Search
Generic filters

Verdens første synthesizer går på auksjon

Hvis du har 150.000 kroner til overs, kan du bli eier av en 110 år gammel håndlagd synthesizer, designet av en av den moderne høyttalers fedre.

Hvis du trodde synthesizeren var en forholdsvis moderne oppfinnelse, må du tro om igjen. Verdens første elektriske instrument til kunstig gjengivelse av lyder har faktisk mer enn 150 år på baken.

Den tyske fysikeren Hermann von Helmholtz (1821-1894) designet i 1862 en maskin som var i stand til å oppbygge nye klanger ved å kombinere grunn- og overtoner fra stemmegafler og resonanskamre – såkalt additiv syntese. Lydene ble skapt akustisk, men stemmegaflene og resonanskamrene ble anslått ved hjelp av den dengang nyoppfunnede elektrisiteten.

På auksjonshuset Bonhams kan man kjøpe et originalt eksemplar av Helmholtz elektroakustiske synthesizer. Det er riktig nok ikke bygget av Helmholtz selv, men av instrumentmakeren Max Kohl rundt år 1905. Innretningen ligner en steampunk-fantasi, utført i messing og polert mahogni. De 10 tangentene er utført i afrikansk elfenben, og hver tangent er forbundet til en elektromagnet, som slår an de hule messingklokkene.

Det finnes et meget lite antall eksemplarer i verden av Helmholtz-synthesizeren, og auksjonshuset regner med at salgsprisen vil bli 120.000 – 180.kroner. Pluss 25 prosent i auksjonssalær.

Helmholtz gjorde på sin side mye annet enn å oppfinne synthesizeren. Hans teorier om resonanskamre, som synthesizeren over er bygget på, er nemlig også grunnlaget for bassreflekshøyttaleren, som du kan lese om så godt som hver dag her på Lyd & Bilde!

Som vitenskapsmann var Hermann von Helmholtz meget allsidig. Han beskeftiget seg således også med fysiologi, filosofi, psykologi, estetikk og fargelære.

Hermann_von_Helmholtz
Hermann von Helmholtz (foto: Wikimedia)

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.