BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Billigere 3D-briller

LG satser tungt på nye og rimelige 3D-briller for sine 2011-modeller, og snart kan du bruke samme brillene hjemme og på kino.

Teknikken går under navnet Cinema3D og er lik den som brukes på de fleste kinoer her til lands(RealD). De passive brillene bruker sirkulært polariserende linser og har ingen form for innebygd elektronikk eller batterier. Derfor koster de bare brøkdelen av aktive briller, og veier i tillegg langt mindre. LG reklamerer selv med at du kan kjøpe 50 passive briller til prisen av en aktiv variant! Du kan til og med bruke brillene du har kjøpt i kinosalen…

Ulempen med den passive teknikken er at man (i motsetning til aktive briller) ikke oppnår full HD-oppløsning i 3D. Mens de aktive brillene kan vise et fullt HD-bilde til ett øye om gangen, viser de passive brillene ”et halvt” HD-bilde til begge øyne samtidig. Den horisontale oppløsningen halveres dermed til 540 linjer når du ser 3D. Til gjengjeld slipper du flimringen som kan oppstå når aktive briller åpner og lukker seg. Lyd & Bilde fikk anledning til å prøve teknikken under LGs pressekonferanse i Stockholm, og den virker overraskende bra. Brillene føles lette å ha på seg, men også seeropplevelsen føles mer behagelig. Med passive briller er man ikke avhengig av å slukke andre lyskilder i rommet for å unngå flimring. Vi følte vi heller ikke øyetretthet, og vi trengte kortere ”tilpasningstid” enn vi ofte opplever  med aktive briller. Den reduserte oppløsningen var kun merkbar på nært hold, og vi opplevde at fordelene i stor grad veide opp for dette.

I første omgang er det kun LED-skjermene fra LG som får passive briller. Teknikken sies å være for komplisert og kostbar å innføre på plasmaskjermer. LG mener også at de som verdsetter plasmaens bildekvalitet, trolig også vil foretrekke den økte oppløsningen man oppnår med de aktive brillene. Vi er tilbøyelig til å være enige, og legger til at de problemene vi har hatt med aktive briller (flikker og crosstalk/doble bilder) har vært mest utbredte i kombinasjon med LED-baserte skjermer.

Mer 3D på vei
I skrivende stund er LG de eneste som offentlig har lansert 3DTV-modeller med passive briller, men det ryktes at blant andre Philips, Toshiba og Vizio(som er en storleverandør til det amerikanske markedet) også vil slenge seg på bølgen i løpet av året. Samsung samarbeider med RealD om en ny teknikk kalt RDZ med lukkerteknikk innebygd i skjermen. Denne gjør det mulig å vise 3D med Full HD-oppløsning og fortsatt ha passive briller. Dermed kan vi nok se frem til enklere og billigere 3DTV for folk flest.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nå kan du spare mye penger på nytt kamera
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.
Unngå bomkjøp på Black Friday – gå etter testvinnerne!
Den taiwanske produsenten av mopeder og motorsykler vil avduke sin KYMCO F9 elektriske scooter på torsdag.
Dette er hodetelefonene du bør kjøpe i år.
Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!