TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Samsung Q900R 8K TV

Sylskarp fremtidsvisjon

Samsungs knivskarpe 8K-skjermer er utvilsomt årets største TV-innovasjon.

forfatter
Publisert 11.11.18 - 13:15

Hvis du trodde din nye 4K-TV var siste skrik, må du tro om igjen. Før mange av oss har rukket å pensjonere vår gamle Full HD TV, er Samsung godt i gang med neste generasjons bildeformat!

8K-oppløsning (7680 x 4320) er en naturlig evolusjon av dagens 4K UHD standard (3840 x 2160). Med fire ganger så mange piksler byr det på enda skarpere og glassklare bilder enn noen gang.

Skeptikerne vil nok hevde at 4K er mer enn godt nok, men det er ingen tvil om at 8K kommer – og det handler ikke bare om prototyper og fremtidsvisjoner lengre. Samsung kuppet årets IFA elektronikkmesse ved å lansere en helt ny serie med 8K-modeller, klare for salg i 2018. Dermed tvinger de mange av konkurrentene til å tenke nytt.

Sylskarp bildekvalitet

Samsung Q900R leveres i 65″, 75″og 85″ størrelse med 8K oppløsning, bredt fargespekter og opptil 4000 nits med lysstyrke. Det er et kvantesprang i ytelse, og etter å ha studert Samsung Q900R med egne øyne, er det ingen tvil om at 8K er et heftig syn.

Det er litt synd at Apple har kapret kallenavnet ”Retina” på sine mest høyoppløste skjermer, for det kunne være fristende å bruke lignende uttrykk om Samsungs 8K. Man får umiddelbart følelsen av å se på en TV som har tilsvarende, eller bedre oppløsningsevne enn menneskeøyet. Og det blir aldri slitsomt å se på – snarere tvert imot. Samsung-skjermen gir nemlig en fenomenal dybdefølelse. Du kan skifte fokus og praktisk talt ”se innover” i bildet, uten å trenge 3D-briller. Snakk om vindu mot virkeligheten!

Aberet er at det finnes svært lite ekte 8K-oppløst materiale der ute foreløpig. De nye TV-ene må derfor håndtere SD, HD og 4K-innhold mesteparten av tiden. Dette krever oppskalering for å passe til skjermen, og til dette formålet har Samsung utviklet en ny, avansert ”AI Upscaling”, som fungerer overraskende bra med både høy- og lavoppløste kilder. Kombinasjonen av 8K paneloppløsning og råsterk bildeprosessering gir et klart løft, selv sammenlignet med dagens beste 4K-modeller.

Fortsatt LCD

Selve bildepanelet er fortsatt av LCD-typen, med ”quantom dots” fargefilter for bredere fargespekter, og direkte LED-baklys for best mulig kontrast. Dette har åpenbart vært nødvendig for å kunne produsere modellene allerede i år, til priser som vanlige dødelige kan unne seg. En 8K-TV basert på microLED eller andre futuristiske teknologier ville selvsagt vært spennende, men neppe realiserbart helt ennå.

Samsung Q900R med 8K-oppløsning fortjener prisen Årets TV-innovasjon, nettopp fordi den gir oss en forsmak på fremtidens TV, allerede i dag.

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde