TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Vi kårer Audiovector QR7

Herlig elegant fra store kjemper

Toppmodellen i Audivectors QR-serie er ganske stor og bøs. Men la deg ikke lure, den er nemlig elegant som en svane.

forfatter
Publisert 01.11.22 - 12:00

Audiovector QR7 har to heftige 8-tommere i bassen, for å både fylle store rom med musikk, men også for å skape mer dundrende liv i en hjemmekino.

QR7 har høyere følsomhet enn noen andre høyttalere i serien, og kan spille 90,5 dB med bare én watt inn. Det skal dermed ikke være noe problem å koble en effektsvak rørforsterker på disse, selv om min erfaring er at store gulvhøyttalere holder best kontrollen drevet av kraftige transistorer.

Der du med de dyrere R-seriene kan kjøpe en rimelig versjon og oppgradere den senere med dyrere og bedre komponenter, er du låst med QR. Ingen oppgraderingsmuligheter her. Men selv om QR-serien ikke er oppgraderbar, er den laget for å passe inn sammen med R-serien klangmessig. Bare på en rimeligere måte.

Spesiell diskant

QR7 bruker en såkalt Air Motion Transformer, som er en slags trekkspillformet bånddiskant. Materialvalget har falt på romfarts-aluminium.

Foran diskanten sitter et maskenett belagt i rosagull, for å kontrollere spredningen av overtoner og dempe harde s-er og andre sibilanter.

Diskanten har fått neodymmagnet, mens de andre høyttalerelementene holdes på plass av ferritt-keramiske magneter. Et dobbeltkammer skal sørge for diskant med lav kompresjon.

Lyden av QR7

Audiovector QR7 er et imponerende stykke arbeid av danske Audiovector. Her får man en storvokst høyttaler til å låte like presist som en liten, uten uønskede resonanser. Men med energien til store gulvhøyttalere.

Lyden er usedvanlig veloppløst og distinkt, med så mye luft du kan drømme om. Samtidig står lydbildet fjellstøtt på dype basstoner.

Vi har hørt høyttalere med mer trøkk og «moro» i mellombassen, men da gjerne ikke med samme oppløsning og luft som her. Savner du energi i basstromma, kan mye gjøres med en fet forsterker. Har du disse høyttalerne i oppsettet ditt, har du all grunn til å være stolt!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Lyd og lys i vintermørket: Ny høyttaler fra IKEA og Sonos Det måtte jo komme: En gulvlampe med innebygd høyttaler! SYMFONISK gulvlampehøyttaleren slippes i januar.
Billig og bra subwoofer? Med Monitor XT10 får du de ekstra bassoktavene til en svært hyggelig pris.
Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.
5 tips til bedre lydplanke-lyd Har du akkurat kjøpt deg en ny lydplanke? Her får du noen enkle tips som gjør oppsettet til ren plankekjøring!
Fem tiår med Polk Amerikanske Polk Audio har produsert høyttalere i 50 år. R200AE er en jubileumsmodell, signert av selskapets grunnlegger.
Høyttalere til mannehulen Elipson Heritage XLS11 er franske – men ligner amerikanske monitorhøyttalere fra stereoens gullalder.
Følg Lyd & Bilde