Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Verdens første synthesizer går på auksjon

Hvis du har 150.000 kroner til overs, kan du bli eier av en 110 år gammel håndlagd synthesizer, designet av en av den moderne høyttalers fedre.

Skrevet av / 26.09.14 - 14:03
Verdens første synthesizer går på auksjon

Hvis du trodde synthesizeren var en forholdsvis moderne oppfinnelse, må du tro om igjen. Verdens første elektriske instrument til kunstig gjengivelse av lyder har faktisk mer enn 150 år på baken.

Den tyske fysikeren Hermann von Helmholtz (1821-1894) designet i 1862 en maskin som var i stand til å oppbygge nye klanger ved å kombinere grunn- og overtoner fra stemmegafler og resonanskamre – såkalt additiv syntese. Lydene ble skapt akustisk, men stemmegaflene og resonanskamrene ble anslått ved hjelp av den dengang nyoppfunnede elektrisiteten.

På auksjonshuset Bonhams kan man kjøpe et originalt eksemplar av Helmholtz elektroakustiske synthesizer. Det er riktig nok ikke bygget av Helmholtz selv, men av instrumentmakeren Max Kohl rundt år 1905. Innretningen ligner en steampunk-fantasi, utført i messing og polert mahogni. De 10 tangentene er utført i afrikansk elfenben, og hver tangent er forbundet til en elektromagnet, som slår an de hule messingklokkene.

Det finnes et meget lite antall eksemplarer i verden av Helmholtz-synthesizeren, og auksjonshuset regner med at salgsprisen vil bli 120.000 – 180.kroner. Pluss 25 prosent i auksjonssalær.

Helmholtz gjorde på sin side mye annet enn å oppfinne synthesizeren. Hans teorier om resonanskamre, som synthesizeren over er bygget på, er nemlig også grunnlaget for bassreflekshøyttaleren, som du kan lese om så godt som hver dag her på Lyd & Bilde!

Som vitenskapsmann var Hermann von Helmholtz meget allsidig. Han beskeftiget seg således også med fysiologi, filosofi, psykologi, estetikk og fargelære.

Hermann_von_Helmholtz
Hermann von Helmholtz (foto: Wikimedia)

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top