s.048

Selv om man har en GPS i bilen som tar imot trafikkinformasjon, blir man fremdeles sittende fast i kø. Men nå er nye systemer på gang som lover å løse dette problemet.

I prinsippet kan alle GPS-navigatorer i dag ta imot trafikkmeldinger via TMC. Traffic Message Channel er en måte å sende ut informasjon om trafikken på via vanlig FM-radio. Informasjonsbæreren er RDS – Radio Data System – samme tjeneste som gjør at man kan se navnet på radiostasjonen og annen informasjon på bilstereoen.

Meldingene som går ut inneholder informasjon om hvor noe har skjedd, hva som har skjedd, hvor lenge det er beregnet å vare og hva man anbefales å gjøre. For at det skal fungere med såpass begrenset båndbredde, benytter man seg av koder. Hvert lands trafikkmyndigheter er ansvarlige for å opprette lister over veistrekninger og tildele dem et nummer.

Videre finnes det en standardisert liste over tenkelige hendelser som per i dag omfatter 1402 forskjellige tilbud.

I Sverige er det Vägverket som administrerer tjenesten, og TMC sendes ut av Sveriges Radio, hvilket dekker 98 % av landet. Problemet er at Sverige bare har fått 65 000 posisjonskoder tildelt. Til tross for at man bare dekker inn europaveiene, riksveiene og viktigere regionale veier, er en betydelig andel av kodene allerede brukt opp.

Å dekke gatene i forskjellige tettsteder blir således utenkelig. I Norge har det vært enda verre. Der har Statens Vegvesen riktignok opprettet alle listene, men ikke sendt ut noen TMC overhodet.

Les mer i Lyd & Bilde august 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.