Rått retrokamera med 50 megapiksler

Olympus har ikke vært redd for å skjele til 60-tallsdesign i PEN-F, som er et lite og avansert systemkamera.
Annonse
Annonse
forfatter

PÅ 60-tallet lanserte Olympus sitt første PEN-kamera. Et bittelite systemkamera med utskiftbar optikk. Det nye PEN-F er langt mer avansert, men ikke mye større, og ligner veldig på originalen. Særlig i sølvfarget drakt.

Faktisk er PEN-F på mange måter Olympus mest avanserte systemkamera til dato. Det har også fått innebygget søker med OLED-panel og 2,36 Mp oppløsning, vri- og vippbar pekeskjerm, femaksers integrert bildestabilisator, og opp til 50 megaspiksler stillbilder fra en ny 20 Mp bildebrikke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet er langt mer avansert enn foregående modeller av Olympus PEN (les testen her), og teknisk sett oppdatert på alle fronter. Teknikken med å gjøre om 20 Mp til 50, har de hentet fra Olympus OMD EM5 II, som har en eldre 16 Mp bildebrikke som kan ta 40 Mp bilder når kameraet står på stativ og kombinerer åtte bilder i rask rekkefølge.

Størrelsen på 125 x 72 x 37 mm og 427 gram vekt, gjør at PEN-F stiller i klasse med Fujfilm X-E2, Panasonic Lumix GX8 og Sony a6000.

Annonse

Det har en lang rekke programmerbare knapper og ratt, og er definitivt rettet mot viderekomne gate-, reportasje-, reise-, eller portrettfotografer. For selv med et avansert autofokussystem, valgbare fokuspunkter med fingeren på skjermen og bildestabilisator, føles det ikke like raskt som toppmodellen OMD EM1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har nemlig prøvd kameraet noen dager og likte umiddelbart designet og håndterbarheten. Autofokusen er lynrask, men det gjenstår å se om fokussporingen er rask og presis nok til actionfotografering med objektiver som M.Zuiko 40-150mm f2.8 og den kommende 300mm f4.

Skuddtakten er det ikke noe å si på. 10 bilder/s eller fem med kontinerlig følgefokus med AF mellom hvert bilde, bør være raskt nok.  Kameraet har også stillegående elektronisk lukker opp til 1/16.000s, og det kan settes i stillemodus med et tastetrykk.

paper magazin glass wood

Annonse

Det har ikke fått 4K-video, kun 1080 HD-video, og har ikke mikrofon- eller hodetelefontilkobling – men man kan ta opp time lapse i 4K-kvalitet. Så mye tyder på at Olympus venter med et råere kamera med 4K til en eventuell etterfølger til OMD EM1 er klar.

Kamerat virker veldig solid bygget. Det er ikke værtettet av en eller annen grunn. Hvert fall ikke så omfattende som EM1 er det, som tåler å skylles i dusjen, men følelsen knapper og ratt gir, er positiv. Strømbryteren på venstre side – et klart retrogrep – sitter så godt at det ikke er noen fare for å slukke eller tenne kameraet ved et uhell. Hjulet for eksponeringskompensasjon likeså, og programhjulet er låsbart.

Det er egentlig bare innstillingsrattet rundt utløseren – med gjenger for snorutløser (!) – og rattet på baksiden som snurrer i letteste laget.

Den store rammelignende søkeren holder ikke helt Leica-nivå, men er den beste vi har sett i denne prisklassen.

desk escritoire   lamp

Annonse

 

Foran ved siden av objektivet, har kameraet fått et innstillingshjul med fire innstilinger, som man bruker når man kjapt vil ha en annen fargebalanse eller  sorthvitt-profiler.

Sorthvittprofilene kan justeres med en graderingskurve, man kan legge på filmkorn, skyggejustering og sort/hvitt-filtereffekter med tre tilgjengelige forhåndsinnstillinger.

Colour Profile Control eller fargeprofilkontroll, har også tre forhåndsinnstillinger og påvirker graderingskurven. Det kan brukes for å justere metningen av 12 farger på 11 ulike nivåer.

PEN-F kommer i sort eller sølv i midten, slutten av februar og starter på 13.499 kr for kun kamerahuset, 14.999 kr med den kompakte 14-42mm f3.5-5.6 EZ zoomen, eller 15.999 kr med 17mm f1.8. Som tilsvarer en 34mm kort vidvinkel.

Annonse

Det kommer også en rekke nytt tilbehør til kameraet, deriblant et lite håndgrep i metall:

  • Nakkestropp i ekte lær, CSS-S120L.
  • Overtrekk i ekte lær CS-48PR. Beskyttelse for både kamera og et ekstra objektiv i et passende materiale av høy kvalitet.
  • Kamerabag i ekte lær, CBG-11PR. Tidløs design og håndverket i skuldervesken til PEN-F.
  • OI.Share v2.6 smarttelefon-app. For sømløs bildedeling via Wi-Fi.
  • Kamerabeskyttelse CS-47B. En stilig beskyttelse av kameraet mot støt og riper.
  • L-grep i metall ECG-4. Øk kameraets overflate for bedre grep når du skyter raskt på gata.

 

 

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Ny 35mm med avansert konstruksjon.
DJI FPV kan fly i 140 km/t, hvis du tør.
Billig inngangsbillett til analog fotografering.
Kjapp deg om du ønsker James Bonds kamera.
Og de blir ikke akkurat billige!
Twitter-sjef Jack Dorsey har store planer for Tidal. Jay-Z vil fortsatt være med på laget som styreleder.
I kveld har den etterlengtede andresesongen av Exit premiere.
Full pott for Polestar 2 i krasjtest.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.