Search
Generic filters

Hvordan få bedre hjemmekinolyd

For å få best mulig utbytte av ditt nye hjemmekinoanlegg, er det viktig at innstillingene gjøres riktig.

Sørg for at høyttalerne er parvis symmetrisk plassert i forhold til lytteposisjonen. Det betyr at hver av fronthøyttalerne skal være like langt unna, det samme med bakhøyttalerne. Front trenger likevel ikke være like langt unna som bak, selv om det aldri er noen ulempe. Det er viktig å sette riktig avstand i systemoppsettet, slik at lyden fra samtlige høyttalere treffer øret på nøyaktig samme tidspunkt. Bare et millisekunds avvik gjør at lydbildet ikke låter helt riktig.

Bruk gjerne et målebånd for å måle nøyaktig avstand fra lytteposisjon til hver høyttaler, eller du kan skritte opp. I de fleste menyoppsett plotter du inn denne avstanden, men det kan hende du selv må sette tidsforsinkelse i millisekunder mellom de ulike kanalene. Da skal du ta utgangspunkt i høyttalerne som er nærmest deg, og sette forsinkelse til resten av dem ut ifra hvor mye lenger unna deg de er. Vit da at 30 cm tilsvarer omtrent ett millisekund.

Dersom anlegget ditt har autooppsett, bør du i etterkant av kalibrering gå inn i menyen og se hva som er gjort. Om venstre høyttaler har blitt satt til en litt annen avstand enn den høyre, er dette som regel uheldig for perspektivet i lydbildet. Da bør du gå inn og overstyre, sette samme avstand til begge og heller fysisk justere på høyttalerens avstand. En elektronisk forsinkelse er alltid et kompromiss.

Dersom du har mulighet til å velge delefrekvens mellom høyttalere og subwoofer, er det i veldig mange tilfeller en fordel å ha denne på 80 Hz. Dersom autooppsett har valgt en annen delefrekvens, så prøv likevel å overstyre denne til 80 Hz. Eksperimenter deretter med å sette gradvis høyere frekvens. Det er MEGET sjeldent at den skal være lavere!

Når det gjelder innbyrdes lydnivå mellom kanalene, bør det ikke settes ren lit til autooppsettet, da dette ikke filtrerer bort reflekterte lydbølger på samme måte som menneskets øre gjør. Hvis autooppsettet har satt venstre høyttaler en dB eller to lavere enn den høyre, ikke tro på det. Høyre og venstre skal ha likt lydnivå i oppsettet. Det kan hende bakkanalene bør dempes med noen dB, om de står nærmere enn fronthøyttalerne. Om senterhøyttaleren har samme følsomhet som frontene, skal denne være lik med disse.

Marius


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.