Nå finnes Google Wifi i Norge

Lover sikrere, raskere og enklere Wifi med bedre dekning i ditt hjem.
Annonse
Annonse
forfatter

For ett år siden viste Google at de kommer til å satse på smarte hjem. Delvis med sine smarte høyttalere Google Home. Men et smart hjem trenger  å være godt oppkoblet, så man presenterte også Google Wifi, et enkelt sett for å få bra dekning i hele hjemmet. Og nå har det kommet til Norge.

Google Wifi er et såkalt mesh-nettverk. Du kobler en ruter til din innkommende internettilkobling, deretter kobler du de to tilgangspunktene for å utvide dekningen i delene av hjemmet hvor dekningen er dårlig. De kobles deretter sammen med en dedikert tilkobling. For enhetene dine vil det komme opp som ett enkelt nettverk, og det byttes automatisk mellom de ulike koblingspunktene.

Google Wifi unboxing
Tre bokser som skal løse dine oppkoblingsproblemer (Foto: Lyd & Bilde)

Vi har tatt en titt på en tre-pakning med Wifi-tilkoblingspunkter.

Google Wifi hardware
Enkelt design med porter på undersiden. (Foto: Lyd & Bilde)

Enhetene har en fin utside slik at man ikke trenger å skamme seg for å ha de stående framme. En ring rundt utsiden lyser for å vise status. På undersiden sitter porter for innkommende nettverk, samt en utgang. Dermed kan koble til en nettverksswitch hvis du vil koble inn mange enheter med nettverkskabel.

Google Wifi QR code
Enkelt oppkobling med skanning av QR-kode. (Foto: Lyd & Bilde)

Etter den første enheten er koblet opp starter man Wifi-appen. Videre parer man de andre enhetene ved å skanne QR-koden på undersiden.

Annonse

Google Wifi access point added

Deretter guides man gjennom stegene for å koble inn eventuelle ekstra tilkoblingspunkter. Det er så enkelt at man ikke trenger noen tidligere kunnskaper i det hele tatt.

Google Wifi checked

Når alt er koblet opp ser man signalstyrken og man kan legge til ekstrafunksjoner som gjestenettverk. Det finnes også praktiske funksjoner som at barnas enheter automatisk kobles av nettet etter leggetid. Man kan også gi gjester tilgang til utvalgte smarte hjem-enheter hvis man vil.

Google Wifi control panel

Annonse

For den mer teknisk interesserte finnes det visse avanserte instillinger. Som å stille inn DNS, uPnP, IP-reservasjoner og Port forwarding. Men det er ikke riktig like mange innstillinger som i en vanlig ruter, eksempelvis for dynamisk DNS. Det er mulig at Google legger til slike muligheter etter hvert, men man får ta i betraktning at produktets målgruppe vil ha alt så enkelt som mulig. Og det har de lyktes med.

Google Wifi status

Fra statussiden på appen kan man lett se om det er noen problem, hvilke enheter som oppkoblet samt teste hastigheten.

Så hvor raskt blir det?

Speedtest before

Men ble det noen forskjell på hastigheten? Jeg bor i en leilighet med 250/100 Mbit/s via fiber og bruker til vanlig en relativt avansert router med 802.11ac og «beam-forming». Det låter som at jeg har gjort hva kan for å motvirke betongvegger og naboer som sloss om frekvensene. Dermed fikk jeg bare ut 17-19 Mbps for nedlastning og 14-16 Mbps for opplastning, det var noe jeg tenkte jeg kunne leve med.

Annonse

speedtest after

Etter å ha plassert Google Wifi-routeren i midten leiligheten, og tilkoblingspunktene i rommene lengst unna, økte hastigheten betydelig. Jeg fikk 5-6 ganger høyere hastighet uavhengig av hvilket rom jeg var i.

Et tilkoblingspunkt, som sies å skulle holde til et bosted på 140kvm koster 1.390 kr.
En tre-pack, som skal rekke til 420 kvm, koster 3.590 kr.

Ikke akkurat billig, men alternativet er å begynne å dra ledninger og konfigurere tilkoblingspunkter. Og de fleste har ikke kunnskap til å konfigurere riktige instillinger og kanaler for å få best hastighet. Google Wifi analyserer hele tiden nettet ditt og gjør jobben for deg. Da kan det nok være verdt pengene å slippe bryet.

 

Annonse

Les mer på Google Store

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Og de blir ikke akkurat billige!
Twitter-sjef Jack Dorsey har store planer for Tidal. Jay-Z vil fortsatt være med på laget som styreleder.
I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.