Apple oppdaterer alle OS-er

Her er iOS 10, tvOS, WatchOS 3 og MacOS Sierra

På Apples World Wide Developers Conference i San Francisco presenterte Apple alle sine kommende operativsystemer. Tross alle rykter, viste det seg at ingen ny hardware ble presentert.

iOS 10:

iPhone_Lockup_Hero5Up_PR-WEBB

Låseskjermen – Løft opp mobilen for å vise varsler. Varsler blir nå mer interaktive – 3D touch kan for eks. akseptere invitasjoner eller svare på meldinger. Swipe til høyre for å bruke kamera, og til venstre for bruke verktøy.

Siri – Utviklere kan nå bruke Siri i sine egne apper. Dermed kan man sende meldinger med andre apper enn Meldinger. Man kan bestille taxi, se igjennom bilder, starte en treningsøkt i hvilken som helst app, eller overføre penger. Det gjør også CarPlay mer brukervennlig, da man kan bruke talestyring til viktige apper.

Tastatur – Kan nå bruke Siris intelligens til å komme med forslag, ikke bare til hva du skal skrive, men også til informasjon du kan sette inn. Som kontaktopplysninger eller kartposisjoner.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

(Foto: Tillverkare)

Bilder – Nå med avansert bildeanalyse på iPhone. Som ansiktsgjennkjenning, motiver på bildet og hva bildet forteller. Den kan dermed gruppere bilder etter plassering, personer og tidspunkt. Samt automatisk lage små filmer i “minner”.

Kart – Avhengig av hvor du er, og hva klokkeslettet er, kan den lære seg dine vaner og gjette hvor du skal. Den vil også vise trafikksituasjonen live. Men viktigst av alt er at det vil åpnes for utviklere. Slik at man for eks. kan bestille bord på restaurant direkte fra kartet ved å integrere funksjonen i en booking-app. Eller bestille en taxi til din destinasjon.

Musikk – Apple Music får nå helt nytt design. Dermed skal det bli enklere å finne musikk å spille av, samt se hvor man er i sangen. Flere anbefalte spillelister, i tillegg til sangtekster slik at du kan synge med på dine favorittlåter.

Nyheter – Har nå over 2000 kilder. Man kan bli varslet når det kommer viktige nyheter, og man kan også abonnere på nyheter fra foretrukne kilder. Men det er fortsatt uklart om det lanseres i Skandinavia med en gang.

(Foto: Tillverkare)

HomeKit – En helt ny “Home” app til å styre alle sammenkoblede enheter, som støtter HomeKit. I appen kan man styre individuelle apparater, eller bruke “moduser”, som for eks. slår av alt om natten, som kan gjøres via Siri. HomeKit er også tilgjengelig i kontrollsenteret. Det har også automatisering , som kan låse opp og skru på når du kommer hjem. HomeKit finnes selvfølgelig også til Apple Watch.

Telefonen – Apper kan endelig samarbeide med telefonen, slik at de kan tilby nummersøk når man blir oppringt fra et ukjent nummer. Og ringer man fra en internett-telefonen-app er det mer som en telefonsamtale. Det er også integrasjon av kontaktopplysninger, slik at man for eks. kan ringe til noen direkte via Skype.

Meldinger – Man kan forhåndsvise linker, videoer og musikk, som noen sender deg. Stor oppdatering av emojis, markerer ord som det finnes en emoji for. Men viktigst av alt åpnes det for utviklere, slik at de kan integrere apper til å sende hva som helst. For eks. kan det bli mulig å overføre penger via melding.

En åpen beta av iOS 10 slippes i juli. Den fulle versjonen kommer til høsten.

 

WatchOS 3:

(Foto: Tillverkare)

Den nye versjonen av Apple Watch programvaren sies å være betydelig hurtigere. Ikke bare i ytelse, men det blir også enklere å bytte mellom programmer. Og man kan forhåndsvise appens informasjon når man blar, så man ikke engang trenger å åpne appen helt.

Fitness-apper kan nå kjøre i bakgrunnen, med tilgang til puls og gyroskop, samt samle inn bevegelses-data kontinuerlig.

I tillegg til trening kan klokka også hjelpe deg å slappe av med en helt ny app.

En mer livreddende funksjon er SOS som gjør det mulig å ringe alarmsentralen i det landet du befinner deg i. Når du legger på sendes en beskjed til dine nærmeste pårørende. I tillegg vil klokka vise dine medisinske opplysninger, slik at redningsmannskapet kan se dem.

tvOS 

(Foto: Tillverkare)

Det kommer en ny kontroll-app til iOS som fungerer mer som den fysiske fjernkontrollen.

Apper, som man akkurat har lastet ned til sin iOS-enhet legges automatisk til i Apple TV dersom appen er tilgjengelig der.

På kvelden kan du skru på nattmodus på Apple TV, slik at bildet ikke blir så lyst.

Men viktigst av alt er at det irriterende problemet med dagens Apple TV er løst. Man slipper nå å måtte logge inn på apper gang på gang for å koble til tjenester. Apper som støtter teknologien vil nå finnes i en egen liste.

Med utvidet støtte for HomeKit skal det bli enklere å styre hjemmet via Apple TV.

Siri vil også få støtte til dypere søk i apper. Slik at det bl. a. blir mulig å finne kategorier i Youtube. Hvor godt det blir utbygget i Skandinavia er fortsatt uvisst.

Den nye versjonen av tvOS slippes til høsten.

 

macOS Sierra

(Foto: Tillverkare)

Som vanlig var navnet på det nye Mac-operativystemet en stor begivenhet. Og denne gangen handler det ikke bare om hvilket sted det skulle bli oppkalt etter, men også at man går bort fra “OS X” da det harmonerer dårlig med “tvOS, watchOS og iOS”. Derfor vil det nå bli kalt “macOS”.

(Foto: Tillverkare)

Den største nyheten var nok at Siri endelig kommer på dataen. I tillegg til hva vi er vant til på bærbare enheter, som å få påminnelser eller søke etter informasjon, kan man nå søke gjennom egne dokumenter. Og selvfølgelig bruke resultatet til dokument eller kalender. Og dersom det er søkeresultatet man ønsker å bruke igjen, kan man dra det over til meldinger.

Lagringstjensten iCloud Drive er nå bedre integrert. Slik at alle dokumenter som man har i mappen Dokumenter eller på skrivebordet automatisk synkroniseres til alle andre enheter. Det er også mulig å spare plass ved fjerne gamle filer på maskinen, og bare ha dem i skyen.

En annen måte å dele informasjon mellom enheter er at utklipp synkroniseres automatisk mellom enheter. Slik at man kan kopiere noe på en enhet og lime det inn på en annen.

Støtte for faner blir også innebygd i operativsystemet, slik at nesten alle programmer kan samle vinduer i faner, ikke bare Apples egne programmer.

Nyheter i Bilder og Meldinger på iOS vil sannsynligvis komme i macOS-versjonen av samme program.

(Foto: Tillverkare)

Man skal nå være i stand til å betale med Apple Pay på nettet. En virksomhet som støtter dette vil få en spesiell knapp, deretter godkjenner man kjøpet på iPhone eller Apple Watch. Alt uten å dele sine kredittkortopplysninger igjen. Men Skandinavia er ikke på listen over de nye landene som Apple Pay introduseres i, derfor blir vi bare nødt til å vente til vi blir inkludert.

En testversion av macOS blir tilgjengelig i juli, men det komplette operativsystemet kommer til høsten.

 

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.