Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte høyttalere

Anbefalte høyttalere er som vanlig den desidert største kategorien i årets kavalkade. Grunnen er ganske enkelt at det finnes utrolig mange gode høyttalere der ute!

Skrevet av / 26.01.11 - 13:05
Årets anbefalte høyttalere

Høyttaler – Budsjettklasse – PSB Image T6
Kraft og kontroll!
Når kanadiske PSB lanserer en ny høyttalerserie er det all grunn til å være lutter øre. Og den nye Image-serien må vi nok regne med å høre mye fra fremover!
PSB har alltid vært synonymt med begrepet ”mye for pengene”. Den første Image-serien så dagens lys i 1999, og har siden den gang vært blant PSBs mest populære høyttalere. På den nye toppmodellen i Image-serien har PSB jobbet spesielt med å få en så jevn og uniform bassgjengivelse som mulig, og det har de virkelig lykkes med. Den kraftfulle og dynamiske bassgjengivelsen slår bokstavelig talt bein under flere av konkurrentene. Lydbildet er fjellstøtt, og instrumentklangen slår ut i rommet med forbløffende størrelse og kraft.

Image T6 er definitivt en høyttaler som vekker oppmerksomhet. Du hører langt flere detaljer enn man er vant til, uten at lyden kommer i veien for musikken.

Høyttalerne låter rett og slett beintøft på pop og rock, men har også nok kontroll og ro til å gjengi krevende klassiske verker på en overbevisende måte. Neppe tilfeldig, da sjefen sjøl, Paul Barton, er en ivrig fiolinist på fritiden. Barton har alltid vektlagt at høyttalerne skal ha en naturlig klang, og hverken legge til eller trekke noe fra lydopptaket. Image-serien virker likevel til å ha et litt mer punchy og moderne klangbilde over seg enn de ultrakorrekte Synchrony og Imagine seriene. Denne stilen viser seg å passe de kanadiske høyttalerne bra. Du må riktignok ta til takke med en noe enklere finish, og et noe traustere, mer firkantet formspråk enn noen av konkurrentene. Til gjengjeld får du en stor høyttaler med høy presisjon og massevis av spilleglede. Til knappe 9.000 kroner er T6 et udiskutabelt røverkjøp!
Les test av PSB Image T6 på Lyd & Bilde

Høyttaler – Mellomklasse – Dynaudio  Focus 220 II

Veien mot sannheten

De opprinnelige Focus 220 var meget bra, men hadde en liten farging i bassen. På den nye versjonen er dette rettet opp i.

Å velge høyttalere er alltid vanskelig. På en side er det kult at de rocker bra fra seg. Men når en jazzplate skal på, er det viktig med detaljer og et stort og åpent lydbilde.

I så måte bør Dynaudio Focus 220 II tas nærmere i øyemed. Det er en velvokst gulvstående høyttaler, som tar over etter den allerede meget bra Focus 220. Den nye versjonen har samme mellomtoneelementer, og kabinett, men bassrefleksporten har blitt finjustert for å få en enda strammere og mer presis bassgjengivelse.

Delefilteret er også justert for å oppnå en jevn frekvensrespons og en ideell faserespons.

Lydkvaliteten
Lyden er superoppløst, gjennomsiktig og krystallklar fra første takt. Bassen er stram, kontrollert og potent, om enn ikke like sjenerøs som med eksempelvis JBL LS80, som ble testet i samme nummeret. Men dynamikken er vesentlig bedre hos Dynaudio-høyttaleren, som er overlegen på å skildre kontrastene i lydbildet. Lavmælte partier understrekes med spøkelsesaktig stillhet, før det plutselig eksploderer i et fyrverkeri av høylydte utbrudd. Den dynamiske kontrasten er rett og slett ekstrem, paret med riktig forsterkning. Vi fikk et gnistrende resultat med Hegel H200 i kombinasjon med DAC-en HD10. Men høyttalerne gjør ikke skamme på selv enda bedre forsterkere. Atmosfæren fra lydopptaket kommer meget godt frem, og man hører godt bitte små harmoniendringer og smådetaljer i lydbildet. Korrekt og ryddig i massevis, men heller aldri kjedelig.

Les test av Dynaudio Focus 220 II på Lyd & Bilde

Høyttaler – Toppklasse – Naim Ovator S600
X-faktoren
Noen høyttalere setter varige merker. Disse glemmer vi aldri.
Naim er ikke best kjent for sine høyttalere. Det kan Ovator S600 gjøre noe med. Naim har laget et meget spesielt element til S600, som kalles BMR, Balanced Mode Radiator. Det helt flate elementet tar seg av alle frekvenser over 380 Hz, altså mellomtone og diskant. To basselementer på 20 cm hver sørger for en bassdynamikk av de sjeldne.

Stereoperspektivet er kanskje ikke så stramt regissert som på en Audiovector S3 Avantgarde Arreté eller Burmester B30, men Ovator-ene blåser dem begge av parketten med en ekstrem potent og lynrask bassrespons. De er heller ikke like gjennomsiktige, det er mer finmasket detaljgjengivelse på de andre to, og litt mer luft under tonene i diskantens øvre områder enn på Ovator-ene, men de skaper en mer naturlig opplevelse av for eksempel vokaler. Dette er et par høyttalere som nesten virker rimelige når man hører hva de kan. Går man utførelsen nærmere etter i sømmene, er de kanskje ikke like luksuriøst utført som en dyr high-end høyttaler gjerne kan være, men når man har lyttet til dem en stund, skjønner man hvilken juvel av en høyttaler Ovator er. De klarer det sjeldne kunststykket å få Mozart og Metallica til å låte like engasjerende, de bommer aldri på timingen og bassdynamikken må høres for å fattes. Til prisen er det vanskelig å komme på et bedre kjøp i denne klassen, særlig hvis man har en bred musikksmak og elsker en livlig musikkformidling. Med Naim S-600 Ovator får man kraft og finesse i skjønn forening.
Les test av Naim Ovator S600 på Lyd & Bilde

Høyttaler – High-end – JBL K2 S9900

Lyd som flytter fjell!

JBLs nye high-end høyttaler K2 S9900 får det meste av annen hi-fi til å høres kjedelig og livløs ut.
K2 er verdens nest høyeste fjell, og dermed et passende navn på lillebroren til Everest, JBLs dyreste toppmodell. JBL har siden starten i 1946 basert seg på bruken av horn for å oppnå ren og kraftfull lyd. K2 er intet unntak, og selv om konstruksjonen minner mye om de klassiske JBL-høyttalerne fra 50 og 60-tallet, bruker den topp moderne teknikk og komponenter av høyeste kvalitet. Selve ”hjertet” i høyttaleren er det store diskanthornet, og det spesielle bueformede kabinettet, som gjør høyttalerne enklere å plassere enn flertallet av high-end høyttalere. JBL K2 er i stand til å gjengi musikk med en realistisk størrelse, skala og autoritet som det rett og slett ikke er mulig å oppnå med mindre høyttalere. Selv på et lydnivå som ville fått ordinære high-end høyttalere til å smelte, har de rikelig med overskudd igjen til å gjengi musikkens dynamiske svingninger med uforminsket kraft.

Bassgjengivelsen er mektig, og sørger for et fjellstøtt fundament. Den kraftige 15-tommeren gjengir trommer og bass som et hestespark i mellomgulvet, og bringer tankene til live konserter. Aller mest imponerende er likevel gjengivelsen av sangstemmer. Hornet følger de små endringene i tone, styrke og tempo på lynhurtig og presist vis, uten den dynamiske begrensningen man opplever med vanlige dynamiske elementer og domediskanter. JBL K2 er en ekte referansehøyttaler, og representerer noe av det mest ekstreme innenfor sin sjanger. Med et enormt musikalsk driv, dynamikk uten sidestykke og evnen til å gjengi musikken klokkerent selv på ekstreme lydnivåer, er dette en av de mest kompromissløse høyttalerne vi har hørt! (09/10) AH

Les test av JBL K2 S9900 på Lyd & Bilde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top