Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Sonus faber

Den smellvakre Lilium er Sonus fabers nyeste fulltone gulvhøyttaler, laget for kresne ører og ører.

Skrevet av / 19.05.14 - 16:13
Sonus faber

Kort tid etter lanseringen av jubileumshøyttaleren Ex3ma, avslører Sonus faber sin nyeste gulvstående kreasjon. Lilium er et hakk ned fra Aida (se video nederst i artikkelen), som bortsett fra The Sonus faber, er ansett som toppmodellen blant deres high-end høyttalere.

Den gulvstående Lilium er slankere og enklere å plassere, men den er en stor høyttaler på alle måter. Selv om den innsvingede luttformen skjuler litt av høyttalerens majestetiske masse.

Sonus faber Lilium V

Høyttaleren har seks elementer og er laget som en 3,5-veis høyttaler, med et respektabelt frekvensområde som strekker seg til 20 hz i bassen. Kabinettet som er satt sammen av flere vegger som demper resonanser bedre enn singelvegger, har en passiv 26 cm bass plassert under en glassplate på toppen, som hjelper på effektiviteten i bassen.

Sonus faber Lilium II

På baksiden kan man regulere lydtrykket og balansen fra bassen, for å kunne tilpasse bassresponsen til plasseringen av høyttaleren i rommet.

Basselementet er også montert i et eget kabinett i kabinettet, som er ytterligere dempet for at lavfrekvente vibrasjoner ikke skal forplante seg.

Mellomtoneelementet med en 18 cm stor membran laget av cellulosefibre, kapok, kenaf og andre naturlige fibre, er montert på samme frontplate i aluminium som diskanten. Den bruker en såkalt DAD-membran (Damped Apex Dome) kalt H28 XTR-04 på 28 mm.

sonus_faber_Lilium_1

Tre 18 cm basser kompletterer bestykingen, som deles ved 80, 250 og 2500 Hz og blant annet består av Mundorf og Jantzen komponenter.

Lilium har en oppgitt følsomhet på respektable 92 dB og en nominell impedans på 4 ohm, noe som bør gjøre dem relativt enkle å drive for en middels kraftig forsterker med nok dreiemoment.

Sonus faber Lilium IV

Høyttalerne som er 160 cm høye, leveres i to utførelser normalt, rosentre og sort eller valnøtt og kremhvitt, og ikke i den gullbelagte utførelsen som kan ses på prototypen øverst og nederst i artikkelen.

Lillium er klar for kunder til høsten, estimert priset til 48.000 Euro.

Sonus faber Lilium III

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

Tidal setter ned prisene

0
Scroll to Top