Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Lagrer bare det mest vesentlige

En helt ny bildebrikke skal gi mye bedre detaljer i sorthvitt.

Skrevet av / 17.01.20 - 15:32
Lagrer bare det mest vesentlige

Leica altså. Det er ikke mange som tør å utfordre markedet med et kamera som mangler noe de flest anser som vesentlig med et kamera: Farger.

For det er ikke bare kameraet som er fargeløst, men også bildene fra Leica M10 Monochrom. Kameraet lagrer kun bildene i sorthvitt, og nei, det er ikke fordi fargene er slått av. Eller som på tidligere Monochrom-utgaver, hvor fargefilteret på bildebrikke var fjernet.

Les testen av det forrige Leica Monochrom her

Denne gangen har de laget en helt ny sorthvitt bildebrikke fra grunnen av, sier de selv.

Bildebrikken er en 40 megapiksler fullformat CMOS-brikke, med ISO-følsomhet fra 160 til 100.000 ISO, mens resten av kameraet er likt et Leica M10-P, som det er basert på.

Leica Q2: Verdens beste kompaktkamera

Monochrom-utgaven er altså et rent sorthvittkamera, som for å låne fra Leicas slagord, bare lagrer det mest vesentlige. Stripper man bildene for farger, får de et annet utrykk, bare se på bildene Alan Schaller har tatt:

7-Alan-Schaller-M10M-2400_teaser-2400x1600 6-Alan-Schaller-M10M-2400_teaser-2400x1600 4-Alan-Schaller-M10M-2400_teaser-2400x1600
<
>
Alan Schaller

Det sorte kamerahuset har den samme søkeren, og samme betjening som et M10-P, hvis test kan leses her, og det sprutsikre kamerahuset er selvsagt laget i Tyskland.

Det betyr også at man kan bruke kameraet med Leicas meget fine FOTOS app, som man kan laste opp bilder til, og samtidig fjernstyre de kameraet med.

Leica sier i pressemeldingen om kameraet, at den nye bildebrikken gir jevnere gråtoner, mindre bildestøy og langt høyere detaljskarphet enn før, siden det ikke finnes noe fargefilter foran sensorene. Interpolering behøves heller ikke på en bildebrikke uten farger, og det gir som regel bedre bildeskarphet.

Det skal vi selvsagt finne ut av i en kommende test.

M10 Monochrom er i salg fra slutten av januar hos utvalgte forhandlere, og prisen er satt til 89.950 kr for kamerahuset alene.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top