Virtual Reality-lyd fra Dolby

Dolby vil forsyne den virtuelle verden med tredimensjonal Atmos-lyd.

Skrevet av / 03.03.15 - 13:58
Virtual Reality-lyd fra Dolby

Virtual Reality er den store snakkisen for tiden. Med fullblods VR-briller på hodet, eller hybrid-hodesett som monterer smartmobilen foran øynene dine, kan vi nå transportere oss selv til en virtuell verden med helt nye visuelle muligheter. Alt fra eventyrspill til interaktive VR spillefilmer vil by på en ny opplevelse, der man selv havner midt i handlingen. Men hva med lyden?

Amerikanske Dolby er selveste «hoffleverandøren» av lydspor til spillefilmer på kino, og nå vil også de ha en bit av VR-kaka. Etter å ha lansert det tredimensjonale Atmos lydstandarden for kino og senere hjemmemarkedet, introduserer de nå en Atmos-versjon til VR-bruk. På sin egen blogg lanserer Dolby et samarbeid med Jaunt, produsent av VR-filmer som Black Mass, monsterfilmen Kaiju Fury og ikke minst en live 3D-konsertinnspilling med Paul McCartney.

Virtual Reality-filmer er i stand til å transportere deg direkte til en annen verden, som her på scenen med Paul McCartney. Da er det viktig at lyden følger etter!
Virtual Reality-filmer er i stand til å transportere deg direkte til en annen verden, som her på scenen med Paul McCartney. Da er det viktig at lyden følger etter!

Hvordan VR-versjonen av Atmos egentlig virker i praksis er ennå uklart. Vi tviler på at Dolby har planer om å konvertere proffversjonen av Atmos, som åpner for hele 64(!) høyttalere rundt om i kinosalen, til et enkelt VR-headset med hodetelefoner! Snarere handler det nok om en «Atmos light» i stereoversjon, der man tar i bruk Dolbys objektbaserte lydspor med metadata for å gjøre det enklere å lokalisere lydeffekter når man snur på hodet. Men vi utelukker ikke at mer avanserte «surround» hodetelefoner med ekstra høyttalerkanaler kan bli aktuelt i fremtiden. Dermed skulle alt være klart for virtuell 3D-lyd i den virtuelle verden!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top