Snart oppgraderer Apple telefonen din

I kveld kommer de til å endre livene til Apple-brukerne med nye funksjoner, og et par etterlengtede nye produkter.

Skrevet av / 10.06.16 - 14:15
Snart oppgraderer Apple telefonen din

De færreste går rundt og lurer på hva Apple lanserer neste gang. De vet ikke en gang at WWDC starter mandag i neste uke, og at det som skjer der kanskje kommer til å påvirke livene deres.

De vet ikke mer enn vi gjør, men vi fornekter oss ikke og akter å fortelle hva vi tror Apple lanserer på mandag 13. juni.

Ny iPhone? En selvkjørende iCar? Eller et iHome fullt av Apple-produkter som gjør hjemmet smartere?

Neppe.

(Foto: Produsenten)

WWDC 2016 – eller World Wide Developers Conference, er en konferanse for utviklere (gjesp) og det er sjelden Apple lanserer banebrytende produkter i juni.

Men det betyr ikke at WWDC i San Francisco blir fullstendig uten spennende nytt, så her er vår halvkvalifiserte spådom:

iOS

Mye av det som blir presentert på WWDC til uken, blir forbigått i stillhet, men Apples egne lanseringer er alltid hotte, selv når de egentlig ikke lanserer annet en beskjedne oppdateringer. Blant lanseringene vi tror på, finner vi iOS som er operativsystemet på iPhone og iPad – iPod touch også forresten – og du kan regne med at Apple-sjefen Tim Cook skal snakke om neste generasjon iOS.

Som trolig blir tilgjengelig samtidig med neste generasjon iPhone. Altså til høsten, om man skal følge tidligere års lanseringstidspunkter.

Her kan du lese om iOS 9.3

Vi vet like lite om hva som er nytt i iOS 10, som vi regner med at systemet blir døpt, men utviklerne får nytt og bedre verktøy for å uvikle til iOS. For oss brukere blir de mest synlige endringene å finne i Apples egne iOS-apper, som Apple Music, Photo, Touch ID, Apple Pay og så videre. Hvor nye funskjoner og tjenester sasnnynligvis dukker opp.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

For eksempel kan varslinger få langt flere, og valgbare visninger, mens tastaturet blir mer fleksibelt og muliggjør gestures. Talestyringen Siri blir forhåpentlig smartere. Samtidig med at iMessage rulles ut på Android slik at Apple og Android-brukere kan sende meldinger i iMessage, kan muligheten til å åpne og diktere meldinger med Siri, og få Siri til å lese opp innkomne SMS-er.

Les testen av iPhone SE her

På den andre siden, er det praktisk å kunne kommunisere med Siri med tastaturet, i stedet for å snakke til Siri i mobilen. Det finnes mange situasjoner hvor det ikke er veldig praktisk.

Apple Pay skulle vi gjerne sett tilgjengelig i flere land, og det er fullt mulig at det blir en realitet. Samtidig kan det hende Apple Pay får støtte for betaling mellom iPhone-brukere, slik at man kan Vippse penger til kjente, som man kan med flere tredjepartsapper.

Touch ID kan få støtte i langt flere apper, slik at man slipper å taste kode hver gang, og tekstgjenkjenning, QR-skanning er blant mulige nye funksjoner i iOS 10.

Les testen av iPad Pro 9,7″ her

WatchOS 3

Selv om vi tviler på at neste generasjon Apple Watch slippes på mandag, er det ikke usannsynlig at Apple lanserer tredje generasjon operativsystem til smartklokken.

Siden fjorårets WWDC har Apple solgt millioner av smartklokker, men utviklerne har sittet på gjerdet og ventet ikke bare på bedre utviklerverktøy (som de får nå), men også på at salget skal ta av. 38 millioner smartklokker er et stykke unna en milliard mobiler, og mange av dem venter på et større volum og marked før de tar i Apple Watch.

Les testen av Apple Watch her

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Det hindrer ikke Apple i å lansere et ny programvare til dagens modell. Som får flere apper som kan brukes uavhengig av iPhone (endelig), forbedrer batteritiden og tilfører flere funksjoner. eSIM, eller integrert SIM-kort (Sim on Chip), får vi neppe se før neste generasjon Apple Watch, men vent at navigeringen på den lille skjermen blir kraftig forbedret med flere valgbare oppsett.

Apple HomeKit har gitt utviklerne muligheten til å integrere smartstyring slik at man kan åpne dører, skru på klimanlegget eller slukke lysene fra klokken. Vi venter at WatchOS 3 inneholder flere smartstyringsfunksjoner, og tror også at helse-apper blir flere, smartere og kanskje også mer personlig.

Hva sies om en app som sender legevakten en alarm hvis en hjertesyk på rekonvalesens får et tilbakefall?

Foruten bedre og flere apper, får vi bedre fitness-funksjoner med mer presis pulsmåling, flere avanserte kartfunksjoner som varsling og navigering live på skjermen – slik at du slipper å slå inn koden hele tiden – og flere muligheter for å fjernstyre tredjepartsprodukter.

Mac OS X

Apples operativsystem for datamaskiner, bytter navn til MacOS, og Apple kommer sannsynligvis til å vise neste generasjon MacOS kanskje med støtte for Siri denne gangen. Vi vet ikke så mye om MacOS, men regner med at Apple tar i litt mer denne gangen enn da de lanserte El Capitan, som mange av oss så på som en beskjeden oppgradering for Mac-ene.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Macbook Pro

Hvilket leder oss til Mac. Apple laptoper selger bedre enn markedet og går sånn sett motstrøms. Til tross for at det er lenge siden de oppdaterte Pro-modellene blant laptopene. Det er langt fra garantert at de gjør det nå, men om det skjer på mandag, forventer vi  at 13- og 15-tommerne ventes å bli helt nye modeller – ikke bare oppgraderte utgaver. Det betyr tynnere, lettere, raskere, større lagringskapasitet, bedre skjerm, og kanskje:

MacBook Pro konsepttegning: Martin Hajek
MacBook Pro konsepttegning: Martin Hajek

Her leser du testen av Macbook 12″

Ryktene vil at det til at neste generasjon MacBook Pro får Thunderbolt 3, som er en tilkoblingsstandard for perifere enheter, med opp til 40 Gbps overføringshastighet. Som gjør tilgangen til data på eksterne harddisker og NAS-er, betydelig raskere enn USB 3.

Men den store snakkisen er en OLED pekeflate integrert, hvor brukeren kan selv bestemme hvilke apper og funskjoner som skal ligge der F-tastene vanligvis er. Det kan også bety at Mac-ene får touch ID, som låser opp maskinen og kanskje kan brukes med nettbank?

En kul, men kanskje ikke helt sannsynlig idé.

Skulle Apple velge å vente med å lansere nye MacBook Pro-modeller, har vi tro på at de lanseres i tide til skolestart i år.

Hva vi ønsker at Apple skal lansere:

iPhone 7

Glem det, men du verden så kult om det skjedde nå. Dessverre må vi nok vente til tidligst september i år får vi får se neste generasjon iPhone, så ingen spekulasjoner fra vår side ennå.

Apple Watch 2

Da Apple Watch så dagens lys, var det den aller feteste smartklokken, og salgstallene ble eventyrlige sammenlignet med det beskjedne markedet den gangen med noen tusen solgte smartklokker.

Vi tror ikke Apple lanserer en ny på mandag, men når den kommer, ønsker vi oss en større utgave med større skjerm, frihet fra mobilen, bedre batteri, vanntetthet til minst 100 meter – og selvsagt en masse nye funksjoner som vi i dag bare kan drømme om. Touch ID på skjermen, for eksempel.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Neste generasjon kommer neppe før nærmere jul i år, så også her legger vi spekulasjoner til side.

Mac Pro

Proffmacen og den lille mini-modellen, har vært i markedet så lenge at en oppdatering ligger i kortene. For eksempel trenger Mac Pro sårt bedre grafikkytelse, og i samme slengen Thunderbolt 3-kontakter og en generell oppgradering av, ja, alt faktisk.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Apple 5K Display

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Den gamle 27-tommers Apple Display har lenge vært moden for utskiftning. En 5K-skjerm lik den som sitter  i retina-iMac-en virker som en selvsagt erstatter, men enn så lenge har ikke Apple brydd seg med å erstatte den gamle HD-skjermen, og gjør det neppe nå heller.

Men vi vil ha en likevel. Det er vi neppe alene om.

Tim Cooks Keynote-presentasjon på WWDC 2016 starter kl 19 sentraleuropeisk tid, på mandag, og vi oppdaterer med de viktigste nyhetene fra Apple og våre betraktninger mandag kveld.

Vil du se den live, kan du følge med her.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top