Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Din mobiltelefon låter bedre enn du tror

Vi tester for tiden hodetelefoner som tryller gullet ut av mobiltelefonen.

Skrevet av / 04.04.16 - 14:13
Din mobiltelefon låter bedre enn du tror

Vi holder for tiden på med å teste ti par hodetelefoner i prisklassen 2.000-3.500 kroner, til maiutgaven av Lyd & Bilde. Og er det én ting de viser, så er det at man fint kan bruke mobiltelefonen som lydkilde, og likevel få fantastiske lydopplevelser. Det er bare et par ting du må passe på.

Les også: Vår nye musikkhverdag

(saken fortsetter under)

Se etter en impedans på under 50 ohm. Foto: Geir Gråbein Nordby
Se etter en impedans på under 50 ohm. Foto: Geir Gråbein Nordby

Impedans
Når du skal kjøpe et par hodetelefoner som skal drives med mobiltelefon, er det ett kriterium som står høyere enn alle andre: nemlig impedansen, altså den elektriske motstanden. Fordi en mobiltelefon har begrenset med strøm og spenning gjennom hodetelefonutgangen, må hodetelefonene være lettere å drive, enn om de skal brukes sammen med en hodetelefonforsterker. Under 50 ohm er fint, det vanlige er 32 ohm − men hodetelefonen kan gjerne ha enda lavere impedans.

Konsekvensen av for høy impedans på hodetelefonene er at lyden blir altfor lav, selv med maksimalt lydnivå ut fra mobiltelefonen. Hodetelefonens følsomhet spiller også inn, men de aller fleste hodetelefoner har høy følsomhet, så hvis du bare skal se på én spesifikasjon på esken før du kjøper, så er det altså impedans.

Velg hodetelefoner med lukkede klokker, ikke åpne og ventilerte. Foto: Beyerdynamic
Velg hodetelefoner med lukkede og tette klokker, ikke åpne og ventilerte. Foto: Beyerdynamic

Åpen eller lukket?
Det andre du skal tenke på er om hodetelefonen er av åpen eller lukket type. Åpen betyr at klokkene har åpen bakside, slik at lyden slipper fritt igjennom. Dette gjør at det ikke oppstår trykk inne i hodetelefonen og kan låte fantastisk, men ulempen er at det lekker lyd i alle retninger. Folk rundt deg hører godt musikken din, mens hodetelefonene heller ikke blokkerer for støy utenfra. Slike er derfor lite egnet rundt på farten, og er derfor noe du ikke bør velge om mobiltelefonen er din lydkilde. Velg derfor lukket type. Som bonus får du en fyldigere bassgjengivelse.

Dette var noe vi tok høyde for da vi skulle velge ut hodetelefoner til vår sammenligningstest. Selv om de ikke først og fremst ble vurdert med mobiltelefon som lydkilde, var det et krav at de skulle kunne brukes slik. Derfor er alle ti hodetelefoner av lukket type, med en impedans på under 50 ohm.

Velg høyeste lydkvalitet i strømmetjenesten du bruker. Foto: Skjermdump fra Tidal-app
Velg høyeste lydkvalitet i strømmetjenesten du bruker. Foto: Skjermdump fra Tidal-app

Velg høyeste lydkvalitet på musikken
Dersom du bruker strømmetjenester som Spotify og Tidal, pass på å velg musikk med høyest mulig lydkvalitet. Skal du ut og gå, kan det da være en fordel å på forhånd ha valgt deg ut offline-innhold, slik at musikken lastes ned til mobilen før du går utenfor hjemmenettverkets rekkevidde. Straks du er på mobilnett, hoper datamengden seg raskt opp, dersom du velger høyeste lydkvalitet. Skal du strømme musikken utendørs, kan det derfor være smart å sette ned kvaliteten.

Hvis mobiltelefonen har dårlig lydutgang
Ikke alle mobiltelefoner låter bra fra hodetelefonutgangen. En god hodetelefon vil likevel alltid låte bedre enn en dårlig, men hvis du kjøper en dyr hodetelefon og føler det ikke låter bra nok fra mobilen, kan det være nødvendig med en bærbar hodetelefonforsterker.

Arcam MusicBOOST er et deksel til iPhone 6 og 6s som har innebygd DAC og hodetelefonforsterker. Foto: Arcam
Arcam MusicBOOST er et deksel til iPhone 6 og 6s med innebygd DAC og hodetelefonforsterker. Foto: Arcam

Beyerdynamic A 200 p og Oppo HA-2 er eksempler på bærbare hodetelefonforsterkere med innebygd digitalkonverter, som fungerer med både Android og iPhone. Arcam MusicBOOST er en digitalkonverter og hodetelefonforsterker forkledd som et deksel til iPhone 6 og 6s, og kan dessuten lade batteriet. Det er fullt av slike produkter der ute. Skal du for øvrig koble en ekstern digitalkonverter til Android, må telefonen støtte USB On The Go, også kjent som OTG.

Store deler av påskeferien gikk med til å teste hodetelefoner. Foto: Geir Gråbein Nordby
Store deler av påskeferien gikk med til å teste hodetelefoner. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hodetelefonene
Hodetelefonene vi har til test, og som du vil kunne lese testen av i sin helhet i Lyd & Bilde nr 5, er:

Panasonic RP-HD10
Audio-Technica ATH-MSR7
Jays u-JAYS
Pioneer SE-MHR5
Sennheiser Momentum M2
Kef M500
Onkyo H900M
Torque t402v
Beyerdynamic T70p
Denon AH-MM400

Gråbein har hendene fulle. Foto: Sylvia Nordby

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

Lyd & Bilde
Scroll to Top