Search
Generic filters

Guide : Derfor er 8K bedre: Grunnen er ikke den du tror

2020 blir 8K-TV-enes år. Men hvor store må de være, og hvor nært må du sitte, for at det skal være noe poeng?

Nå kommer 8K for fullt, noe vi garantert vil få se på CES i Las Vegas i dagene som kommer. Hjemmekinoentusiastene jubler, andre er mer skeptiske. For hvor mange piksler trenger vi egentlig?

Da 4K TV-ene kom, hadde vi den samme diskusjonen, med de samme argumentene: «Man må jo sitte helt tett opp i TV-en for å se forskjell. Hvem i all verden gjør det?».

Svar på det første: feil. Svar på det andre: ungene mine.

Derimot, når det kommer til å se forskjell på 4K og 8K, så kan det endelig se ut til at man har et poeng. For hvor stort må bildet bli før man tydelig ser pikslene på en 4K-skjerm?

Hvor stort må bildet bli før man ser forskjell på 4K og 8K?

Rapport

I følge en 2013-rapport fra Den internasjonale telekommunikasjonsunion (ITU) begynner man å se tydelige forskjeller mellom 4K og 8K ved en seeravstand på 1,5 ganger bildehøyden. Med en 65 tommers TV betyr det 1,4 meter eller nærmere, før 4K begynner å bli mindre skarpt. Dette er langt nærmere enn de fleste av oss sitter. En 8K-TV vil derimot beholde bildekvaliteten så nært som 0,7 meter unna. Som jeg sa, upraktisk nærme.

HDR velter lasset

Denne rapporten er derimot for gammel til å ta høyde for HDR-innhold. På en lukket «black box» seanse under CES i Las Vegas i fjor viste Sony frem sine to første 8K-TV-er; en 85-tommer og en 98-tommer. Toshiyuki Ogura, sjefsingeniøren for Sonys TV-avdeling, kom med noen betraktninger. Man kan nemlig ikke bare snakke om skarphet, når man skal beskrive realisme.

Toshiyuki Ogura, sjefsingeniør for Sonys TV-avdeling, forklarer hvorfor 8K gir mer virkelighetstro bilder enn 4K. Foto: Sony

Det viser seg at med HDR-innhold kommer 4K til kort mot 8K på vesentlig større avstand enn man tidligere hadde trodd. Den mye større fargepaletten og lysdynamikken i HDR-innhold nyter nemlig godt av det økte antallet piksler. Med flere piksler får du samtidig flere steg i fargepaletten, slik at sjatteringer blir finere. Med HDR-innhold kan forskjellene i lysstyrke fra en piksel til en annen fort bli større enn bildematerialet dikterer. I forhold til 4K gir 8K en ekstra piksel imellom, som er nok til å gi større realisme i bildet.

I praksis betyr det at du kan doble avstanden av hva man før trodde, før 4K begynner å bli tilsvarende virkelighetsnært som 8K, og det er vanskelig å se forskjell. Med andre ord, selv om man med 4K begynner å se pikslene først når avstanden er 1,5 ganger TV-ens høyde, tapes virkelighetsfølelsen gradvis allerede fra 3 ganger høydeavstanden. Med 8K halveres denne avstanden.

2,5 meter for 65 tommer

Med andre ord melder fordelene med 8K seg allerede ved en sitteavstand på 2,5 meter for et 65-tommers bilde. Det gir 2,8 meter for 75 tommer, og 3,2 meter for 85 tommer. Ja, det er nærme, men ikke overdrevent når man snakker om å få kinofølelse i stuen. Dette er dessuten avstander hvor forskjellene melder seg nesten umiddelbart, mens man over tid kanskje vil kunne sette pris på oppløsningen også ved større avstander.

Demonstrerte forskjeller

Sony demonstrerte 4K mot 8K på fjorårets seanse, og man så tydelig forskjell også fra «praktisk sitteavstand» til TV-ene. Og man trengte ikke ekte 8K videomateriale for å se det. Også oppskalert innhold ga mer virkelighetstro bilder på 8K-skjermen. Når oppløsningen er såpass høy, er det stort sett en enkel affære for prosessoren å vite med høy nøyaktighet hvilken farge og lysintensitet det skal være på de manglende bildepunktene.

Ta frem 8K-skytsene!

Det skulle ikke forundre meg om det er enda flere faktorer som spiller inn enn de nevnte, slik at om noen år når 8K har blitt dagligdags, så blir det like stor nedtur å gå tilbake til 4K, som det i dag er å gå fra 4K til 1080 (Full HD). Selv om 8K helt klart kommer best til sin rett når bildet blir stort.

Det er med andre ord bare å ta frem 8K-skytsene, så kan vi glede oss til innholdet som (forhåpentligvis snart) kommer etter.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Les også

Moonraker var kodenavnet på Nokias smartklokke, som ble droppet av Microsoft etter oppkjøpet av den finske mobilprodusenten.
ViacomCBS utvikler sin egen streamingtjeneste som skal lanseres neste år.
Men bare hvis du har en Samsung-mobil.
I første omgang blir det kun Android-brukerne som får gleden av å streame spill på farten.
SSD er nå standard i alle Apples iMacs.
En av årets største kinolanseringer fra Walt Disney, Mulan, slippes nå direkte på strømmetjenesten Disney+.
Samsung har nettopp lansert Galaxy Note 20 og Galaxy Note 20 Ultra. Teknologien er vi kjent med, men begge modellene byr på design og finesser som virker svært lovende.
I tillegg til Samsung Galaxy Note 20-serien har Samsung i dag lansert Samsung Galaxy Tab S7 og Tab S7+, Samsung Galaxy Watch 3, Samsung Galaxy Buds Live og sist, men ikke minst, Samsung Galaxy Z Fold 2.

Aktuelle tilbud

Annonse

TCL QLED800 (65QLED800)

Veil.pris 11990 ,- QLED-kupp fra TCL Sjekk beste pris

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Veil.pris 18990 ,- God til sport og spill Sjekk beste pris

LG NANO 90 (65NANO906)

Veil.pris 17990 ,- Knallsterk kontrast Sjekk beste pris

LG OLED GX Gallery OLED

Veil.pris 37990 ,- OLED på utstilling Sjekk beste pris
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Mobil eller kamera?

Mange har lagt bort kameraet ettersom mobilene fikk bedre kameraer, og antall bilder folk tar har eksplodert. Men hvor bra er egentlig mobilkameraet?

Tips til bedre feriebilder

Få ting vekker minnene til live, som et godt fotografi. Her skal du få tips til hvordan bildene blir best mulig.