Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Vi har hørt Hegels «superforsterker»

H590 er Hegels dyreste integrerte noensinne. En kort demo ga en smakebit vi ikke ville vært foruten.

Skrevet av / 29.06.18 - 20:40
Vi har hørt Hegels «superforsterker»

Det var i Hegels lokaler i Forskningsparken i Oslo at undertegnede skule få en prøvesmak, på hva den nye integrerte high-end-forsterkeren H590 har å rutte med.

Anders Ertzeid, markedssjef i Hegel Music Systems, hadde koblet opp forsterkeren, som virkelig er et beist, mot high-end-høyttalerne Kef Blade 2. Et par fantastiske høyttalere som leverer «shit loads» med dynamisk krutt, på det mest musikalske vis.

Vi skal ikke gjøre en lang avhandling av seansen. For det første er forsterkeren ikke leveringsklar ennå, og eksemplaret vi hørte på hadde for eksempel en litt annet front enn hva den endelige forsterkeren får. Og for det andre kommer vi tidsnok med en komplett test av droget.

Men det holder å si at uansett hva slags musikk som ble spilt, så holdt den stålkontroll på Kef-høyttalerne, og spilte med en rytmisk formidling av det sjeldne, samtidig som det var fabelaktig oppløsning. Kvinnevokaler, for eksempel Laura Marling på låta Soothing, sto frem så detaljert at man nesten skulle tro hun var i rommet, mens basstromma hamra som en panservernkanon. Kontrabassen var så fysisk, og samtidig oppløst, at jeg ikke tror jeg har hørt denne låta bedre.

Hegel H590 står til høyre for et tårn med HD30 DAC, H360 integrert og H190 integrert. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bedre DAC enn HD30

Foruten å spille direkte inn i USB-inngangen på H590 forsøkte vi også Hegels beste DAC, HD30, koblet balansert til H590. Vi har DAC-en selv i testlokalet vårt, så jeg har god erfaring med hvor gnistrende bra den er. Likevel måtte den se seg gruset av USB-inngangen på H590, som hadde bedre rytmikk og timing, og dessuten flere lag med slør avkledd innover mot horisonten. Dette merket vi spesielt med musikkfiler av vanlig Red Book-oppløsning (16-bit / 44,1 kHz), også kjent som CD-kvalitet. Nesten alt av musikk man hører på er i denne oppløsningen, og da er det ikke uvesentlig at forsterkeren gjør en ekstern DAC fullstendig overflødig.

– HD30 er en meget god DAC, og er virkelig i referanseklasse. Men i ettertid har vi lært en del ting om hvordan man kan gjøre digitalbehandlingen enda bedre. For eksempel ved å ikke oppsample musikksignalet, sa Anders.

Han fortsatte:

– Den innebygde DAC-en i H590 låter bedre enn HD30 på mange måter, og det er spesielt hørbart på digital musikk i 16-bit / 44,1 kHz. Det låter rett og slett bedre når man ikke oppsampler, hvis man har kunnskapen om hvordan man bygger en DAC skikkelig. Vi fikk testet ut noe av denne nye kunnskapen med CD-spilleren Mohican, og i H590 har vi laget vår beste DAC hittil.

Etter demoen har jeg ikke tenkt å krangle på det. Men nøyaktig hvor bra Hegel H590 er, finner vi ut på den andre siden av sommerfeiren.

Pris og konkurrenter

Hegel H590 vil koste temmelig nøyaktig 100.000 kroner, så den blir slettes ikke allemannseie. Den vil konkurrere med forsterkere som McIntosh MA9000, Gryphon Diablo 120, så konkurransen er hard. Konkurrentene har dyrere og flottere kabinetter, som rett og slett oser byggekvalitet. Dermed er Hegel nødt til å slå dem på lyd, skal de lykkes.

hegel.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top