Search
Generic filters

Bye, bye DVD!

2007 var toppåret for salg av fysisk kjøpefilm i Norge, da solgte bransjen totalt ca. 20 millioner enheter. Omsetningen første halvår 2013 er 2,9 millioner enheter.

Etter lanseringen av DVD i Skandinavia i 1998 opplevde kjøpefilmbransjen en vanvittig vekst, tilnærmet et tre som så ut til å vokse inn i himmelen. Film til hjemmebruk gikk fra å være et nisjeprodukt til allemannseie, og i dag har ca. 80 % av husstandene et hjemmekinoanlegg – og ser mer film enn noen gang. Like fullt falt det fysiske filmsalget med hele 45 % siden tilsvarende periode i fjor! Og det til tross for at salget av Blu-ray vokser.

Erik Zmuda i bransjeorganisasjonen Film & Kino uttaler til Nettavisen at den åpenbare årsaken er den eksplosive veksten i strømmingstjenester og nedlasting (lovlig og ulovlig) fra nett. Dermed ser det ut til at WiMP- og Spotify-generasjonen har innhentet også filmmarkedet.

Kjøpefilmmarkedet har falt jevnt og trutt siden toppåret 2007, med en stort stup i 2012 (ca. 25 % ned), og nå, etter at Netflix og HBO har fått fotfeste i Skandinavia kommer altså svalestupet. Likevel ser ikke Zmuda det fysiske formatets umiddelbare død, men gir det enda mange år igjen på markedet. Tross alt forventer bransjen ca. 9,5 millioner solgte enheter i løpet av 2013, men den dagen det amerikanske markedet får en tilsvarende bredbåndsdekning som i Skandinavia er det kroken på døra for fysisk kjøpefilm spår Zmuda.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.