Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

4K UHD BD

Nok en gang serveres vi en ny Batman, men denne gangen i en helt annen, og spenstig, innpakning!

Få filmgenre har Hollywood viet mer oppmerksomhet de siste årene enn fabelhistoriene om alle våre superhelter. Ikke minst har Marvel-heltene gitt sitt bidrag til å revitalisere genren, og, etter hvert, gjentatt seg selv. Sagaen om vår sortkappekledde vigilant, Batman/Bruce Wayne, har blitt spilt av så mange forskjellige at vi nærmest er kommet ut av tellingen, men skuespilleren som har satt sine dypeste spor er utvilsomt Christian Bale som gjennom tre filmer, sammen med Christopher Nolan, gav oss uforglemmelige filmopplevelser.

 

Batman gjenoppstår

Da det ble annonsert at en Ben Affleck skulle «overta» stafettpinnen var vi definitivt ikke de eneste som var skeptiske. For all del, Affleck har gjort en del gode roller, ikke minst i Argo, men hans forrige runde som superhelt, Daredevil (2003), var en film vi ønsket å glemme hurtigst mulig.

Slik vi så det var det overhodet ingen grunn til å reboote Batman, all den tid tospannet Nolan & Bale har gitt oss den ultimate cinematiske opplevelsen av vår bevingede venn. Men, Hollywood ynder å satse pengene sine på sikre kort.

I tillegg ble Zack Snyder hyret inn for å regissere eposet om gigantenes kamp mot hverandre, og er det noe Snyder (300) ikke er kjent for så er det finesse og less-is-more. Det sagt så har han et unikt blikk for det særegne visuelle, med lekre detaljer, slow mo og tøffe klipp.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Alvorsstund

Det er en dyster superheltverden Zack Snyder serverer oss. Gotham City er mørk, dyster, regnvåt og lite tiltalende, en by som til de grader kler sin filosofiske og deprimerte flaggermus. Det reneste film noir. Og, hva noget overraskende er, Ben Affleck kler virkelig denne settingen og stemningen. Han er innbitt, såret og fast bestemt på å gjøre det rette. Derimot har vi større problemer med Henry Cavill, som er lite annet enn en endimensjonal poster-boy.

Etter sin Supermann entré i Man of Steel, gjentar Henry Cavill rollen som den kappekledde frelseren. Men, etter at selveste Lex Luthor (en glimrende Jesse Eisenberg) har sørget for å sabotere og sverte Supermanns rykte, begynner Metropolis’ borgere ikke bare å se på han med skeptiske øyne, men som en direkte trussel.

Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition
Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

I Batman v Superman blir han den misforståtte godhjertete samaritan, som media, folk flest – og Batman, vender seg imot. Den eneste som til slutt fortsatt tror på Supermanns godhet er Lois Lane (Amy Adams). Både Lane og Kent jobber i Daily Planet, og for en gangs skyld fremstilles redaktøren (Laurence Fishburne) sindig og normal. Det er ord som beskriver settingen for filmen som helhet, der det overnaturlige er nedtonet og vi får en tilnærmet «normal» verden, som tilfeldigvis har noen unormale superhelter midt i blant seg.

 

Cgi-bonanza

Effektene er i begynnelsen nedtonet og scenografien og rekvisittene røffe, realistiske og nærmest uferdige (med unntak av én av Batmans drakter som er tatt rett ut i fra en Transformers-film!). Vi har sett «Ultimate Edition» av filmen, en versjon som byr på over en halvtime lenger spilletid, og i de første nærmere to timene er vi meget underholdt og imponert, men akk, hvor lenge var vel Adam i Paradis? Den siste timen utsettes vi for massiv CGI-galskap!

Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition
Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

I det Luthor har manet frem det ultimate Kryptonitt-monsteret for å ta livet av Superman (åpenbart er ikke Batman mann nok for å klare brasene), føler vi oss plutselig hensatt til en anmassende Michael Bay-sirkus, der det pøses på med utrolige slåsscener, de to kamphanene slenges igjennom skyskrapere og kvestes bortover asfalten – og det eskalerer for fullt når CGI-monsteret (som minner mistenkelig om trollene fra LOTR!), kommer inn i ringen. Småmorsomt i 5 minutter, direkte utmattende i en halvtime! Og, helt plutselig kommer Wonder Woman (Gal Gadot) på banen for å bistå våre testosterontunge helter. Et friskt pust, men hun burde fått mye mer spilletid.

Alt i alt en flott visuell film, som byr på en del dramaturgiske, uforståelige, krumspring, der den siste timen ødelegges av at ingen har fortalt Snyder at less-is-more. 4 stjerner. La oss håpe på en mer edruelig oppfølger.

 

Forbilledlig kvalitet

Er du i besittelse av en 4K-TV så anbefaler vi at du snarest investerer i en 4K-spiller, for, som tilfellet er med Batman v Superman, bedre billedkvalitet får man ikke! Knallskarpt bilde, en dybde som nærmest minner om 3D og et detaljnivå som er uslåelig i selv de mørkeste scenene. Lydsporet i Dolby Atmos står heller ikke tilbake. En dundrende bass, knivskarpt dialogspor og en fortreffelig surroundmiks. Yes!

Batman V. Superman: Dawn Of Justice sam_mrktstills_r7_150604.086580.tif Batman v Superman - Dawn of Justice_10 Batman V. Superman: Dawn Of Justice Batman V. Superman: Dawn Of Justice Batman V. Superman: Dawn Of Justice temp-03714.dng Batman V. Superman: Dawn Of Justice
<
>
Batman v Superman: Dawn of Justice – Ultimate Edition

I tillegg til at du får en halvtime ekstra får du også med kinoversjonen på Blu-ray. Ekstramateriealet byr også blant annet på trailers, samt hele 11 minidokumentarer (på til sammen over 2 timer). Mye bra, men også en del overfladisk svada.

Fakta

  • Release: 8. august 2016
  • Regi: Zack Snyder
  • Med: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diana Lane, Laurence Fishburn, Jeremy Irons, Holly Hunter
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Tid: 3:02 t.

Film

Ekstra

Lyd

Bilde

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.