Tips til riktig plassering

For å få best mulig utbytte av ditt nye hjemmekinoanlegg, er det viktig at innstillingene gjøres riktig.
Annonse
Annonse
forfatter

Sørg for at høyttalerne er parvis symmetrisk plassert i forhold til lytteposisjonen. Det betyr at hver av fronthøyttalerne skal være like langt unna, det samme med bakhøyttalerne. Front trenger likevel ikke være like langt unna som bak, selv om det aldri er noen ulempe. Det er viktig å sette riktig avstand i systemoppsettet, slik at lyden fra samtlige høyttalere treffer øret på nøyaktig samme tidspunkt. Bare et millisekunds avvik gjør at lydbildet ikke låter helt riktig.

Bruk gjerne et målebånd for å måle nøyaktig avstand fra lytteposisjon til hver høyttaler, eller du kan skritte opp. I de fleste menyoppsett plotter du inn denne avstanden, men det kan hende du selv må sette tidsforsinkelse i millisekunder mellom de ulike kanalene. Da skal du ta utgangspunkt i høyttalerne som er nærmest deg, og sette forsinkelse til resten av dem ut ifra hvor mye lenger unna deg de er. Vit da at 30 cm tilsvarer omtrent ett millisekund.

Dersom anlegget ditt har autooppsett, bør du i etterkant av kalibrering gå inn i menyen og se hva som er gjort. Om venstre høyttaler har blitt satt til en litt annen avstand enn den høyre, er dette som regel uheldig for perspektivet i lydbildet. Da bør du gå inn og overstyre, sette samme avstand til begge og heller fysisk justere på høyttalerens avstand. En elektronisk forsinkelse er alltid et kompromiss.

Dersom du har mulighet til å velge delefrekvens mellom høyttalere og subwoofer, er det i veldig mange tilfeller en fordel å ha denne på 80 Hz. Dersom autooppsett har valgt en annen delefrekvens, så prøv likevel å overstyre denne til 80 Hz. Eksperimenter deretter med å sette gradvis høyere frekvens. Det er MEGET sjeldent at den skal være lavere!

Når det gjelder innbyrdes lydnivå mellom kanalene, bør det ikke settes ren lit til autooppsettet, da dette ikke filtrerer bort reflekterte lydbølger på samme måte som menneskets øre gjør. Hvis autooppsettet har satt venstre høyttaler en dB eller to lavere enn den høyre, ikke tro på det. Høyre og venstre skal ha likt lydnivå i oppsettet. Det kan hende bakkanalene bør dempes med noen dB, om de står nærmere enn fronthøyttalerne. Om senterhøyttaleren har samme følsomhet som frontene, skal denne være lik med disse.

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.
Harrison Ford-filmen fra 1986 gjør comeback som TV-serie.
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.