Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Slik får du fantastisk multirom

Noen enkle grep gir en fantastisk brukeropplevelse.

Skrevet av / 19.04.16 - 12:19
Slik får du fantastisk multirom

Av Audun Hage og Geir Gråbein Nordby

Du har lest vår sammenligningstest, og bestemt deg for et system som gir musikk i alle rom. Selvsagt har du forsikret deg om at det støtter alt du trenger av strømmetjenester og filformater. Hva mer må du tenke på?

Det finnes flere ulike høyttalere til forskjellig bruk og ulike rom. Foto: Sonos
Det finnes flere ulike høyttalere til forskjellig bruk og ulike rom. Foto: Sonos

Les også: Gigabit-nettet er her!

1. Riktig høyttaler til riktig rom
Multirom handler om å fylle hele huset med musikk. Derfor er det viktig at høyttalerne er dimensjonert til rommet de skal stå i, og hva de skal brukes til. På soverommet, kjøkken og bad greier det seg ofte med bakgrunnsmusikk. Små, lettplasserte høyttalere funker da best. På stua og andre rom hvor man bedriver aktiv lytting, bør man gå for større høyttalere. Gjerne to i stereo!

Bare du vet hvor mange rom du trenger lyd i. Det geniale med multirom er at det kan utvides underveis. Du kan legge til flere høyttalere etter hvert som behovet øker. Av kompatibilitetsårsaker anbefaler vi at du holder deg til ett merke.

Det er viktig med god nok internetthastighet. Foto: iStock
Det er viktig med god nok internetthastighet. Illustrasjon: iStock / Geir Gråbein Nordby

2. Sørg for bra internett!
Når du strømmer musikk, så er dette enda en kilde som tar kapasitet fra nettverket. Det er surt om musikken begynner å hakke fordi noen andre laster ned noe i et annet rom, eller sitter og ser på Netflix i full Ultra HD-oppløsning. Hastigheten på nettet inn til huset må stå i stil til behovet man har, og dette kan øke etter hvert som man bygger ut et multiromssystem.

En skikkelig ruter er viktig. Netgear R8500 Nighthawk X8 har tre bånd og gir tilkoblede produkter automatisk det beste båndet. Foto: Netgear
En skikkelig ruter er viktig. Netgear R8500 Nighthawk X8 har tre bånd og gir tilkoblede produkter automatisk det beste båndet. Foto: Netgear

3. God Wi-Fi-dekning er en forutsetning
Multiromssystemene bruker Wi-Fi-nettverket ditt hjemme for å spre musikken trådløst til alle rom. Det innebærer at du får en rekke nye enheter som belaster det trådløse nettverket. Ikke ta for gitt at den rimelige ruteren din klarer å levere god nok dekning i alle kriker og kroker av huset! Multirom er avhengig av god Wi-Fi, så det kan bli nødvendig å gjøre noen justeringer eller oppgraderinger.

Forleng nettverket med en extender som Asus RP-AC68U. Foto: Asus
Forleng nettverket med en «extender» som Asus RP-AC68U. Foto: Asus

Det finnes mange grep du kan gjøre for å bedre Wi-Fi-dekningen i huset. Det første du kan gjøre er å sørge for at ruteren står riktig plassert, fortrinnsvis i midten av boligen. Står ruteren i et hjørne i en etasje, dekker den neppe motsett ende i en annen etasje. For å utvide rekkevidden kan det bli aktuelt med et ekstra aksesspunkt eller en forlenger. En annen praktisk løsning kan være å bruke en strømnettadapter, også kalt ”home plug”, som plugges i en vanlig stikkontakt og distribuerer hjemmenettverket rundt i huset via strømnettet.

Merk: Noen systemer som for eksempel Sonos lager sitt eget Wi-Fi-nettverk seg imellom. De har sine egne ”boostere” som forlenger rekkevidden.

Produkter kobles til nettverket på ulik måte. Les derfor bruksanvisningen. Illustrasjon: Skjermdump fra Sonos-app
Produkter kobles til nettverket på ulik måte. Les derfor bruksanvisningen. Illustrasjon: Skjermdump fra Sonos-app

4. Les bruksanvisningen!
Uansett om du er nybegynner eller avansert bruker, bør ha brukermanualen for hånden, når du setter opp systemet første gang. Produsenten har som regel de beste tipsene for hvordan man setter opp systemet i riktig rekkefølge. Noen produkter er svært enkle, og man trenger bare å trykke inn en knapp på ruteren (WPS) for å koble til automatisk, eller klikke ”ok” for å dele telefonens Wi-Fi-innstillinger. Gjenta dette steget for hvert produkt som skal kobles til.

Nettbrett gir bedre oversikt enn mobiltelefon. Foto: Spotify
Nettbrett gir bedre oversikt enn mobiltelefon. Foto: Spotify

5. Ta kontroll med nettbrett!
Alle musikksystemer behøver en god fjernkontroll. Noe av det kjekke med multiromssystemer er at de kan styres med en app på mobilen. Slik kan hele familien ta styringen i hvert sitt rom. Men for å få det meste ut av systemet og best mulig oversikt over musikken, anbefaler vi å bruke et nettbrett til dette. Flere produkter har en egen nettbrettapp som utnytter den større skjermflaten, og gir langt bedre oversikt og brukervennlighet enn en mobiltelefon.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top