LG lanserer billigere 3DTV med passive briller

LG satser tungt på nye og rimelige 3D-briller for sine 2011-modeller, og snart kan du bruke samme brillene hjemme og på kino.
Annonse
Annonse
forfatter

Teknikken går under navnet Cinema3D og er lik den som brukes på de fleste kinoer her til lands(RealD). De passive brillene bruker sirkulært polariserende linser og har ingen form for innebygd elektronikk eller batterier. Derfor koster de bare brøkdelen av aktive briller, og veier i tillegg langt mindre. LG reklamerer selv med at du kan kjøpe 50 passive briller til prisen av en aktiv variant! Du kan til og med bruke brillene du har kjøpt i kinosalen…

Ulempen med den passive teknikken er at man (i motsetning til aktive briller) ikke oppnår full HD-oppløsning i 3D. Mens de aktive brillene kan vise et fullt HD-bilde til ett øye om gangen, viser de passive brillene ”et halvt” HD-bilde til begge øyne samtidig. Den horisontale oppløsningen halveres dermed til 540 linjer når du ser 3D. Til gjengjeld slipper du flimringen som kan oppstå når aktive briller åpner og lukker seg. Lyd & Bilde fikk anledning til å prøve teknikken under LGs pressekonferanse i Stockholm, og den virker overraskende bra. Brillene føles lette å ha på seg, men også seeropplevelsen føles mer behagelig. Med passive briller er man ikke avhengig av å slukke andre lyskilder i rommet for å unngå flimring. Vi følte vi heller ikke øyetretthet, og vi trengte kortere ”tilpasningstid” enn vi ofte opplever  med aktive briller. Den reduserte oppløsningen var kun merkbar på nært hold, og vi opplevde at fordelene i stor grad veide opp for dette.

I første omgang er det kun LED-skjermene fra LG som får passive briller. Teknikken sies å være for komplisert og kostbar å innføre på plasmaskjermer. LG mener også at de som verdsetter plasmaens bildekvalitet, trolig også vil foretrekke den økte oppløsningen man oppnår med de aktive brillene. Vi er tilbøyelig til å være enige, og legger til at de problemene vi har hatt med aktive briller (flikker og crosstalk/doble bilder) har vært mest utbredte i kombinasjon med LED-baserte skjermer.

Mer 3D på vei
I skrivende stund er LG de eneste som offentlig har lansert 3DTV-modeller med passive briller, men det ryktes at blant andre Philips, Toshiba og Vizio(som er en storleverandør til det amerikanske markedet) også vil slenge seg på bølgen i løpet av året. Samsung samarbeider med RealD om en ny teknikk kalt RDZ med lukkerteknikk innebygd i skjermen. Denne gjør det mulig å vise 3D med Full HD-oppløsning og fortsatt ha passive briller. Dermed kan vi nok se frem til enklere og billigere 3DTV for folk flest.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
Nytt år, ny TV? LG melder at de starter utrullingen av årets nye TV-modeller allerede i mars.
Kinesiske Xiaomi vil markere seg i TV-markedet med en ny 75" Android-TV.
Nytt i år: Philips beste LCD-skjermer utstyres med avansert MiniLED-baklys!
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.
Historisk Golden Globe til avdød stjerne.
Amazons strømmetjeneste vil tilby mer eksklusivt innhold til nordiske kunder, og lanserer et samarbeid med ErosSTX.
Over-the-air gjør det enklere å fikse feil på XC40 Pure Electric P8.
Etter en lang koronapause er ventetiden (snart) over - se traileren til fjerdesesongen her.
Den er stor, den er stilig - og vi får nok aldri se den i Norge.
Negative kommentarer renner inn etter trøbbel med forhåndsbestillingen av IONIQ 5.