Search
Generic filters

Billigere 3D-briller

LG satser tungt på nye og rimelige 3D-briller for sine 2011-modeller, og snart kan du bruke samme brillene hjemme og på kino.

Teknikken går under navnet Cinema3D og er lik den som brukes på de fleste kinoer her til lands(RealD). De passive brillene bruker sirkulært polariserende linser og har ingen form for innebygd elektronikk eller batterier. Derfor koster de bare brøkdelen av aktive briller, og veier i tillegg langt mindre. LG reklamerer selv med at du kan kjøpe 50 passive briller til prisen av en aktiv variant! Du kan til og med bruke brillene du har kjøpt i kinosalen…

Ulempen med den passive teknikken er at man (i motsetning til aktive briller) ikke oppnår full HD-oppløsning i 3D. Mens de aktive brillene kan vise et fullt HD-bilde til ett øye om gangen, viser de passive brillene ”et halvt” HD-bilde til begge øyne samtidig. Den horisontale oppløsningen halveres dermed til 540 linjer når du ser 3D. Til gjengjeld slipper du flimringen som kan oppstå når aktive briller åpner og lukker seg. Lyd & Bilde fikk anledning til å prøve teknikken under LGs pressekonferanse i Stockholm, og den virker overraskende bra. Brillene føles lette å ha på seg, men også seeropplevelsen føles mer behagelig. Med passive briller er man ikke avhengig av å slukke andre lyskilder i rommet for å unngå flimring. Vi følte vi heller ikke øyetretthet, og vi trengte kortere ”tilpasningstid” enn vi ofte opplever  med aktive briller. Den reduserte oppløsningen var kun merkbar på nært hold, og vi opplevde at fordelene i stor grad veide opp for dette.

I første omgang er det kun LED-skjermene fra LG som får passive briller. Teknikken sies å være for komplisert og kostbar å innføre på plasmaskjermer. LG mener også at de som verdsetter plasmaens bildekvalitet, trolig også vil foretrekke den økte oppløsningen man oppnår med de aktive brillene. Vi er tilbøyelig til å være enige, og legger til at de problemene vi har hatt med aktive briller (flikker og crosstalk/doble bilder) har vært mest utbredte i kombinasjon med LED-baserte skjermer.

Mer 3D på vei
I skrivende stund er LG de eneste som offentlig har lansert 3DTV-modeller med passive briller, men det ryktes at blant andre Philips, Toshiba og Vizio(som er en storleverandør til det amerikanske markedet) også vil slenge seg på bølgen i løpet av året. Samsung samarbeider med RealD om en ny teknikk kalt RDZ med lukkerteknikk innebygd i skjermen. Denne gjør det mulig å vise 3D med Full HD-oppløsning og fortsatt ha passive briller. Dermed kan vi nok se frem til enklere og billigere 3DTV for folk flest.

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.