TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vi kårer Sony Xperia 1 IV

Små forbedringer for de kresne

Sony Xperia 1 IV kommer ikke til å revolusjonere mobilmarkedet. Men for nerdene og de semiprofesjonelle er den nok det beste mobilvalget akkurat nå.

forfatter
Publisert 01.11.22 - 12:00

“Don’t mess with a working system,” sier man på engelsk, og Sony har optimert og justert hist og pist, så Xperia 1 IV er klar for 2022. Men i bunn og grunn er det heller snakk om en oppgradering enn om et helt nytt produkt.
Derfor ligner Sony Xperia 1 IV også forgjengeren på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på både for- og bakside med alt omkranset av en metallramme. Kameramodulen sitter i øverste venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til en 3,5 mm minijack-kontakt på toppen av mobilen, en lekker detalj for de audiofile.

Sony Xperia 1 IV er utstyrt med tredobbelt kamera samt en dedikert 3D iToF-sensor til avstandsmåling. Som på fjorårets modell finner vi derfor et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapiksler, en 16 mm ultravidvinkel, også på 12 megapiksler, samt en 12 megapiksler tele. Og periskopteknologien med variabel brennvidde som alternativ til tradisjonell optisk zoom fra Xperia 1 III er tilbake.

Kameraet styres via Photography Pro-appen, som i utgangspunktet har stort sett samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og dermed tilbyr manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, osv. Kameraet har også lånt et par andre triks fra Sonys Alpha-serie, for eksempel Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne, også når personen beveger seg, noe som nå virker med alle kameralinsene.

Og det er Alpha-grensesnittet som gjør Sony Xperia 1 IV til noe spesielt, og at Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app, er et godt eksempel på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum.

Sony Xperia 1 IV er en liten forbedring for de kresne. Skjermen er blitt mer lyssterk, batteriet er større, og kameraet har fått litt flere funksjoner, inkludert et teleobjektiv som nå kan zoome fritt i hele intervallet mellom 85 og 125 mm. Og så er det endelig blitt orden på kameraprogramvaren og alle de automatiserte innstillingene.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Følg Lyd & Bilde