Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Guide Hva får man for pengene?

Hvor mye trenger en mobil koste?

Vi sammenligner mobiler i ulike prisklasser, og finner ut av hva man egentlig får for pengene.

I fjor tok Apple begrepet luksusmobil til et nytt nivå, da en fullt utstyrt iPhone XS Max viste seg å koste 17.000 kroner. Det førte til en hatsk debatt om mobiler virkelig skulle koste mer enn nettbrett, og nesten i klasse med bærbare maskiner. I år viste det seg at de øvrige produsentene har fulgt etter. Samsungs flaggskipmobil Galaxy S10+ økte også til nye rekordnivåer, og oppkomlingen Huawei våget å ta betydelig mer betalt for sin beste modell P30 Pro. Til og med OnePlus, som har levd av å selge premiumytelse til mellomklassepris, våget å dra til med en flaggskipspris på nye OnePlus 7 Pro. Produsenter som Xiaomi og Nokia er selvfølgelig ikke sene med å slenge seg på, og satte en betydelig lavere pris på sine toppmodeller. Og de store produsentene kjenner presset fra Kina. Apple lanserte sin XR, som selger bedre enn XS, og Samsung lanserte i vår en hel del modeller i sin mer prisgunstige A-serie. De vil også ha noe i alle prisklasser for ikke å miste kundene.

Hvor stor forskjell er det egentlig mellom en mobil til et par tusenlapper, en til halvparten av en premiummodell og de rene flaggskipmobilene? For å få en oppfatning av hvordan samme produsent tenker når de har modeller i alle prisklasser, valgte vi å sammenligne Samsungs modeller. Som budsjettmodell valgte vi Galaxy A40, som mellomklasse Galaxy A70, og premiummodellen er selvfølgelig Galaxy S10+.

Budsjettmobilen

Galaxy A40 er en liten mobil etter dagens mål, og er svært lommevennlig. Den føles mer plastaktig enn de dyrere modellene, men har samme moderne design som A70. Skjermen er likevel relativt stor med 5,9 tommer, og går ut i kantene takket være en utfasing for selfie-kameraet. Det ser imidlertid ikke billig ut, og oppløsningen er ok. Den har akseptabelt med minne og lagring, så det er ingen grunn til ikke å velge budsjettmodellene, til forskjell fra hvordan det var for et par år siden.

Så begynner vi imidlertid å merke hvor det har blitt spart. Batteriet er mindre og holder ikke like lenge. Det finnes heller ikke trådløs lading, og fingeravtrykkleseren sitter på baksiden. De har doble kameraer, og i bra lys tar de ved første øyekast bra bilder. Men fargegjengivelsen er ikke korrekt, og skarpheten varierer. I svakt lys er bildene virkelig dårlige, og ikke brukbare engang på sosiale medier. Ytelsen er en brøkdel av de dyrere mobilene, noe man merker så fort man forsøker å gjøre noe som bare er middelmådig krevende.

Samsung Galaxy A40. Ubrukelige bilder i svakt lys.

Annonse

Pluss
Veldig billig. Ser ikke billig ut, og skjermstørrelsen er bra. Doble kameraer føles luksuriøst.

Minus
Veldig langsom. Begrenset batteritid. Dårlig bildekvalitet, spesielt i svakt lys.

Annonse

Mellomklassen

Med Galaxy A70 har Samsung satset på imponerende tall; det skal kjennes som man får mye for pengene. Altså har den faktisk en større skjerm enn premiummodellen, selv om oppløsningen viser seg å være lavere. Skjermen går også her ut i kantene, og selfie-kameraet skjules i en liten utfasing. Den ser mer moderne ut enn Galaxy S9, men ikke like kul som S10, og kvalitetsfølelsen er bra. Både minnestørrelsen og lagringen er på nivå med fjorårets toppmodeller, så det holder fint.

Batteriet er oppgradert skikkelig, og gir en utmerket batteritid, nesten i klasse med S10+. Den savner trådløs lading, men fingeravtrykkleseren er innebygget i skjermen. Luksuriøst. A70 mangler telelinsen fra toppmodellen, men har i det minste doble kameraer. De har masser av megapiksler, men bildekvaliteten er ikke like bra. I godt lys er bildene litt bleke i fargene og overdrevet oppskalert. I svakt lys er de uskarpe og har støy, men likevel brukbare sammenlignet med budsjettmodellen. Ytelsen er bra, bortsett fra spillytelsen som ikke kommer i nærheten av S10+.

Samsung Galaxy A70. Akseptable bilder når lyset blekner.

Pluss
Stor skjerm og skikkelig batteri. Ok kamera. Rask ved normal bruk. Mye for pengene.

Minus
Lav oppløsning for skjermstørrelsen. Bare middels bra kameraer. Langsom for spillgrafikk.

 

Flaggskipet

Toppmodellen Galaxy S10+ har selvfølgelig alt man trenger og mer til. Her får man den siste teknikken og finessene. Kvalitetsfølelsen er eksklusiv, og den ser like luksuriøs ut. Størrelsen er ikke like overdrevet som på A70. Skjermen går naturligvis ut i kantene, og selfie-kameraet skjules i en utstansing i hjørnet. Oppløsningen er fenomenal, og bildekvaliteten utmerket. Det finnes godt med minne, og man kan ha opptil en terabyte (!) lagring – hva man nå skal med det?

Batteriet er ikke like stort som på A70, men takket være strømsparende teknikk holder det likevel lengre. Det finnes selvfølgelig hurtiglading, men også trådløs lading. Fingeravtrykkleseren er innebygd i skjermen. Med Galaxy S10+ kommer det en telelinse for totalt tre kameraer. Bildekvaliteten er blant den beste man kan få. I normalt lys får man skarpe og veleksponerte bilder, selv ved telefoto. Den har ingen større problemer med svakt lys heller; de fungerer utmerket på sosiale medier. Ytelsen er på topp, og den kneler heller ikke med de mest krevende spillene.

Annonse

Samsung Galaxy S10. Utmerkede bilder, selv når det er mørkt.

Plus
Topp ytelse og generøst minne. Utmerket skjerm. Blant de beste mobilkameraene.

Minus
Veldig dyr. Hvor mange trenger egentlig alle finessene?

 

Konklusjon

Om man virkelig bare skal ha mobilen for å ringe, sende SMS-er og sjekke sosiale medier, så fungerer en budsjettmobil. Det er imidlertid vanskelig å kalle dem for et bra kjøp med tanke på alle ulempene. Da er det kanskje bedre å legge i litt mer penger, få en bedre mobil, og beholde den noen år ekstra. Toppmodellene er selvfølgelig fantastiske på alle måter. Men spørsmålet er hvor mange som virkelig trenger all ytelsen og kapasiteten. Må man betale selv, er det vanskelig å motivere prislappen. Nei, det kloke valget må likevel være en mobil til en pris et sted midt imellom. De har tilstrekkelig bra skjermer, batterier, kameraer og kapasitet for majoriteten av brukerne. Middels er nok tross alt best.

Annonse

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.