Knightfall: Blodig jakt på Den hellige gral

Knightfall, sesong 1

Den sagnomsuste tempelridderordenen står i fokus i ny storsatsing fra History.

History har opplevd enorm suksess med sin første originalserie, Vikings, som nå er inne i femte sesong. Ved å vende blikket ca. to hundre år frem i tid, til den mørke middelalderen, håper History (og HBO Nordic) å fenge nye seriefantaster.

KORSFARERNE
De europeiske, latinske, kirkene hadde i middelalderen et brennende ønske om å ta kontroll over Det Hellige land (hovedsakelig dagens Israel/Palestina), samt beskytte pilgrimene. Med mandat fra paven ble bølger av korsfarere og tempelriddere sendt sørover.

Pave Urban II fikk, under konsilet i Clermont, «æren» av å sette det hele i gang; i 1095 godkjente han det første europeiske korstoget mot Det Hellige land. Målet var å kaste ut muslimene, og sikre den latinske kirken full kontroll over landområdet og helligdommene. Området var på den tiden kontrollert av det tyrkisk muslimske Seldsjukkdynastiet.

MARK, SET, ACTION!
I Knightfall lar man ikke tid gå til spille, men kaster oss rett inn i det grandiose slaget om byen Akko, i det Herrens år 1291. Akko var korsfarernes siste skanse i Det hellige land, men 100.000 menn banker på byens port for å kaste dem ut – en gang for alle…

Vi får et høyt tempo i de første episodene, der Knightfall byr på heftig sverdsvinging, storslagne kampscener, lekkert og effektfullt koreografert, der man blant annet får se kampperspektivet fra innsiden av de ubekvemme hjelmene, men spesialeffektene er definitivt ikke like imponerende som Game of Thrones.

Tempelridderne forrådes, og Landry (Tom Cullen) og hans menn må oppgi forsvaret av Akko, de kristne og jødene. Hals over hode flykter de i sikkerhet, med Gralen i sin midte. Men under flukten går Gralen tapt, og tempelridderne sitter slukøret tilbake og slikker sine sår i Paris.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

IN ABSENTIUM
I 1306 har tempelridderne samlet sine styrker i Paris, enn så lenge har de lagt gjenerobringen av Det Hellige land på is. Men Landry er blant de fremste forkjemperne for nye korstog. Selv om mye av hverdagen nå går med til trening og møter, er det ikke mangel på religiøse konflikter i Lysenes by.

Kong Filip II August (Ed Stoppard), sliter med slunken statskasse og det stilles spørsmål ved nytten av å opprettholde de kostbare tempelridderne. I tillegg må han hanskes med økende antisemittisme i «Paname», som kulminerer i at jødene, for sin egen sikkerhet, fordrives fra byen.

Men kongen har et råttent eple, de Nogaret, i sin indre krets, og jødene angripes.

Etter at lederen av tempelridderne, Godfrey, blir drept av landeveisrøvere oppstår det konflikt ridderne imellom om de skal forsvare jødene, som en av dem sier «jødene er ikke vårt problem», noe som setter serien i en dagsaktuell politisk kontekst. Landry er dog ikke til å rikke, etter hemmelige lekkasjer fra dronning Johanna (Olivia Ross), som han, kyskhetsløftet til tross, ukentlig bedekker (!), rir tempelridderne ut til forsvar av jødene.

Inn på banen kommer også Parsifal (Bobby Schofield), og blir seernes guide inn i den hemmelige tempelridderordenen.

Landry (Tom Cullen) (Foto: HBO Nordic)

 

FLOTT PRODUKSJON
Knightfall er en stor og kostbar produksjon, og det synes. Flotte rekvisitter, kostymer og locations gir en eim av Middelalderen. Her er mye ressurser lagt ned i tidsriktig bekledning og detaljer. Eksakt hvor historisk korrekt serien er, er en annen sak – man har garantert tatt seg kunstneriske friheter, samt dramatisert historien.

Det skorter litt på spesialeffektene, men slagscenene fungerer godt der mann-mot-mann klinker sammen med alt det brynje, visir og sverd kan tåle. Det sagt så kunne de tonet noe ned all bruken av slow motion, samt hangen til blodsprutende årer.

RENKESPILL, STORPOLITIKK OG BEDRAG
Pave Bonifatius (Jim «Downton Abbey» Carter) ligger i maktkamp med kongen, der det både handler om hvem som skal ha styringen over Tempelridderne, men også samfunnsutviklingen generelt. Carter gjør en glimrende tolkning av den ivrige, effektive paven.

Serien byr på et interessant plott, solide karakterer (som tidvis blir vel pompøse) med et fascinerende historisk bakteppe. Vi får tøffe alfahanner av noen tempelriddere som har sett døden i øynene mer enn én gang! Heri ligger det adskillig rom for karakterutvikling utover serien.

(Foto: HBO Nordic)

 

DAGSAKTUELL
Drøye 700 år frem i tid kan vi, lettere oppgitt, konstatere at konflikter ut ifra religiøst ståsted, så langt ifra har opphørt. Terroranslag og ekstreme islamister er bare toppen av isfjellet, den dag i dag er fortsatt Jerusalem en religiøs råtten kruttønne – der konfliktene holdes kunstig i sjakk ved maktbruk og våpen. Noe som setter serien i en grell dagsaktuell politisk kontekst.

Knightfall er småpompøs (med enkelte «hårete» replikker, som «I’m a lonely warrior, in need of love»), men et flott historisk actiondrama, med intriger og spennende karakterer, som i stil minner mer om Rome enn Game of Thrones.

Styrken ligger i miksen mellom historiske hendelse, den politiske og religiøse utviklingen/maktkampen, samt personer vi bryr oss om. Etter kun 2 episoder sitter ikke serien helt, men vi har tro på at den kan utvikle seg til en mer enn verdig arvtager til Vikings. Litt vel unødvendig eksplisitt blodig, og en famlende start som mangler tyngde, men så absolutt 4 fortjente stjerner.

En serie som bør appellere til så vel historieinteresserte som de som kun er ute etter ren underholdning.

Anmeldelsen er basert på de 2 første (av 10) episodene. Serien kan strømmes fra HBO Nordic fra og med den 7. desember. Både lyd- og billedkvaliteten leverer femstjerners kvalitet.

Knightfall, sesong 1_11 picture2
<
>
(Foto: HBO Nordic)

Fakta

  • HBO
  • Release: 7. desember 2017
  • Regi: Douglas Mackinnon
  • Med: Tom Cullen, Pádraic Delaney, Simon Merrells, Olivia Ross, Julian Ovenden, Ed Stoppard, Jim Carter
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2017
  • Tid: 10:00 t.

 

Film

Ekstra

Lyd

Bilde

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.