Tips til riktig plassering

For å få best mulig utbytte av ditt nye hjemmekinoanlegg, er det viktig at innstillingene gjøres riktig.
forfatter

Sørg for at høyttalerne er parvis symmetrisk plassert i forhold til lytteposisjonen. Det betyr at hver av fronthøyttalerne skal være like langt unna, det samme med bakhøyttalerne. Front trenger likevel ikke være like langt unna som bak, selv om det aldri er noen ulempe. Det er viktig å sette riktig avstand i systemoppsettet, slik at lyden fra samtlige høyttalere treffer øret på nøyaktig samme tidspunkt. Bare et millisekunds avvik gjør at lydbildet ikke låter helt riktig.

Bruk gjerne et målebånd for å måle nøyaktig avstand fra lytteposisjon til hver høyttaler, eller du kan skritte opp. I de fleste menyoppsett plotter du inn denne avstanden, men det kan hende du selv må sette tidsforsinkelse i millisekunder mellom de ulike kanalene. Da skal du ta utgangspunkt i høyttalerne som er nærmest deg, og sette forsinkelse til resten av dem ut ifra hvor mye lenger unna deg de er. Vit da at 30 cm tilsvarer omtrent ett millisekund.

Dersom anlegget ditt har autooppsett, bør du i etterkant av kalibrering gå inn i menyen og se hva som er gjort. Om venstre høyttaler har blitt satt til en litt annen avstand enn den høyre, er dette som regel uheldig for perspektivet i lydbildet. Da bør du gå inn og overstyre, sette samme avstand til begge og heller fysisk justere på høyttalerens avstand. En elektronisk forsinkelse er alltid et kompromiss.

Dersom du har mulighet til å velge delefrekvens mellom høyttalere og subwoofer, er det i veldig mange tilfeller en fordel å ha denne på 80 Hz. Dersom autooppsett har valgt en annen delefrekvens, så prøv likevel å overstyre denne til 80 Hz. Eksperimenter deretter med å sette gradvis høyere frekvens. Det er MEGET sjeldent at den skal være lavere!

Når det gjelder innbyrdes lydnivå mellom kanalene, bør det ikke settes ren lit til autooppsettet, da dette ikke filtrerer bort reflekterte lydbølger på samme måte som menneskets øre gjør. Hvis autooppsettet har satt venstre høyttaler en dB eller to lavere enn den høyre, ikke tro på det. Høyre og venstre skal ha likt lydnivå i oppsettet. Det kan hende bakkanalene bør dempes med noen dB, om de står nærmere enn fronthøyttalerne. Om senterhøyttaleren har samme følsomhet som frontene, skal denne være lik med disse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Marius


Siste artikler:

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.