Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nå kommer 3D-filmene!

Når vi nærmer oss årsdagen for lansering av 3DTV-er, er det fortsatt skrikende mangel på 3D-filmer ute i markedet. Men bransjen er endelig i ferd med å snu, om enn noe nølende.

Skrevet av / 05.04.11 - 09:44
Nå kommer 3D-filmene!

Med suksessen til Avatar ble plutselig 3D den største snakkisen på kinofronten i 2010, og etter den fulgte en rekke mer eller mindre vellykkede 3D-filmer. I hovedsak filmer som i ettertid var konvertert til 3D. Her så bransjen at de kunne trekke flere mennesker til kinoene, og ta betydelig høyere pris for billetten.

TV-produsentene var selvsagt ikke sene med å kaste seg på bølgen, og lanserte i januar i fjor 3DTV med brask og bram på CES-messen i Las Vegas. De første TV-ene var på markedet allerede mot forsommeren. I første omgang var 3D noe du kun fikk i toppmodellene til de forskjellige produsentene, noe som da også gav seg utslag på salgstallene. I løpet av høsten 2011 og over til 2012 vil vi se at 3D-funksjonen ikke lenger er forbeholdt toppmodellene, men i stedet blir en standard innretning i tilnærmet alle TV-apparater (i alle fall TV-er over 40”).

For hele 2010 sett under ett, var kun 3 % av det totale antallet omsatte TV-er i Norge 3DTV-er. Nå blir riktignok dette tallet noe misvisende, i og med at 3DTV-ene ikke var tilgjengelig på markedet før halvveis ut i året. Men det var ikke dyre toppmodeller alene som var årsak til det lave antallet solgte 3DTV-er, hovedsakelig skyldtes det mangel på software!

Hardware uten software
Vi kjenner frustrasjonen til alle dere der ute som har gått til innkjøp av en splitter ny 3D-TV, for så å finne ut at det eneste du kan bruke den til er å se på Det Regner Kjøttboller! Missforstå oss rett, Det regner kjøttboller er en bra film som gjør seg godt i 3D, men det blir noget traurig å se den for fjortende gang.

Etter at 3DTV-er ble lansert var de fleste TV-produsentene kortsiktig i tankegangen, og forsøkte kun å mele sin egen kake ved å inngå låste sampakkingsavtaler med spesifikke filmer. Dermed ble filmer som bl.a. Monsters vs. Aliens kun tilgjengelig for dem som gikk til innkjøp av en Samsung 3D-TV, mens Alice in Wonderland, Bolt og Shrek 1-4 ble sampakket med Sony og, selve «kronjuvelen», Avatar kun er tilgjengelig om du kjøper en Panasonic 3DTV/-spiller.

Ytterligere frustrerende blir det når svært mange av filmene som går i 3D på kino, kun lanseres i 2D-versjon på Blu-ray! Utrolig nok ble en av fjorårets absolutt beste filmer, Toy Story 3, kun lansert i 2D når Blu-ray-en ble sluppet. Heller ikke Se opp, G-gjengen, Vaktuglene og Megamind er kommet på Blu-ray i 3D. Og når Narnia 3 slippes (30. mars), så er det kun i 2D-versjon, det samme med To på rømmen (8/9) – som i USA lanseres i 3D 29. mars.

Nye tider
Bildet er nå i ferd med å endre seg. Både Alice in Wonderland og Bolt ble ”frigitt” før julesalget, en rekke av IMAX naturfilmene (her vil vi spesielt fremheve den glimrende Under the Sea) som tidligere var fastlåst til Sony-produkter er nå sluppet på det åpne markedet. Da Avatar ble kapret av Panasonic i november i fjor, var de første signalene at den ikke ville bli frigitt før i november 2011.  Ryktene begynte å svirre allerede på nyåret om at den i bl.a. Norge og Sverige ville komme i ordinært salg allerede 1. februar. Deretter fokuserte ryktebørsen på 1. mars.

Lyd & Bilde har det fra relativt informerte kilder at den vil bli frigitt rundt 1. mai. Vi har vært i kontakt både med den norske distributøren, SF Norge, og Panasonic Nordic, ingen av dem vil bekrefte datoen. Men en ting er sikkert, Avatar er primært en ”effektfilm”, og effektene er adskillig kulere i 3D-versjonen av filmen. Uansett, det bransjen nå synes å enes om, er at veksten i salget av 3DTV-er er avhengig av gode filmer! Da kan vi ikke leve med en situasjon der du er nødt til å kjøpe deg tre TV-er fra forskjellige produsenter, for å få tak i de 3D-filmene du vil se.

I slutten av januar ble Resident Evil: Afterlife den første spillefilmen som fikk samme releasedato på 2D- og 3D-versjonen. En fantastisk dårlig film, men også med mange fantastisk kule 3D-effekter. Nå så er sagt, så ha i mente at det viktigste med 3D ikke er at ting stikker fem meter ut av skjermen, det største forbedringen kontra 2D er den betydelig større dybden og romfølelsen du får med en 3D-film. Om teknologien kun skulle overleve ved at gjenstander til stadighet popper ut av skjermen, ville markedet fort bli mettet av rene demofilmer med spektakulære effekter – og da ikke ha en fremtid.

Piranha 3D var andre film ut som hadde release samtidig som 2D-versjonen, og med lanseringen av TRON: Legacy den 13. april, vil forløpig den største 3D-tittelen være ute. 16 3D-filmer + 10 3D-naturfilmer er nå ute på det åpne markedet. I god kapitalistisk ånd forsøker leverandørene å tyne noen ekstra kroner ut av ny teknologi, og legger på minimum 50-70,- for 3D-utgaven.

Lyd & Bilde har snakket med de største norske distributørene, og de ser foreløpig unisont på 3D for hjemmemarkedet som et nisjeprodukt for de spesielt interesserte og innovatørene. Men, tror at ettersom 3D blir en tilnærmet standardfunksjon på alle TV-apparater, og prisnivået (både på hardware og software) synker, ligger potensialet der for et masseprodukt. De snakker da om et perspektiv på 2-3 år; men samtlige har troen på at 3D-filmer i de tusen hjem er kommet for å bli – omfanget er mer usikkert.

Som vanlig henger det norske markedet noe etter det amerikanske, men utover sommeren/høsten vil det slippes mange store nyheter på Blu-ray i 3D. Bl.a. The Green Hornet, The Hole, Gullivers reiser og To på rømmen. Disney vil også bl.a. relansere Løvenes konge og Skjønnheten & Udyret i 3D. De norske distributørene er usikre på eksakte releasedatoer, men vi har undersøkt det amerikanske markedet, og legger du på en-to måneder så er man veldig nær norsk release.

Gammelt blir nytt
Som vanlig er med ny teknologi, ser studioer etter måter de kan få gammelt gull til å glitre igjen. I kjølvannet av 3D-entusiasmen vil derfor en rekke eldre filmer få nytt liv i 3D-versjon. Disse må de selvsagt konverteres til 3D. James Cameron, som filmet hele Avatar i ekte 3D, hevder at konvertering til 3D i ettertid overhodet ikke er bra nok. Særingen Jim har kun delvis rett, for vi har sett eksempler på både dårlig (Clash of the Titans) og vellykket (Alice in Wonderland) konvertering. Den sjette filmen om Harry Potter var for øvrig lovet lansert i 3D, men Warner var ikke fornøyd med resultatet, og droppet det. Film nummer 7 derimot, slippes i (konvertert) 3D på kino i sommer.

Høsten 2012 kan vi vente oss alle Star Wars-filmene i nyoppusset 3D-utgave. Samme år settes også Titanic (regi: James Cameron!) opp igjen på kino, da i 3D-versjon. Fremtiden er 3D, men hvor stort det skal bli er 100 % avhengig av at det produseres gode filmer – i 3D!

Kommende 3D-filmer:
Coraline 6/4
Dolphines and Whales 6/4
TRON: Legacy 13/4
Avatar 1/5?
The Green Hornet 25/5
The Hole 25/5
Løvenes konge høsten ’11
Skjønnheten & Udyret høsten ’11

Kommende USA-releaser:
Megamind 6/3
To på rømmen 29/3
Gullivers reiser 9/4
Vaktuglene 11/4
Yogi bjørn 23/4
Legends of Flight 18/7

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top