Vi har prøvd Samsungs smartklokke med SIM

En god idé, men barnesykdommene er mange.

Da jeg først hørte om at Samsung Gear S2 hadde kommet i 3G-versjon med innebygd SIM, ble jeg straks interessert. Endelig en smartklokke som kan brukes uten mobiltelefon! I tillegg har klokken noe så spennende som eSIM, altså ikke et fysisk SIM-kort, men snarere et innebygd elektronisk et. Dette har fordeler både med tanke på sikkerhet, og ved at man skal kunne skifte over til et lokalt abonnement når man er i utlandet, uten å fysisk skifte SIM-kort. Det er nemlig ennå ikke alle steder roaming er gratis!

Les også: SIM-kortet forsvinner

Samsung Gear S2 er en ganske stilig klokke. Foto: Samsung
Samsung Gear S2 er en ganske stilig klokke. Foto: Samsung

Det er operatøren OneCall som er først ut til å tilby Samsung Gear S2 3G, og de var snille nok til å låne meg et eksemplar. Jeg fikk også låne med mobilen Galaxy S7 edge å pare med. For det er ikke alt som er praktisk å gjøre på en liten urskive.

Les vår stortest av smartklokker her

Det positive
For å ta det bra først. Klokken er akkurat like bra som standardversjonen av S2, som vi i januar i år mente var en av de beste smartklokkene på markedet. Det er den fortsatt.

Jeg har brukt klokken i ca en uke nå. Og jeg må si jeg liker ideen med en smartklokke på hånden. Man får beskjed når noen har sendt en melding, når noen har ringt, man kan lese epost og Facebook-beskjeder direkte på klokken. I tillegg har man både pulsmåler og skritteller, slik at man har kontroll på aktiviteten til enhver tid. Og klokken maser dersom den synes det er på tide å få skrotten opp av sofaen og sette seg i aktivitet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Kan legge igjen mobilen
I tillegg kan man med 3G-versjonen sende SMS og ha mobilsamtaler direkte med klokken, hvis man har lagt igjen mobiltelefonen hjemme. Og skal man ut på en joggetur i ukjente omgivelser, vil man gjerne ikke ha med mobilen. Da er det fint å få opp kartet og løperuten direkte på klokken.

Navigasjon på klokken er fremdeles avhengig av å pare med mobilen. Foto: Geir Gråbein Nordby
Navigasjon på klokken er fremdeles avhengig av å pare med mobilen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det negative
Men det er her svakhetene melder seg. For fremdeles er det slik at kartappen HERE Maps krever at klokken er paret med mobilen. Kjøreruten er da tegnet opp på mobiltelefonen, mens klokken gir korte informasjoner om hvilken vei du ligger på, og om du for eksempel skal til venstre om 200 meter. Men jeg måtte altså fremdeles ha med mobiltelefonen om jeg skulle navigeres rundt på en joggetur.

Værmelding er også kjekt. Men igjen, ønsker jeg å se været et sted som ikke allerede er lagt inn på klokken, så må klokken først pares med mobiltelefonen, før det nye stedet kan legges inn.

En RSS nyhetsfeed burde være grei skuring. Men klokken må pares med mobilen for å få lest News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby
En RSS nyhetsfeed burde være grei skuring. Men klokken må pares med mobilen for å få lest News Republic. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ti å lese nyhetene har jeg installert appen News Republic. Denne leser RSS-informasjon fra flere tusen nettaviser på én gang, slik at man lett holder seg oppdatert på hva som skjer i verden. Men etter å ha installert den på klokken og deretter prøvd å åpne den, fikk jeg bare beskjed om at den også måtte installeres på mobiltelefonen. Er klokken ikke tilkoblet mobilen, får man ikke opp nyhetene. Er det da noen vits? Hvis jeg har med mobilen, så vil jeg jo heller lese nyhetene på den enn på den lille urskiven.

Faktisk er det svært få apper som er laget for å kunne legge igjen mobiltelefonen hjemme. Dermed er det fristende å si at det så langt ikke er noen grunn til å kjøpe 3G-versjonen til 5.000 kroner fremfor standardversjonen av Gear 2S, som koster 3.000 kroner.

Batteri
Det skal også legges til at batteritiden kan bli svært kort hvis klokken jobber lenge om gangen med å koble seg på mobilnett. Jeg hadde den på armen da jeg fløy til London en dag (for å se Boses nye trådløse hodetelefoner), og glemte å sette den i flymodus. Det er ikke like lett å huske på dette med et armbåndsur som med en mobiltelefon, og etter å ha landet trygt (ja, klokken min styrtet ikke flyet) drøye to timer etterpå, var batteriet allerede nede på 30 prosent etter å ha vært fulladet bare noen timer tidligere.

Appene er problemet
Hvis man ser bort fra dette med batteriet, som nesten alltid holder fint gjennom en hel dag med bruk, er det ikke klokken i seg selv som er hovedproblemet (selv om jeg ikke helt skjønner at Samsung har landet på 3G og ikke 4G), men alle appene som krever at klokken må pares med mobiltelefonen. Det kan bli bedre i fremtiden. Spørsmålet er bare om Samsungs Tizen-operativsystem er en fristende plattform for utviklere å bruke masse resurser på å videreutvikle apper til.

Det gjenstår å se om flere av neste generasjons smartklokker får eget SIM, og i så fall hva som skjer med appene. For det må være et poeng at man faktisk kan bruke klokken uten mobiltelefonen, dersom situasjonen krever det. For øyeblikket er Samsung Gear S2 3G den eneste av sitt slag vi har prøvd, og så langt er det ikke verdt den høyere prisen.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.