Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Yamaha vil massere ørene dine – og loppe bankkontoen

Merk deg navnet YH-5000SE. Yamahas mest ambisiøse flaggskip blant hodetelefoner.

Skrevet av / 20.11.22 - 11:00
Yamaha vil massere ørene dine – og loppe bankkontoen

Yamaha har laget de überkostbare YH-5000SE for å virkelig demonstrere deres lydfilosofi, som de selv kaller True Sound. Det går ut på å gjengi musikken så naturlig som overhode mulig, men ikke nødvendigvis så nøytralt som mulig. I stedet har hi-fi-avdelingen og musikkavdelingen samarbeidet mot et slags felles klangideal, hvor målet er at instrumentene skal fremstå med dype klangfarger i et gigantisk lydbilde, slik at lytteren blir helt oppslukt av musikken.

Foto: Yamaha

Yamaha er veldig stolte over at de både lager instrumenter, hi-fi-produkter og studioutstyr, og hevder at avdelingen faktisk samarbeider og utnytter hverandres kunnskap, for å kunne lage så gode produkter de overhodet kan.

Yamaha YH-5000SE SPREAD
Foto: Yamaha

Inspirasjon fra fortiden

Yamaha har tatt utgangspunkt i og videreutviklet teknologien i den planmagnetiske (Orthodynamic) modellen HP-1 fra 1976. YH-5000SE er håndlaget på Yamahas fabrikk i Japan, hvor de også lager sine dyreste flygler og annet lydutstyr, og “kombinerer eksepsjonelt høy byggekvalitet med enestående komfort”. Yamaha lover at de er så komfortable at du glemmer at du har dem på deg.

Yamaha HP-1
Originalen: Yamaha HP-1. Foto: Yamaha

Planmagneter

De planmagnetiske driverne, som Yamaha kaller Orthodynamic, benytter en tynn og ultralett membran, for å oppnå “eksepsjonell dynamisk kontrast mellom svake og sterke partier”.

Les også Audezes dyreste hodetelefoner er fantastiske LCD-5 er mindre og mye lettere enn noen andre klokker i serien. Men lyden, da, mann!

Hodetelefonene skal levere en eksakt gjengivelse av de mest subtile lydendringene, og vi loves en rik dypbass med stor transparens.

Membranen er betydelig lettere enn i en konvensjonell dynamisk driver, og sørger for de fine nyansene og atmosfæren i musikken. Mikroperforerte luftspjell med høy gjennomtrengelighet på begge sider skal garantere at membranbevegelsene er korrekt og at musikkens dynamikk gjengis riktig.

Foto: Yamaha

Passform og komfort

Selve klokkene omslutter ørene helt, og har rikelig internt volum for å fungere optimalt med den ultratynne membranen. Den åpne baksiden hindrer kompresjon grunnet over- og undertrykk man får fra en lukket konstruksjon.

For optimal passform og komfort har man søkt en så lett og samtidig robust hodetelefon som mulig. Derfor er konstruksjonen hovedsakelig i magnesium av samme standard som brukes i fly- og romfartsindustrien, og hele konstruksjonen veier bare 320 gram uten kabel. Til sammenligning veier Focal Utopia 490 gram, og Hi-FiMAN HE-1000se veier 440 gram. Faktisk er Yamaha-ene såvidt under Sennheiser HD 800S, som er blant de letteste i sin klasse. Bare Audio-Technica ATH-ADX5000 veier mindre, av alle jeg kan komme på.

Yamaha YH-5000SE
Semsket til venstre, glatt kunstskinn til høyre. Foto: Yamaha

Tilbehør

Yamaha YH-5000SE leveres med to par øreputer; både glatt og semsket kunstskinn. De glatte kunstskinnet er perforert, med et finmasket nett som beskytter driveren mot støv. De semskede putene er av typen Toray Ultrasuede, som skal være ekstra behagelig.

Les også Sublim japansk lydkunst Lei av hi-fi? Yamahas high-end forsterkere vil få deg på bedre tanker.

To ulike kabler følger med, både ubalansert 3,5-6,3 mm og balansert 4,4 mm Pentaconn, begge med sølvbelagt OFC kobber. De som ønsker en 4-pins XLR-kabel i stedet, kan kjøpe dette som ekstrautstyr. Som prikken over i-en for ekstra eierglede følger det også med et dedikert stativ i aluminium.

YH5000_11.eps YH5000_10.eps YH5000_25.eps YH5000_12.eps YH5000_20.eps
<
>
Foto: Yamaha

Yamaha YH-5000SE: Tilgjengelighet og pris

Yamaha YH-5000SE har antatt levering i slutten av januar, og koster … hold deg fast … 59.000 kroner. De er selvsagt bestilt inn til test.

Les hele pressemeldingen her (pdf, engelsk)

Foto: Yamaha

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Vi kribler i magen etter disse

Vi er best - sier Huawei

Uhørt lang batteritid til prisen!

Jabras beste propper blir enda bedre

Head-fi: Sjekk disse hodetelefonene!

Nye produkter - og nye rykter - fra Creative

Hodetelefoner revolusjonerer måten du hører på

Slik er det på innsiden av Sennheiser

Med kilopris som safran

Stax-elektrostater til en folkelig pris

Lukket hodetelefon for audiofile.

Hodetelefoner bygget som høyttalere

Scroll to Top