Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

NAD strømmer musikken

NAD slipper produkter for strømming, og vil ta vare på musikkfilene for alltid.

Skrevet av / 25.09.11 - 20:33
NAD strømmer musikken

NAD er klare på at den optiske CD-en har fordelen av meget god lyd, samtidig som den er et arkivformat – altså at den er stabil og bevarer musikken i lang tid, såfremt brukeren behandler disken ordentlig. Men ut ifra dagens standard er formatet litt tungvindt å bruke, med ett album på en fysisk disk, fremfor å ha hele musikksamlingen tilgjengelig med et tastetrykk.

En harddisk kan da også være et godt format, men lider av at mange brukere har musikkfiler i form av komprimert MP3 og forringende komprimeringsformater. Så har vi iPod-en, med sitt fantastisk enkle brukergrensesnitt, men som på grunn av mindre lagringsplass ofte huser en MP3-komprimert musikksamling.


Les også:

 Strømming – “bedre lyd enn fra CD” (nyheter fra Cambridge Audio)
Greg Stidsen, direktør for NADs produktavdeling, mener folk bør bli mer oppmerksomme på lydkvaliteten på selve musikksamlingen, og fremmer tjenester som hdtracks.com, hvor du kan kjøpe høyoppløst musikk inntil 24-bit/192kHz – ca 8 ganger mer informasjon enn vanlig CD, som er 16-bit/44,1kHz. Man kan riktignok ikke hevde at den opplevde lydkvaliteten er 8 ganger bedre, og en del hevder å ikke høre forskjell i det hele tatt. Undertegnede er fra leiren som mener at det går an å høre forskjell mellom CD og formater med enda høyere oppløsning, og er svært entusiastisk over at stadig mer høyoppløst musikk nå er i ferd med å bli tilgjengelig.

M52 – selvhelbredende harddisk
NAD lanserte nylig M52, et digitalt lagringssystem for musikk. Den har tre harddisker innebygd, hver på tre terrabyte. Disse jobber sammen, og gjør backup av hverandre hele tiden. Dette systemet krever en del fri plass, det betyr at omtrent 2TB brukes til musikklagring, mens 1TB brukes til backup. Det geniale med dette er at hvis en av harddiskene ryker, så lyser en diode på fronten, og du kan skifte ut harddisken til en ny, og være sikker på at du fremdeles har hele musikksamlingen intakt. Svært praktisk for musikkelskere, og livsviktig for en studiotekniker!

M52 er laget etter alle kunstens regler, er viftefri og svært stillegående, og er slett ikke gratis. 2000 dollar er den priset til i USA, vi forventer derfor en pris på litt under 20.000 kroner i Norge.

M51 – digitalkonverter for audiofile
Den nye DAC-en fra NAD tar et PCM-signal opptil 24-bit, sampler det opp til PWM-formatet (lydformatet DSD belager seg på), altså 35-bit/844KHz. Å reklokke til PWM skal også rense signalet fra jitter som har kommet med på veien, og sørge for en veldig ”analog” lyd.

DAC-chipen er samme som sitter i den integrerte forsterkeren NAD M2. Den har faktisk åtte kanaler, men disse er i M51 koblet sammen til to for å redusere støygulvet med 18 dB i forhold til om bare to av dem var brukt. Greg Stidsen hevder at jitter i praksis er umulig å måle, og at både statisk og dynamisk jitter er meget lavt. DAC-en har både koaksial, optisk og AES/EBU digitalinngang, i tillegg til en USB-inngang som dekoder musikksignaler opp til 24-bit/192kHz om du installerer en nødvendig driver – noe du selvsagt skal! DAC-en har også HDMI-inngang. Her kan Blu-ray-spilleren kobles til, og DAC-en tapper det obligatoriske stereo PCM-sporet som ligger på alle Blu-ray-plater. Høykvalitets, tokanals hjemmekino, med andre ord!

Prisen på M51 er 9.000 kroner.

M50 – digital musikkspiller
Mediespilleren M50 spiller digital musikk fra flere kilder, inkludert CD-er. Den kan også rippe CD-er til en tilkoblet harddisk. Både trådløs og kablet nettverkstilkobling finnes, samt to USB-innganger. Den ene av disse kobles til datamaskinen for å overta som lydkort, den andre kan du plugge en harddisk eller minnepinne til, for å strømme lagret musikk. M50 dekoder de fleste musikkformater, deriblant MP3, AAC, Ogg Vorbis, AIFF, WMA, Wav og Flac inntil 24-bit/192kHz. Produktet er programvarebasert, så kommer det nye lydformater, kan produktet oppgraderes til å støtte disse.

Av digitalutganger finnes AES/EBU, koaksial, optisk, USB og HDMI. HDMI er fordi dette er standarden for høyoppløst lyd med kopisperre. Greg Stidsen forklarer at siden ingen vet hva musikkbransjen vil gjøre i fremtiden med tanke på kopisperre på musikken sin, så puttet de rett og slett inn en HDMI-utgang bare for sikkerhets skyld.

Internettradio og diverse nettskytjenester vil støttes, og da vil det overraske oss om vi ikke ser Spotify-tilgang. Den norske strømmingstjenesten Wimp er vi ikke like sikre på, men det er lov å håpe.

Pris på M50 er 13.000 kroner.

Ny, ”rimelig” digitalforsterker
NAD lanserer også en ny digitalforsterker bygget på M2, nemlig C390DD. Teknologien fra M2 er satt på en brikke, som gjør det rimeligere å inkorporere den i andre produkter, som C390DD. Kabinettet er fra NADs klassiske linje, langt rimeligere enn den tjukke aluminiumsblokka rundt M2. Dermed har NAD tenkt ytelse og ikke utseende.

Konstruksjonen er moduloppbygget. Det betyr at DAC-ene kan oppgraderes i fremtiden, eller nye typer kontakter kan komme. Vi nevner også at forsterkeren har forforsterkerutgang, som ikke finnes på M2.
USB-inngangen tar 24-bit/96kHz signaler, og den bruker samme konverterbrikke som sitter i Ayre sin USB-DAC QB9, som koster omtrent det samme som denne NAD-forsterkeren.

At forsterkeren er digital, betyr at signalet holdes i det digitale domenet helt frem til høyttalerutgangen. Dette bruker mindre strøm, samtidig som signalet er av så høy digital oppløsning at det ikke skal gå utover lydkvaliteten når man skrur ned lyvnivået. Det betyr også at vanlige analoge innganger og platespillerinngang sendes gjennom en A/D-konverter rett etter inngangen.

Prisen på C390DD er satt til 2600 dollar, vi regner med at det betyr i overkant av 20.000 kroner i Norge.

hifiklubben.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top