Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 08Delta

Ekstrem Canon med 50 megapiksler

Med EOS 5DS setter Canon rekord med den høyeste oppløsningen hittil på et fullformatkamera.

Skrevet av / 06.02.15 - 12:49
Ekstrem Canon med 50 megapiksler

Hvis man bare ser på spesifikasjoner, går det an å hevde at Canon har kommet i skyggen av Nikon og Sony. Som begge har fullformatkameraer  (24 x 36 mm bildeflate) med høyere oppløsning. Der Canon har stoppet på drøye 20 Mp, har de andre klatret opp til 36 Mp i Nikon D810 og Sony a7r.

Nå er det de som halser etter Canon. For med EOS 5DS og 5DS R, er det 50 Mp som gjelder. Stadig på en fullformatbrikke.

EOS 5DS Design Cut CMOS Sensor 02 Beauty

Canons kamera har samme formfaktor som vi er vant til fra flere av EOS-modellene, som EOS 5D III, så erfarne Canon-fotografer vil kjapt kjenne seg igjen når de løfter opp et 5DS. Eller 5DS R. Som er samme kamera, bare med et kansellerende lavpassfilter som øker gjengivelsen av mikrodetaljer.

Effekten av de kan du se i vår bildespesial på EOS 5DS R.

Korte fakta:

 • ISO-følsomhet 100 – 6400, som kan utvides til 50 –12 800
 • 50,6-megapikslers 24 x 36 mm CMOS-bildebrikke
 • 150 000-pikslers RGB+IR-målesensor
 • Opptil 5 bilder i sekundet
 • 61-punkters AF
 • Beskåret opptak 1,3x, 1,6x og 1:1
 • To DIGIC 6-prosessorer
 • M-Raw og S-Raw lagring
 • Kansellerende lavpassfilter på EOS 5DS R
 • CF og SD minnekortplass
 • 1080p/30 HD-video
 • USB 3.0

EOS 5DS Detail Dual card slots BeautyKameraene er ellers skvett like, bygget rundt et lettmetallchassis med overlappende skjøter og gummipakninger for å gjøre det værtett.

Selv om de kan ta opp full 1080p HD-video, er de først og fremst stillbildekameraer rettet mot profesjonelle som trenger ekstrem oppløsning. For eksempel til fotografering av arkitektur, landskap, reklame, makro eller produktfoto.

EOS 5Ds chassis

Canon har laget et nytt speilhus og speilmekanisme til kameraet. Den har en særlig myk start og stopp, og man kan programmere forsinkelsen mellom løfting av speilet og når lukkeren skal åpne for eksponering.

EOS 5DS White Beauty 15Siden Canon ikke ser på kameraene som noe videokameraer, har de ikke hodetelefonutgang, eller ukomprimert HD-video via HDMI. I stedet har de valgt en USB 3.0 port for å hanskes med de store datamengdene 50 Mp gir, når man skal overføre bilder.

EOS 5DS GUI feti 2-1 english LifestyleEn annen interessant ting, bortsett fra at fotografen har en lang rekke tilpasningsmuligheter på kameraene, er muligheten til å velge hva som skal vises på skjermen. Som forøvrig ikke er en pekeskjerm.

Man går inn i oppsettmenyen og velger hvilke funksjoner som skal vises, mange eller få, det er helt opp til fotografen som aktiverer innstillingene etterpå med Q-knappen på baksiden. Kameraene har tre minnebanker hvor man kan lagre ulike oppsett. For eksempel, en til nattfoto, en til landskap og en til portretter.

EOS 5Ds skjermEOS 5DS R er ikke i salg før i juni til 37.000 kr, da kommer også EOS 5DS som bare blir litt billigere, til 35.000 kr.

Men før det kommer en ny vidvinkelzoom. Canon EF 11-24mm 2.8L USM er i salg i mars til 30.000 kr, og er en rettegnende ultravid vidvinkelzoom, som er rettet mot landskap- og arkitekturfotografer, og er værtettet i tillegg.

EOS EF 11_24

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Utviklet sammen med Leica

Kamera som tåler å bli herjet med

Sensasjonelt kamera

Skred av nyheter fra Canon

Steadicam til lomma

Leica-kameraet beskytter rettighetene dine.

Leica slipper ekstrem vidvinkel

Velg selv hvilke bilder du vil printe

Ekstrem Canon-zoom

Superlett supertele

Hobolite lanseres i Norden

Riktige farger fra ditt videokamera

0
Scroll to Top