Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Produser dine egne vinylplater hjemme

Bli plateprodusent, og skjær dine egne vinylplater hjemme på skrivebordet. Desktop Record Cutter kan bli det analoge svaret på CD-brenneren.

Skrevet av / 11.12.14 - 12:37
Produser dine egne vinylplater hjemme

Vinylplaten har de siste årene opplevet en forbløffende renessanse. Fra å ha vært så godt som utdødd, selger de sorte analoge platene i antall som ikke har vært sett siden 1990-årene. Så mange, at alle verdens platefabrikker jobber på overtid for å følge med etterspørslen.

Så hvorfor ikke begynne for seg selv? DRC (Desktop Record Cutter) er et australsk Kickstarter-prosjekt, som vil gjøre det mulig å fremstille sine egne LP-plater hjemme på skrivebordet. Hvis det lykkes, er målet å utvikle en kompakt og transportabel plateskjæremaskin. Plater fra maskinen kan avspilles direkte på en platespiller. De kan imidlertid ikke brukes som grunnlag for å forme til masseproduksjon, da DRC ikke kan skjære i aluminium, men kun i vinyl.

DRC_top

Ideen har blitt godt mottatt hos investorene. Selv om det fremdeles er 19 dager igjen av finansieringsperioden, er målet på 10.000 australske dollar (ca. 60.000 kr) allerede nådd – faktisk tredoblet.

Selv om det ser spennende ut, er det imidlertid et stykke igjen på veien, før hjemmeproduserte LP-er blir allemannseie. Det er nemlig i første omgang snakk om investeringer i utvikling av prototypen, så de fleste av de foreløpig 57 innskytere får kun klistremerker og rosende omtale. For 85 AU$ (ca 500 kroner) kan man imidlertid få fremstilt en 15-minuters EP med sine egne låter.

For den som virkelig vil slå et slag for den gode saken, var det inntil nylig en mulighet for en særpris på 6.750-7.000 AU$ (41.000-42.000 kroner) bli eier av de aller første DRC-maskiner, når de settes i produksjon i april 2015. De er imidlertid utsolgt, alle fem. Normalprisen på den ferdige modellen ventes å bli rundt 50.000 kroner. Det er helt klart mye penger, men de første CD-brennerne kostet på den andre siden også over 50.000 kroner stykket.

DRC_pelican
Med i prisen følger en støtsikker vanntett transportkoffert fra Pelican Case, som også fungerer som emballasje under forsendelsen. Skjæremaskinen er konstrueret til å passe i kofferten. For hvorfor finne opp hjulet to ganger?

Machina Pro

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top