Search
Generic filters

Leica med fullformat proffkompakt

Med en lyssterk 28mm vidvinkel på blender f1,7, utfordrer Leica Q proffsegmentet med M-kvalitet til lavere pris.

Markedet er ikke akkurat mettet med kompakte proffkameraer i fullformatklassen. Det nærmeste man kommer er Sony RX1 til 25.000 kr, uten elektronisk søker. Som er ekstrautstyr, til 4000 kr ekstra.

Derfor skal det bli spennende å se hvilken mottagelse det nye Leica Q kommer til å få. Det har nemlig en 24 megapiksler (CMOS) bildebrikke, ikke den samme, men med samme oppløsning som RX1 – og innebygget elektronisk søker med rekordhøye 3,68 Mp oppløsning.

Leica Q_2

Så skiller de lag. Leica-kameraet er litt større, men ikke så stort som en Leica M. Her får man en Leica-utviklet 28mm Summilux med f1,7 som største blender, mye større batterikapasitet, raskere skuddtakt og autofokus, lukkertidshjul i stedet for programhjul, opp til 1/16.000s elektronisk lukker, og pekeskjerm.

Kameraet har også Wifi innebygget, for trådsløs overføring av bilder, og fjernstyring av kameraet fra mobilen – med Leicas nye Q-app.

Leica Q_top_lenshoodDen nye Maestro II-prosessoren har gjort ISO 50.000 mulig, og men en knapp på baksiden (programmerbar), kan man beskjære bildeflaten direkte til 35 eller 50mm. På jpeg-bilder.

Da faller naturligvis oppløsningen fra 24 til 15 eller 8 Mp.

emo_Leica Q_CU_3

Med lukkertidshjul, blenderring med 1/3 trinn, makroinnstilling, og bytte mellom autofokus og manuell fokus med en knapp under fokusrringen, bytter man raskt til manuell fokus. Og får peaking – fokusmarkering i søkeren eller på pekeskjermen.

Et hjul for rask eksponeringskompensasjon, og få knapper, gir fotografen full oversikt og kontroll over viktige innstillinger. Setter man blender- og lukker på A, kjører kameraet i programmodus med automatisk valg av blender og lukkertid. Men fotografen kan forskyve innstillingen med hjulet som ellers brukes til eksponeringskompensasjon, til høyre for utløseren.

Leica Q_right

Kameraet som skyter bildeserier på 10 bilder/s, skal i følge Leica ha 14-bits fargedybde – det antar vi gjelder kun DNG-råfiler, og 13 trinns dynamisk omfang.

Pekeskjermen bruker ikke ikoner som på Leica T, men man kan bla i bilder og velge for eksempel ISO-følsomhet med fingertuppen.

Leica Q_frontVi har kameraet til test og har brukt det en uke allerede, og kan fortelle om svært lovende bildekvalitet, byggekvalitet som minner mer om Leica M enn Leica X, og lynrask autofokus og utløserrespons.

Søkeren er kanskje den beste så langt, stor, lys og skarp, mens videokvaliteten som ikke er testet ennå, legger seg på 1080p/60fps og ser lovende ut. Den også.

emo_Leica Q_CU_1

En liten fordypning på baksiden gir plass til tommelfingeren. Den kunne godt vært gummiert for bedre grep, men med en håndleddsrem eller det ekstra håndgrepet (ekstrautstyr), kan det være et ypperlig kamera til gatefoto. Eller reise, reportasje, arkitektur eller landkapsfoto. Også i lite lys. For med ISO opp til 50.000 og blender f1,7, åpner det seg mange muligheter.

emo_Leica Q_CU_2

28mm passer ikke alle, noen ville foretrukket 35mm brennvidde i full oppløsning, men det begrenser mulighetene til landskap og arkitekturfoto noe. Uansett vil man støte på kompromisser, så lenge vi snakker om ikke-utskiftbar optikk.

Leica Q er allerede tilgjengelig i utvalgte butikker, og koster 37.000 kr pluss eventuelt ekstrautstyr.

 

Korte fakta:

 • Summilux 28mm f1.7 ASPH. med makro; det mest lyssterke objektivet i sin klasse
 • 24 megapiksler CMOS-sensor i fullformat
 • Den raskeste autofokus i denne klassen med kompakte fullformatkamera
 • Nyutviklet prosessor fra Leica Maestro II-serien
 • Integrert 3,68 megapiksler elektronisk søker
 • Live-View og Fokus-Peaking
 • 1/500s blitssyk
 • 100- 50.000 ISO
 • Gratis App for iOS og Android
 • Integrert Wi-Fi Full HD video
 • Adobe Photoshop Lightroom 5 lisens (gratis nedlasting)
 • 100% Made in Germany
 • 640 gram, 130 x 80 x 93 mm
19503_Leica Q_Holster 14622_Leica Q_flash_SF26 19505_Leica Q_Handgrip 19502_Leica Q_Everreadycase 19504_Leica_Day Bag_top 19504_Leica_Day Bag_front Leica Q_left_lenshood
<
>

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.