TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Kompakt videokamera for proffer

Det snertne 35mm Panasonic EVA1 har super oppløsning, masse funksjoner og en spiselig pris.

forfatter
Publisert 10.08.17 - 10:42

Profesjonelle videofotografer som ønsker et kompakt kamera til en pris som gjør at man ikke nødvendigvis må lease det, men likevel gir video med fantastisk oppløsning og bildekvalitet, så kan Panasonic AU-EVA1 være svaret.

Les: Derfor trenger vi 4K video

EVA1 er en mellomting av Panasonics speilløse systemkamera Lumix GH5 4K og cinema-kameraet VariCam LT 4K. Det nye kameraet er kompakt og lett, skreddersydd for håndholdt filming og bør derfor være ideelt for dokumentarer, reklamefilmer og musikkvideoer.

I forhold til andre proffkameraer er Panasonic EVA1 meget kompakt. Foto: Panasonic

 

Oppløsning

EVA1 inneholder en helt ny 5,7K Super 35mm-sensor på 5720 x 3016 piksler (17,25 Mp) som lover bilder med ekte kinoopplevelse. Ved å bruke en høyere oppløsning på sensoren skal vi få en høyere opplevd oppløsning med mindre støy, når bildet nedskaleres til 4K, UHD, 2K og til og med 720p. Økt fargeinformasjon betyr også et flottere og mer nøyaktig bilde. Man kan dessuten fôre tredjepartsopptakere med ekte 5,7 K oppløsning, selv om kameraet i seg selv kan lagre video i maks. 4K (4096 x 2160) oppløsning. Takket være plass til to SD-kort kan kameraet fange samme opptak i ulik oppløsning på hver av brikkene, eller du kan alternativt gjøre lengre opptak, hvor det siste minnekortet tar over når det første er fullt.

Dual ISO

En nøkkelfunksjon hos kameraet er såkalt dual native ISO. Det betyr at kameraet kan veksle fra standard følsomhet (800 ISO) til høy følsomhet (2.500 ISO) uten å øke støynivået. Dermed kan man filme i mørke omgivelser, så vel som blendende sollys. Veldig kjekt for fotografer som ikke har mulighet for å justere lysomgivelsene, for eksempel naturfotografer.

14 eksponeringer

Kameraet har mulighet for økt dynamisk følsomhet, med hele 14 samtidige eksponeringer, for å bevare flest mulig detaljer i overgangene fra mørkt til lyst. Med full V-Log/V-Gamut er kameraet både HDR-kompatibelt, og det dekker hele det ekstreme BT.2020 fargerommet, som er den nye standarden for video. I dag ser vi film på Blu-ray med BT.709 fargerom, som gir 256 nivåer (bits) for hver av de tre primærfargene, totalt rundt 16,8 millioner fargervarianter. 10-bit BT.2020, som Panasonic-kameraet støtter (12-bit er også mulig, men ikke her), så snakker vi 1.073 nivåer pr. farge, som gir over en milliard fargekombinasjoner. Det skulle bane vei for ganske så realistiske farger.

Øvrig

Kameraet har full Iris Control, ettrykks autofokus og lagrer metadata om objektivet som er brukt.

EVA1 kan lett monteres på en jib-arm, også håndholdt, for jevnest mulig bevegelser. Foto: Panasonic

 

Det kompakte kameraet veier bare 1,2 kg og har et avtakbart håndgrep, som EVA1 optimalt for håndholdte opptak. Kameraet kan alternativt monteres på en drone, en stabiliseringsrigg eller jib-arm for komplekse, men likevel jevne kamerabevegelser. Elektronisk bildestabilisering er på plass, denne fungerer også med 4K-opptak, siden bildebrikken altså er hele 5,7K.

Kameraet bruker EF-mount, to XLR-lydinnganger og 4K-kompatible videoutganger i både HDMI og SDI.

Pris og tilgjengelighet

EVA1 kommer for salg til høsten, til en spiselig pris på 6.990 euro.

Mer informasjon her (engelsk)
panasonic.no

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
DJI Osmo Mobile 6: - Film som en proff DJI Osmo Mobile 6 lar deg etterligne proffene, ved å stabilisere dine mobilvideoopptak.
Capture One viser bildene direkte på iPad Laster bildene på iPad-en i sanntid.
Tamron lanserer en ekstrem zoom for Fujifilm X-kameraer Blir billigere enn Fujifilms tilsvarende zoom.
Leica lanserer Q2 i samarbeide med Seal Spesialutgave i begrenset antall.
Se hva du kan gjøre med harddisken Ny fastvare med støtte for opptak på SSD
Panasonic slipper lyssterk og kompakt 18mm Ultravid vidvinkel til Panasonic og Leica kameraer.
Følg Lyd & Bilde