Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

Verdens beste trådløse spillmus

Logitech kliner til med markedets raskeste, letteste og mest presise trådløse musen verden har sett.

Skrevet av / 24.03.16 - 09:01
Verdens beste trådløse spillmus

For oss kontorrotter er det merkelig å tenke seg at den trådløse musen ennå ikke har funnet veien inn på det profesjonelle gaming-markedet. Men det er det fire gode grunner til: forsinkelse, nøyaktighet, batteritid og vekt. Logitech har i tre år jobbet med å få sin nyeste spillmus G900 Chaos Spectrum til å møte kravene til selv den mest kravstore gamer.

G900 Chaos Spectrum skal gi oss de beste trådløse spillopplevelsene i proffklassen. Foto: Logitech
G900 Chaos Spectrum skal gi oss de beste trådløse spillopplevelsene i proffklassen. Foto: Logitech

Forsinkelse
De fleste PC-spill på profesjonelt nivå er såkalte actionspill, for eksempel førstepersons skytespill. Hvis det er den minste forsinkelse fra du gjør en bevegelse med musen, til PC-en registrerer den og sender den videre til skjermen, så kunne du like gjerne bestilt en virtuell kiste med ditt navn på først som sist. Bang! Du er død. Slike skytespill går så raskt, at når man er på profesjonelt nivå med dertil superraske reflekser, så har personen med det raskeste og beste utstyret en stor fordel overfor motstanderen. I trådløs modus har Logitech G900 Chaos Spectrum en forsinkelse på klikking og peking som er lavere enn de nærmeste konkurrentene SteelSeries Rival 300 og Death Adder Chroma, når begge broker kabel! Death Adder Chroma med kabel skal registrere håndbevegelser 4,4 millisekunder tregere enn Logitech G900, når sistnevnte er trådløs.

Her sammenlignes signalstyrken i dB, hvor vi ser at G900 har kraftigere signal enn noen typiske konkurrenter. (Skjermdump: Logitech)
Her sammenlignes signalstyrken i dB, hvor vi ser at G900 har kraftigere signal enn noen typiske konkurrenter. (Skjermdump: Logitech)

Nøyaktighet
Logitech hevder at G900 besitter verdens mest avanserte optiske sensor, som gir helt nøyaktige bevegelser av markøren. Den kan kalibreres til underlaget med medfølgende programvare, så selv om du bruker en glassflate, skal den være helt nøyaktig.

Musen kommuniserer over 2,4 GHz, som i seg selv kan by på problemer med tanke på interferens fra andre trådløse apparater i nærheten. Logitech har målt strålingen fra G900 i et ellers strålefritt kammer for å se nøyaktig hvordan strålingen sprer seg og justert dertil. Deretter har forstyrrende stråling blitt sendt inn i rommet fra andre apparater, for å finjustere og utvikle musen til ikke å la seg affisere av disse. Interferens kan nemlig gjøre at musemarkøren plutselig hopper, noe som fort kan bety døden i spilling. Når Logitech har plassert musen på et snurrende hjul som går rundt og rundt, har de sett hvordan musen tegner perfekte sirkler gang etter gang, hvor trådløse konkurrenter finner på å droppe ut og hoppe, og i stedet tegne ulike klynger med sirkler.

For øvrig er også fjærystemet på knappene spesialtilpasset for å gi minst mulig vandring, og

Batteritid. G900 har en effektiv batteritid under spilling på 24 timer med lyset på, og 32 timer med lyset av. Dette er mulig ved at musen går så å si helt i dvalemodus når den ikke registrerer noen bevegelser. Den bruker dermed kun energi idet du beveger hånden eller klikker.

For å få ned vekten har man snudd hver eneste stein. For eksempel er skrollehjulet (t.v.) bare en ramme på fire eiker, sammenlignet med et typisk skrollehjul (t.v.). Foto: Logitech
For å få ned vekten har man snudd hver eneste stein. For eksempel er skrollehjulet (t.v.) bare en ramme på fire eiker, sammenlignet med et typisk skrollehjul (t.v.). Foto: Logitech

Vekt
Mange gamere er skeptiske til den ekstra vekten som batteriet utgjør i en trådløs mus. Logitech har derfor valgt et mindre batteri. Der hvor konkurrentene bruker et batteri på typisk 1800 mAh, er Logitechs bare 720 mAh. Men i stedet for å ha nesten tre ganger kortere batterilevetid, har Logitech lengre batterilevetid, på grunn av den nevnte energisparingen. Faktisk, i stedet for å bli 30 gram tyngre, som er normalt for en trådløs mus, har Logitech klart å holde vekten nede i under 110 gram. Normal vekt for en mus med kabel er 105-115 gram, med andre ord er den trådløse G900 helt på gjennomsnittet for hva som er vanlig med kabel, mens den knuser andre trådløse mus på vekt.

Logitech G900 er virkelig lett, og meget velbalansert. Foto: Geir Gråbein Nordby
Logitech G900 er virkelig lett, og meget velbalansert. Foto: Geir Gråbein Nordby

I tillegg til å bruke et mindre og lettere batteri, er komponenter hult ut der det er mulig. For eksempel er skrollehjulet bare en tynn ramme med fire eiker, plastskallet rundt musen er hult ut, og i det hele tatt er det jobbet med å få hver eneste komponent i musen tynnere og lettere. Det skal likevel ikke gå utover holdbarheten, som Logitech lover er nøyaktig den samme som på sine kablede spillmus. En hardhendt gamer trenger derfor ikke være engstelig for å knuse musen.

G900 har for øvrig sitt vektbalansepunkt nesten helt på midten, noe mange gamere synes er viktig.

RGB-lys
I gamingens ånd er musen utstyrt med et lys som kan programmeres innenfor et 24-bits fargespekter, altså over 16 millioner farger. Du kan sette den til å automatisk synkronisere med lyset på tastaturet, der det kan blinke rødt og hvitt når politiet jager deg i Grand Theft Auto. Trenger du helse i et annet spill, kan en knapp lyse rødt. Må du lade om geværet, vil den nødvendige knappen på tastaturet blinke. Musen kan da også blinke i takt med tastaturet, som en morsom gimmick. Dersom du i stedet trenger lenger batteritid, kan lyset skrus av.

Knappene kan brukertilpasses, og til og med speilvenddes for venstrehendte. Foto: Logitech
Knappene kan brukertilpasses, og til og med speilvenddes for venstrehendte. Foto: Logitech

Brukertilpassede knapper
Knappene på musen kan tas av eller byttes plass på, etter eget velbefinnende. Er det knapper du uansett ikke bruker og ikke vil risikere å komme borti, kan disse tas av og erstattes med et hardt skall. Venstrehendte kan speilvende knappene. Og med den medfølgende programvaren kan du måle gjennom en spillomgang, hvor ofte du trykker på den og den knappen, og hvor rask du har vært til å reagere. Hvis du konstant er treg i reaksjonen på en knapp som du bruker mye, kan det for eksempel være lurt å bytte plass mellom denne og en mindre brukt knapp, hvor du har vært raskere i reaksjonen. Slik kan musen skreddersys ditt bruksmønster.

Den medfølgende programvaren lar brukeren kalibrere musen til underlaget, samt spesialtilpasse lys, knapper osv.
Den medfølgende programvaren lar brukeren kalibrere musen til underlaget, samt spesialtilpasse lys, knapper osv.

For å oppsummere: Logitechs nye trådløse spillmus er minst like rask som andre kablede konkurrenter. Den er like nøyaktig – hvis ikke mer, og den lar seg ikke affisere av strålingsforurensning fra andre enheter i nærheten. Den veier det samme som kablede spillmus, med helt balansert vektfordeling. Og den har bedre batteritid enn sine trådløse konkurrenter.

Pris og tilgjengelighet
Logitech G900 Chaos Spectrum kan bestilles nå, og koster 1899 kroner.

logitech.com

Spesifikasjoner

Features
6-11 programmable buttons (depending on side button configuration)
Lightweight hyperfast tilt scroll wheel
Customizable RGB Lighting
Metal pivot main key design
Metal spring button tensioning system

Tracking
Resolution: 200 – 12,000 dpi
Max. acceleration: >40G*
Max. speed: >300 ips*

* Tested on Logitech G240 Gaming Mouse Pad

Responsiveness
USB data format: 16 bits/axis
USB report rate: 1000 Hz (1ms)
Wireless report rate: 1000Hz(1ms)
Wireless technology: Custom 2.4GHz
Microprocessor: 32-bit ARM

Physical Specs
Length: 130mm
Width: 67mm
Height: 40mm
Weight: 107 grams (mouse only)
Glide
Dynamic coefficient of friction**: .11 μ (k)
Static coefficient of friction**: .17 μ (s)

**Tested on wood-veneer desktop
Durability
Buttons (Left / Right): 20 million clicks
Feet: 250 kilometers

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top