Search
Generic filters

Slik er Apples slanke 12″ MacBook

Den er tynn, lett og med en sylskarp skjerm. Her er vårt førsteinntrykk av den lekre 12" MacBook-en.

Den nye bærbare MacBook-en er på sett og vis bindeleddet mellom et nettbrett og en laptop. Den er mindre og lettere enn de fleste laptoper med en 12 tommers skjerm, og føles som et naturlig hakk opp fra en iPad med 9,7-tommers skjerm.

Ikke fordi den nye MacBook-en har pekeskjerm – det har den ikke, men fordi den er så liten og samtidig har større skjerm og et fullt brukbart tastatur. Med en vri.

12" MacBook med retina-skjerm i forgrunnen, og 11" MacBook Air i bakgrunnen.
12″ MacBook med retina-skjerm i forgrunnen, og 11″ MacBook Air i bakgrunnen.

MacBook-en leveres i tre farger, sølv, grått og gullfarvet, som testmodellen vi har. Prisene starter på på 12.590 kr for den enkleste konfigurasjonen med en 1,1 GHz Intel Core M prosessor, 8 GB minne og 256 GB SSD-lagring.

Eller 15.790 kr med en 1,2 GHz tokjerners Intel Core M-prosessor med Turbo Boost-hastigheter på opptil 2,6 GHz, 8 GB minne og 512 GB flash-lagring.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADen er tynn og lett. På den tykkeste siden er den 13,1 mm, og selv om den er smalere enn en 11-tommers MacBook Air, har den et tastatur i full størrelse, med bakgrunnsbelysning.

Tastene ligger lavere og har mye kortere vandring enn vanlig, derfor kan de kreve litt tilvenning før man blir vant til at det ikke kreves så mye kraft for å skrive på tastaturet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sammenligner man med tastene på en 11-tommers MacBook Air, ser man lett at den lille 12-tommers Mac-en også har tastene plassert litt tettere, i tillegg til at de ligger lavere. Vandringen må man oppleve for å skjønne.

11" MacBook Air til venstre
11″ MacBook Air til venstre

Den største forskjellen, foruten gullfarven på testeksemplaret, er den skarpe 12-tommers retina-skjermen. Den har 3 millioner piksler – 226 piksler per tomme, i et LED-panel som bruker 30 prosent mindre strøm.

I praksis er skjermen fantastisk skarp, lyssterk og fargemetningen er også bedre enn 2014-modellen av 11″ MacBook Air:

11" MacBook Air har 1366 x 768 piksler, som gir mer grovkornet oppløsning...
11″ MacBook Air har 1366 x 768 piksler, som gir mer grovkornet oppløsning…
... sammenlignet med 12" MacBook, som har 2304 x 1440 piksler.
… sammenlignet med 12″ MacBook, som har 2304 x 1440 piksler.

En annen ny og nyttig funksjon på 12-tommeren, er den nye styreflaten – Force Touch, som har programmerbare hurtigkommandoer. Men også en fiffig detajl: Presser man hardere fungerer presset som et museklikk, og man kan trykke og dra for å aktivere funksjoner eller apper.

Force Touch styreflate
Force Touch styreflate

Den nye Intel Core M prosessoren bruker bare 5 w og maskinen er helt vifteløs, siden den ikke krevere kjøling. De færreste som er i målgruppen vil oppleve det som et problem, men veldig prosessorintensive oppgaver kan føre til at maskinen blir ganske het. Blir den for varm, dukker en advarsel om høy temperatur opp på skjermen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akkurat hvor mye den tåler, skal vi komme tilbake til i en stresstest med tunge applikasjoner på et senere tidspunkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den har nesten ikke tilkoblingsporter. Den sedvanlige USB-kontakten er erstattet av en mindre USC-C-kontakt. Den har heller ikke SD-kortleser, Thunderbolt eller HDMI-utgang.

Apples Magsafe-ladekontakt er forlatt på 12-tommeren til fordel for USB-C
Apples Magsafe-ladekontakt er forlatt på 12-tommeren til fordel for USB-C

Den nye universale USB-C-kontakten, kan brukes både til lading, ekstern skjerm (Display Port , VGA eller HDMI) og tilkobling av USB-enheter, men det krever adaptere som ikke følger med maskinen. Noen av dem kan du se her:

OLYMPUS DIGITAL CAMERASelv med større skjerm, er den mer bærbar enn 11-tommeren. Den veier 0,92 kg, er 28,05 cm bred og 19,65 cm dyp, som ikke er så veldig mye mindre enn en 11-tommers MacBook Air, men i praksis føles den mye mindre, og den får plass der en 11-tommer ikke får plass.
Slik sett er den en perfekt bærbar for folk som alltid trenger en datamaskin i nærheten, enten det er på fritiden eller jobb.

11-tommers MacBook Air underst
11-tommers MacBook Air underst

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå høyre side av maskinen, sitter mikrofoner, og en 3,5 mm minijack for hodetelefoner og analog eller digitial – optisk lydutgang.

Kvalitetsinntrykket er som alltid i et Apple-produkt, formidabelt. De er så gode på detaljer at de stiller de fleste konkurrentene i skyggen. Også på detaljer man ikke ser. På utsiden ser den ekstruderte aluminiumen forseggjort ut med en silkematt overflate. Det man ikke ser, er hvordan den er frest på innsiden for å gjøre plass til batteriene, som ligger i lag som en terrasse i nesten hele maskinens omkrets.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet innebygged 39,7-wattimers litiumpolymerbatteriet, skal holde i ni timer på en lading, eller 10 timer hvis man bare ser på film. Det burde rekke til en arbeidsdag.

Ulempen er at når man må lade, blir den ene USB-C-kontakten opptatt, og da må kan ha en adapter som vist på bildet over, for å kunne koble til andre enheter.

Når vi får brukt og testet maskinen grundig, skal vi komme tilbake med en utførlig test av 12″ MacBook, i mens er det bare å nyte bildene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.