demonstrasjonen.

Woking var det stedet hvor science fiction-forfatteren H. G. Wells lot marsinvasjonen i ”Klodenes Kamp” begynne. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Jakten på å stoppe resonanser førte til slutt til bakplaten, hvor man finner terminalen og også en ekstra “serviceluke”, som gir adgang til kabinettets indre. Vibrasjonsmålinger avslørte at akrylplatene som ofte brukes til høyttalerterminalene, bidrar hørbart med resonanser. Løsningen ble plater som er en sandwich-konstruksjon av stål, blygummi og MDF-plater!

Helt nyinnredet
Demonstrasjonen fant sted i Q Acoustics helt nyinnredede demolokale. Faktisk ble de siste detaljene, som blant annet omfatter blending av et vindu, utført dagen i forveien. Og det sto fortsatt malespann i lokalet ved siden av.

Utover de tekniske sakene på skrivebordene ligner Q Acoustics

Det som samlingen av journalister fikk høre, var en høyttaler med en forbløffende ren gjengivelse, prisen tatt i betraktning. Stemmer og detaljer i mellomtonen sto knivskarpt. Selv om det gulvstående kabinettet er slankt, går høyttaleren langt nok ned – og med tilstrekkelig makt – til at det ikke er bruk for en subwoofer.

Det er ikke spart på delefilteret i Concept 500. Kilotunge Mundorf-spoler er aldri på tilbud! Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Demonstrasjonen ga appetitt til mer, og vi bestemte oss for å teste Concept 500 når den blir tilgjengelig. Men vi fikk imidlertid allerede kort tid senere et uventet gjensyn med modellen. Det skjedde da vi besøkte Marantz’ europeiske hovedkontor i Eindhoven i Nederland for å overvære lanseringen av deres nye referanseserie. Her brukte merkeambassadøren og audiolegenden Ken Ishiwata nemlig Concept 500 til å demonstrere de langt dyrere Marantz-produktene. Og den hevdet seg overraskende godt i det langt dyrere selskapet. Så godt, at Ishiwata betrodde oss at Karl-Heinz Fink ikke skulle regne med å få sine prototyper igjen!

Q Acoustics Concept 500 får offisiell premiere på Sound & Vision (nei, det er ikke vårt søstermagasin) Bristol Hi-Fi Show i slutten av februar.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.