Search
Generic filters

Rått retrokamera med 50 megapiksler

Olympus har ikke vært redd for å skjele til 60-tallsdesign i PEN-F, som er et lite og avansert systemkamera.

PÅ 60-tallet lanserte Olympus sitt første PEN-kamera. Et bittelite systemkamera med utskiftbar optikk. Det nye PEN-F er langt mer avansert, men ikke mye større, og ligner veldig på originalen. Særlig i sølvfarget drakt.

Faktisk er PEN-F på mange måter Olympus mest avanserte systemkamera til dato. Det har også fått innebygget søker med OLED-panel og 2,36 Mp oppløsning, vri- og vippbar pekeskjerm, femaksers integrert bildestabilisator, og opp til 50 megaspiksler stillbilder fra en ny 20 Mp bildebrikke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet er langt mer avansert enn foregående modeller av Olympus PEN (les testen her), og teknisk sett oppdatert på alle fronter. Teknikken med å gjøre om 20 Mp til 50, har de hentet fra Olympus OMD EM5 II, som har en eldre 16 Mp bildebrikke som kan ta 40 Mp bilder når kameraet står på stativ og kombinerer åtte bilder i rask rekkefølge.

Størrelsen på 125 x 72 x 37 mm og 427 gram vekt, gjør at PEN-F stiller i klasse med Fujfilm X-E2, Panasonic Lumix GX8 og Sony a6000.

Det har en lang rekke programmerbare knapper og ratt, og er definitivt rettet mot viderekomne gate-, reportasje-, reise-, eller portrettfotografer. For selv med et avansert autofokussystem, valgbare fokuspunkter med fingeren på skjermen og bildestabilisator, føles det ikke like raskt som toppmodellen OMD EM1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har nemlig prøvd kameraet noen dager og likte umiddelbart designet og håndterbarheten. Autofokusen er lynrask, men det gjenstår å se om fokussporingen er rask og presis nok til actionfotografering med objektiver som M.Zuiko 40-150mm f2.8 og den kommende 300mm f4.

Skuddtakten er det ikke noe å si på. 10 bilder/s eller fem med kontinerlig følgefokus med AF mellom hvert bilde, bør være raskt nok.  Kameraet har også stillegående elektronisk lukker opp til 1/16.000s, og det kan settes i stillemodus med et tastetrykk.

paper magazin glass wood

Det har ikke fått 4K-video, kun 1080 HD-video, og har ikke mikrofon- eller hodetelefontilkobling – men man kan ta opp time lapse i 4K-kvalitet. Så mye tyder på at Olympus venter med et råere kamera med 4K til en eventuell etterfølger til OMD EM1 er klar.

Kamerat virker veldig solid bygget. Det er ikke værtettet av en eller annen grunn. Hvert fall ikke så omfattende som EM1 er det, som tåler å skylles i dusjen, men følelsen knapper og ratt gir, er positiv. Strømbryteren på venstre side – et klart retrogrep – sitter så godt at det ikke er noen fare for å slukke eller tenne kameraet ved et uhell. Hjulet for eksponeringskompensasjon likeså, og programhjulet er låsbart.

Det er egentlig bare innstillingsrattet rundt utløseren – med gjenger for snorutløser (!) – og rattet på baksiden som snurrer i letteste laget.

Den store rammelignende søkeren holder ikke helt Leica-nivå, men er den beste vi har sett i denne prisklassen.

desk escritoire   lamp

 

Foran ved siden av objektivet, har kameraet fått et innstillingshjul med fire innstilinger, som man bruker når man kjapt vil ha en annen fargebalanse eller  sorthvitt-profiler.

Sorthvittprofilene kan justeres med en graderingskurve, man kan legge på filmkorn, skyggejustering og sort/hvitt-filtereffekter med tre tilgjengelige forhåndsinnstillinger.

Colour Profile Control eller fargeprofilkontroll, har også tre forhåndsinnstillinger og påvirker graderingskurven. Det kan brukes for å justere metningen av 12 farger på 11 ulike nivåer.

PEN-F kommer i sort eller sølv i midten, slutten av februar og starter på 13.499 kr for kun kamerahuset, 14.999 kr med den kompakte 14-42mm f3.5-5.6 EZ zoomen, eller 15.999 kr med 17mm f1.8. Som tilsvarer en 34mm kort vidvinkel.

Det kommer også en rekke nytt tilbehør til kameraet, deriblant et lite håndgrep i metall:

  • Nakkestropp i ekte lær, CSS-S120L.
  • Overtrekk i ekte lær CS-48PR. Beskyttelse for både kamera og et ekstra objektiv i et passende materiale av høy kvalitet.
  • Kamerabag i ekte lær, CBG-11PR. Tidløs design og håndverket i skuldervesken til PEN-F.
  • OI.Share v2.6 smarttelefon-app. For sømløs bildedeling via Wi-Fi.
  • Kamerabeskyttelse CS-47B. En stilig beskyttelse av kameraet mot støt og riper.
  • L-grep i metall ECG-4. Øk kameraets overflate for bedre grep når du skyter raskt på gata.

 

 

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.