Nyheter:

Toshibas slipper rimelige 3D-skjermer med passive briller, ansiktsgjenkjenning og automatisk bildekalibrering.
Annonse
Annonse
forfatter

I det sagnomsuste filmstudioet Cinecitta i Roma avslørte Toshiba årets nyheter på TV-fronten. Stikkordet for den nye TV-generasjonen er 3D-skjermer med med både aktive (lukkende) og passive (polariserende) 3D-briller. I tillegg viste Toshiba en prototype på en 3D-skjerm helt uten briller! Blant andre nyheter er automatisk fargekalibrering og personlige innstillinger med ansiktsgjenkjenning, og ikke minst den nettskybaserte tjenesten Toshiba Places.

3D uten briller
Den nye ”Glasses Free” 3DTV-en lanseres etter planen på CES-messen i Las Vegas i januar neste år. Dette er en avansert skjerm med 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler) som ved hjelp av et spesielt lysdirigerende skjermbelegg kan gi en tredimensjonal opplevelse for opptil fem TV-tittere.

Er så dette teknologiske vidunderet verdt å vente på? Vel, etter å ha tatt prototypen i nærmere åsyn i Roma, tror vi den brillefrie 3D-skjermen kan ha en viss kommersiell interesse, for eksempel til reklamepresentasjoner, men vi tror den blir for kostbar og komplisert til hjemmebruk i første omgang.

Du må nemlig sitte i en bestemt posisjon og holde hodet helt i ro for å få 3D-følelsen, og selv ikke da er dybdefølelsen og skarpheten på nivå med en alminnelig 3D-skjerm med passive eller aktive briller. Prisen vil sannsynligvis også havne på feil side av 50.000 kroner.

Billigere 3D
Inntil videre er det 3DTV med briller som gjelder, og i den rimelige enden satser nå også Toshiba i likhet med LG og Philips på 3D-skjermer med polariserende briller. Mellomklasseserien VL863 blir den rimeligste 3D-serien fra Toshiba og leveres med fire 3D-briller i esken. Den kommer i 42 og 47 tommers utgave med kantbelyste LED-paneler, og er utstyrt med 400Hz og Toshibas Resolution+ bildebehandling.

Annonse

WL, ZL og YL
WL og YL-serien blir Toshibas nye designmodeller med formgivning av danske Jacob Jensen Design. Her er det kantbelyste panelet byttet ut med et ekte bak-LED panel for bedre kontrast og svartnivå. Helt øverst i Toshiba-sortimentet finner vi toppmodellen 55ZL1. Denne bruker et mer avansert bak-LED panel med hele 3072 lysdioder delt inn i 512 individuelle soner (”clusters”) mot 32 soner i de vanlige modellene. En mer finmasket soneinndeling gir mulighet for svært nøyaktig lysstyring og uovertruffent kontrast- og svartnivå.

55ZL1 er også utstyrt med Toshibas nye CEVO engine, en avansert prosessor som tar seg av alle regneprosessor i TV-en enten det dreier seg om bildebehandling, 2D til 3D konvertering eller internett. Denne er i følge Toshiba den kraftigste prosessoren som noen gang er satt i en TV, og skal sikre en sømløs og rask brukeropplevelse.

Auto Calibration
En god nyhet for alle som er kresne på bildekvalitet er Toshibas nye autokalibrering. Ved å montere en lysmåler på skjermen som kobles til TV-ens USB-inngang kalibrerer TV-en seg selv etter D65-standarden. Dette kan sammenlignes med den automatiske romkorreksjonen vi finner på lydsiden i surroundreceivere, og er et steg i riktig retning for å sikre optimal bildekvalitet. Panasonic har også lansert skjermer med autokalibrering i år, men foreløpig bare på toppserien VT30. Den gode nyheten er at Toshiba inkluderer denne funksjonen fra VL-serien og oppover.

Ansiktsgjenkjenning
Samtlige av Toshibas nye TV-modeller kommer nå også med ansiktsgjenkjenning. Poenget med dette er at man kan lagre opptil fire brukerprofiler med egne favorittinnstillinger på blant annet bilde, lyd og kanallister. Når du setter deg foran skjermen skifter TV-en automatisk til dine innstillinger, og den skrur seg av automatisk om du forlater sofaen.

De nye Toshiba-modellene har Norgeslansering i juni/juli og kommer da med innebygd MPEG4-tuner godkjent for RiksTV.

Annonse

 

Toshiba 47VL863

•    Full HD 16:9 LCD panel med EDGE LED kantbelysning, 1920 x 1080 piksler

•    Passiv 3D-teknikk med polariserende briller

Annonse

•    Active Vision M400 HD (frame refresh rate: 400, frequency: 200Hz)

•    Klar for trådløst nettverk via WLAN USB dongle

•    Toshiba Places nettportal

•    Innebygd tuner for DVB-T, DVB-C, DVB-S, H.264

•    Leveres med 4 RealD 3D-briller

Annonse

•    Skjermstørrelser: 42VL863: 107cm (42”) 47VL863: 119cm (47”)

www.toshiba.no

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Volkswagen ID.4 har ankommet norske forhandlere. Vi har tatt en rask titt - og lytt - på infotainment-systemet!
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.