Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer: Sony Xperia 1 IV

Små forbedringer for de kresne

Sony Xperia 1 IV kommer ikke til å revolusjonere mobilmarkedet. Men for nerdene og de semiprofesjonelle er den nok det beste mobilvalget akkurat nå.

Publisert 01.11.22 - 12:00
Sony Xperia 1 IV

Mest populære tester

Anmeldelse
Big data ser deg – og Kiefer Sutherland gjør sitt ypperste for å forvirre deg; i en smått ujevn konspirasjonsthriller.
Nyhet
Nanoleaf er først ute med smartlamper som følger den nye Matter-standarden over Thread.
GRUPPETEST
I skyggen av iPad finnes det en gjeng kompetente nettbrett til rimelige priser som i noen tilfeller kan være et bedre kjøp.
Peter Gotschalk

“Don’t mess with a working system,” sier man på engelsk, og Sony har optimert og justert hist og pist, så Xperia 1 IV er klar for 2022. Men i bunn og grunn er det heller snakk om en oppgradering enn om et helt nytt produkt.
Derfor ligner Sony Xperia 1 IV også forgjengeren på en prikk. Designen er elegant med Gorilla Glass Victus på både for- og bakside med alt omkranset av en metallramme. Kameramodulen sitter i øverste venstre hjørne på baksiden. En av grunnene er at Sony har gjort plass til en 3,5 mm minijack-kontakt på toppen av mobilen, en lekker detalj for de audiofile.

Sony Xperia 1 IV er utstyrt med tredobbelt kamera samt en dedikert 3D iToF-sensor til avstandsmåling. Som på fjorårets modell finner vi derfor et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapiksler, en 16 mm ultravidvinkel, også på 12 megapiksler, samt en 12 megapiksler tele. Og periskopteknologien med variabel brennvidde som alternativ til tradisjonell optisk zoom fra Xperia 1 III er tilbake.

Kameraet styres via Photography Pro-appen, som i utgangspunktet har stort sett samme grensesnitt som Sonys Alpha-kameraer, og dermed tilbyr manuell innstilling av eksponering, hvitbalanse, lukkertid, osv. Kameraet har også lånt et par andre triks fra Sonys Alpha-serie, for eksempel Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øyne, også når personen beveger seg, noe som nå virker med alle kameralinsene.

Og det er Alpha-grensesnittet som gjør Sony Xperia 1 IV til noe spesielt, og at Sony prioriterer sin egen profesjonelle kamera-app, er et godt eksempel på at den japanske elektronikkprodusenten kjenner sitt publikum.

Sony Xperia 1 IV er en liten forbedring for de kresne. Skjermen er blitt mer lyssterk, batteriet er større, og kameraet har fått litt flere funksjoner, inkludert et teleobjektiv som nå kan zoome fritt i hele intervallet mellom 85 og 125 mm. Og så er det endelig blitt orden på kameraprogramvaren og alle de automatiserte innstillingene.

Ekte kino med high-end lydplanke

En liten lydrevolusjon

Den beste budsjettstrømmeren

Scroll to Top