Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Lyd & Bilde hos Samsung Sound Lab

Når man står overfor å skulle kjøpe en lydplanke eller høyttaler i det rimelige sjiktet, er forventningene til lydkvaliteten sjelden høy. Men hvorfor nøye seg med det hvis man kan presse sitronen og likevel få full valuta for pengene?

Skrevet av / 22.05.18 - 16:49
Lyd & Bilde hos Samsung Sound Lab

Samsung er godt kjent for sine TV-er, som over alt i verden selger som varmt hvetebrød. Ettersom TV-ene er blitt tynnere, er også lyden blitt dårligere. En måte å komme dette til livs er ved å utstyre TV-en med en lydplanke for å heve den lydmessige oppgaven, og levere en opplevelse som matcher det skarpe og fargerike bildet. De fås i mange prisklasser og kvaliteter, og våre erfaringer tilsier at man oftest får hva man betaler for. Den oppfattelsen vil Samsung gjerne endre på, og forsøker å bevise at man ved å finjustere og optimere lydproduktene kan få selv produkter i mellomklassesegmentet til å låte og yte fantastisk. Til det trenger man et avansert lydlaboratorie, hvor kompetente lydfolk kan måle og justere produktene til å yte optimalt. Et slikt har Samsung naturligvis, og det ligger i solrike California. Lyd & Bilde tok turen til USA for å se på sakene og møte folkene bak.

Samsung Sound Lab
Samsung Sound Lab ligger i byen Valencia, ca. 45 minutters kjøring nord for filmbyen Los Angeles i California. Laboratoriet holder hus i et forholdsvis nøytralt industrikvarter med lokaler for 23 medarbeidere under daglig ledelse av Allan Devantier. Alle har en bakgrunn innenfor high-end-lyd, og flere er tidligere medarbeidere fra Harman-konsernet, som Samsung kjøpte tilbake på slutten av 2016. Det er med andre ord spesielt kompetente folk som sitter og nerder bak laboratoriets vegger. Selv om laboratoriet ikke virker så stort, er det likevel blitt plass til tre lytterom og to lyddøde rom, Anechoic Chamber. De siste er spesielt viktige da det er her inne alle nye produkter gjennomtestes, og avanserte målinger blir utført.

Et lyddødt rom er i all sin enkelhet et komplett lydisolert rom kledd med lydabsorberende skummateriale. Akkurat som det ikke kan komme lyder utenfra inn i rommet, har lyder som dannes inne i rommet heller ikke mulighet for å bli kastet rundt, da de absorberes så snart de treffer vegg, gulv eller tak. Dette gjør det mulig å skape noen uhyre presise målinger helt uten forvrengning. Når det ikke spilles av noen signaler eller snakkes i rommet, er det musestille. Det er en meget spesiell opplevelse, og de færreste kan holde ut å være i et lyddødt rom i altfor lang tid av gangen. Hørselen justerer seg raskt til de døde omgivelsene, og man hører snart sitt eget hjerteslag og at man trekker pusten. Det er ikke spesielt behagelig, men til måling av lydutstyr er det helt eminent.

Et klassisk lyddødt rom med lydabsorberende materiale på alle flater egner seg imidlertid dårlig til å teste noen av Samsungs mest solgte produkter – deres TV-er og lydplanker – da disse optimalt sett må monteres opptil eller på en vegg for å yte sitt beste. For å komme dette problemet til livs har Samsung fått laget et helt unikt rom, Hemi-Anechoic Chamber, med lydabsorberende materiale på alle flater på nær en. Derved kan TV-er og lydplanker veggmonteres og gi et realistisk lydbilde.

Avanserte lytterom
Når ingeniørene har tunet og finpusset lydprofilene, er det naturligvis tid for å la levende mennesker lytte til produktene. Fordi vi ikke har noen hukommelse når det gjelder lyd, kan det være ganske vanskelig å sammenligne stort sett like produkter – spesielt når det er store produkter som TV-er og lydplanker. Vi er ikke i stand til å si presis hvordan noe låter, men kan bare notere oss de relative forskjellene. I tillegg påvirkes vi også av ytre faktorer og har generelt sett forskjellige preferanser når det gjelder hva vi oppfatter som god lyd.

Samsungs spesialdesignede rom til målinger av TV-er. Det første av sin art i hele verden.

Dette har Samsung en interessant og ganske genial løsning på. I et spesielt designet rom står det seks stoler. Foran stolene henger en sort duk. Vi må ikke kunne se hvilke produkter vi lytter til. Bak duken er en helt spesiell vegg som kan rotere. Dette gjør det mulig å montere opp til tre forskjellige produkter på samme tid, A, B og C. Vi lytter til dem en av gangen, og noterer så våre kommentarer på et nettbrett. Veggen roterer x antall ganger og spiller nå fra et nytt produkt. Rekkefølgen er tilfeldig, så vi konstant utfordres til å forholde oss til det vi hører og ikke det vi husker å ha hørt. Det er en interessant opplevelse. Fordi vi alle hører forskjellig, legges alle resultatene sammen og presenteres som et gjennomsnitt. Det er generell enighet.

Samsung HW-N710 Foto: Samsung

 

Samsung HW-N710
Vårt besøk munner ut i en regulær nyhet. Nyeste skudd på stammen fra Samsung Sound Lab – lydplanken HW-N710. Som noe unikt har denne ingen medfølgende subwoofer til å ta seg av de laveste tonene. I stedet tar de innebygde høyttalerne seg også av disse, takket være spesielt tilpasset lydkorreksjon som minsker forvrengning. Vi fikk naturligvis mulighet til å lytte til den nye lydplanken, og kunne da konstatere at det var godt med bass i den nye planken. HW-N710 kommer i butikkene i slutten av juni.

Mikael Hansen
(f.1982): Frilansjournalist i L&B Home. Mikael begynte som teknologijournalist i Gamereactor i 2006. Derfra gikk han til magasinet GEAR, der han også fikk bred erfaring foran kamera. En mastergrad senere kom han tilbake som journalist i Lyd & Bilde og senere som redaktør for TechRadar. Mikael skriver om alt fra PC-er til smartmobiler, smart home, lyd og gaming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

0
Scroll to Top