Nikon satser på speilløse kameraer

Med to nye fullformat systemkameraer starter et nytt kapittel og kanskje slutten for speilreflekskameraer.

For 10 år siden sa vi at speilreflekskameraets dager var talte. Det var kanskje litt for tidlig, med med Nikons nye speilløse fullformat systemkameraer, tror vi definitivt det.

I 2017 tangerte salget av speilløse kameraer salget av speilreflekskameraer, og med Nikons etterlengtede lansering av to nye speilløse systemkameraer, er det mye som tyder på at trenden vil fortsette.

Speilløse fullformatkameraer

Noen husker kanskje Nikons 1-system. Små, speilløse systemkameraer med 1-tommers bildebrikker. De fikk en begrenset suksess, og er praktisk talt borte fra markedet. Men med den nye Z-serien, har Nikon to sterke utfordrere til Sonys speilløse fullfornatkameraer, som er langt mer interessante for det voksende high-end kameramarkedet.

(Foto: Produsenten)

De to nye kameraene heter Z7 og Z6, og blander designelementer fra Nikon D850, Sonys a-serie og Leica SL.

Hvilket er en god ting. Kaneraene er nesten like små som Sonys a7-modeller, men ergonomien er mer lik et D850/D750, og linjeføringen blant annet med skjermen på topplaten, hinter ufrivillig mot Leica SL.

Ny objektivfatning

(Foto: Produsenten)

Teknisk sett er Z-serien bygget opp fra grunnen av. Nikon startet bokstavelig talt med blanke ark, og selv om de åpenbart har skjelet til flere av konkurrentenes løsninger – de har tross alt ikke funnet opp kruttet på nytt – har de valgt litt annerledes på Z7 og Z6.

Ta for eksempel objektivfatningen.

Her er den gamle F-fatningen som Nikon har hatt siden 60-tallet, erstattet med en ny 55 mm stor åpning med en fullformat bildebrikke i sentrum.

Den store åpningen gjør et blant annet mulig å benytte objektiver med lysstyrke opp til bleneder 0.95, og med bare 16 mm avstand til bildeflaten, kan også vidvinkeloptikk benyttes uten synlig tap av hjørneskarphet eller vignettering.

Bildestabilisator

(Foto: Produsenten)

Begge kameraene er utstyrt med en femaksers bildestabilisator, som fungerer i tandem med optiske stabilisatorer, og med en adapter (FTZ), kan de også bruke over 350 av Nikons Nikon-objektiver.

Z 7 er den ekstreme utgaven av de to, med en 45,7 megapiksler bakbelyst CMOS bildebrikke, og skuddtakt på 9 bilder/s. Den støtter ISO-verdier på 64–25600. Her er Sony a7 r III den nærmeste konkurrenten.

(Foto: Produsenten)

Z 6 r allroundmodellen med 24.5 megapixels, og en klar utfordrer til Sony a7 III. Kameraet støtter 100–51200 ISO, og har en skuddtakt på 12 bilder/s.

Begge er selvsagt tilpasset 4K-videoopptak og har N Log-profiler med 10-bit HDMI-ut,  full-HD/120p opptak, og lagrer still- og video på XQD- eller CFExpress minnekort.

Her er det bare én kortplass forresten, men de to kortformatene kan levere opptil 2 TB lagring med ekstreme skrive- og lesehastigheter (1400MB/s).

(Foto: Produsenten)

Autofokus

Mens  Z 7 har 493 fasedetekterende fokuspunkter som dekker nesten hele bildeflaten, har Z 6 273 fokuspunkter, som automatisk bytter mellom fase- og kontrastdetekterend fokus, og fungerer med alle Nikkor-objektiver emd autofokus.

(Foto: Produsenten)

Kameraene har en stor elektronisk OLED-søker med 3,7 Mp oppløsning og 60 hz oppfriskningsfrekvens. Søkeren viser 100% av bildeflaten med 0.8× forstørrelse, og omlag 37.0° diagonal innsynsvinkel.

Det finnes også en 2 Mp vippbar pekeskjerm på kameraene, med et nytt og redesignet grensesnitt for menyer og symboler.

S-objektiver

(Foto: Produsenten)

Kameraene kan ellers bruke det meste av Nikons tilbehør, som blitser, men etter hvert også en MB-N10 batteripakke med plass til to EN-EL15b batterier, som utvider batterikapasiteten ytterligere.

Til å begynne med lanseres Z-systemet med to objektiver. Nikkor 24-70mm f/4 S som vist på bildene over, en Z 50mm f/1.8 S og en Z 35mm f/1.8 S, med en 58mm f/0.95 S Noct under utvikling.

Nikon har også et utviklingsprogram for Z-systemet, med flere objektiver allerede på programmet for 2019. Med en 20mm f1.8, 85mm f1.8, 24-70mm f2.8, 70-200mm f2.8 0g en 14-30mm f4, som de første.

Z7 blir det første kameraet ut, med estimert pris på cirka 36.000 kr for huset, mens Z6 kommer senere i høst med estimert pris på cirka 22.000 kr for huset alene.

(Foto: Produsenten)

 

 

 

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nettopp kjøpt deg ny 4K-TV? Da kan du innvie den med Last Christmas i remastret 4K-versjon!
La ikke størrelsen lure deg, Phono Box RS2 har alt en vinylentusiast trenger.
Alle ønsker seg harde pakker, vi også, derfor har vi satt sammen den feteste gavelisten vi kunne komme på.
Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Over for Europas største fotomesse
AKMs DAC-fabrikk har brent ned, som krøpler produsentene i flere måneder. Slik responderer hi-fi-bransjen.
Duoen bak The Rain får fornyet tillit hos strømmegiganten.
Nå er det bare tre uker til vi igjen kan humre og le med sjarmerende Johanne & Co.
Risikoen for å bli snytt er større enn sjansen for å gjøre et kupp.
Light Speaker fra svenske Transparent er ikke som andre trådløse høyttalere.
Popprinsessen går helt nye veier - nå på Disney+.
Fujifilm GFX100 får 400 megapiksler!
Ifølge flere kilder har Samsung ingen planer om en Galaxy Note 21. Note-serien skal erstattes av Galaxy Z Fold 3.
HBO Nordic tar "en dansk en" - lanserer snart sin første danske serie.