BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Bye, bye DVD!

2007 var toppåret for salg av fysisk kjøpefilm i Norge, da solgte bransjen totalt ca. 20 millioner enheter. Omsetningen første halvår 2013 er 2,9 millioner enheter.

Etter lanseringen av DVD i Skandinavia i 1998 opplevde kjøpefilmbransjen en vanvittig vekst, tilnærmet et tre som så ut til å vokse inn i himmelen. Film til hjemmebruk gikk fra å være et nisjeprodukt til allemannseie, og i dag har ca. 80 % av husstandene et hjemmekinoanlegg – og ser mer film enn noen gang. Like fullt falt det fysiske filmsalget med hele 45 % siden tilsvarende periode i fjor! Og det til tross for at salget av Blu-ray vokser.

Erik Zmuda i bransjeorganisasjonen Film & Kino uttaler til Nettavisen at den åpenbare årsaken er den eksplosive veksten i strømmingstjenester og nedlasting (lovlig og ulovlig) fra nett. Dermed ser det ut til at WiMP- og Spotify-generasjonen har innhentet også filmmarkedet.

Kjøpefilmmarkedet har falt jevnt og trutt siden toppåret 2007, med en stort stup i 2012 (ca. 25 % ned), og nå, etter at Netflix og HBO har fått fotfeste i Skandinavia kommer altså svalestupet. Likevel ser ikke Zmuda det fysiske formatets umiddelbare død, men gir det enda mange år igjen på markedet. Tross alt forventer bransjen ca. 9,5 millioner solgte enheter i løpet av 2013, men den dagen det amerikanske markedet får en tilsvarende bredbåndsdekning som i Skandinavia er det kroken på døra for fysisk kjøpefilm spår Zmuda.

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!