Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Tre ekte 4K-projektorer fra JVC

… og toppmodellen har 8K eShift.

Skrevet av / 31.08.18 - 16:09
Tre ekte 4K-projektorer fra JVC

JVC har nettopp avduket en helt ny linje med projektorer, nemlig DLA-N5, N7 og NX9. Alle benytter de panel med ekte 4K oppløsning.

JVC utviklet et 0,69 tommers 4K D-ILA bildepanel til sitt flaggskip DLA-Z1 som så dagens lys i 2016. Inntil nå har dette vært den eneste projektoren med dette panelet. Nå har pipen derimot fått en annen lyd, for nå kommer det tre nye projektorer – alle med det samme bildepanelet, med 4K oppløsning i opptil 60 bilder i sekundet.

På toppen troner DLA-NX9. Denne er verdens første hjemmekinoprojektor som støtter bildeoppløsninger helt opp til 8K, som er svimlende 8.192 x 4.320 piksler! Dette er fire ganger høyere enn 4K, og 16 ganger høyere enn 1080p, også kjent som Full HD. Siden den bruker et 4K-panel, gjør den dette ved å vobulere bildet, altså man bruker en optisk linsemotor som forskyver hele bildet en halv piksel diagonalt. Dette halverer rastemønsteret, ved at annenhver piksel overlapper hverandre. Optikken inkluderer et 10 cm stort objektiv, for best mulig skarphet og dybde.

DLA-NX9 har videre fått høy lysstyrke på 2.200 lumen og dessuten et bekmørkt svartnivå, med en kontrast oppgitt til hele 100.000:1. Dette er panelkontrast, uten dynamisk iris. Med dynamisk iris økes den til en million. Slå den!

DLA-N5 er den eneste projektoren som kommer i hvitt, i tillegg til svart. Foto: JVC

DLA-N7 og N5 er begge ekte 4K-projektorer, hvor N5 er den eneste som leveres i hvitt (de andre kommer i svart, punktum). Objektivet er litt mindre, 6,5 cm, for å kunne gjøre projektorene mer kompakte enn storebroren. Lysstyrken på disse er på henholdsvis 1.900 og 1.800 lumen, som fremdeles er plenty for hjemmekino. Panelkontrasten hevdes å være 80.000:1 for N7 og 40.000:1 for N5, mens du kan gange det med ti om du aktiverer dynamisk iris.

Alle projektorene støtter utvidet fargerom og dessuten HDR-innhold. HDR optimaliseres med såkalt Auto Tone Mapping, som automatisk setter HDR-lysstyrken etter metadataene fra masteropptaket, dersom videoinnholdet er pakket med dette.

For enklere og mer nøyaktig kalibrering støtter projektorene automatisk bildekalibrering. Skjønt, du trenger da en optisk målesensor (probe), et spesielt dataprogram og en PC, og dessuten kunnskapen til å bruke det.

Projektorene forventes å være tilgjengelig fra slutten av oktober. Noen priser har vi ennå ikke fått.

no.jvc.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top